Pressmeddelande - 07 nov 2022

Consid deltar vid högnivåmöte under COP27

PRESSMEDDELANDE 2022-11-07

Klimatkonferensen COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten är i full gång. I tolv dagar ska världens länder redovisa framsteg som gjorts och höjda ambitioner för att nå Parisavtalets mål att hejda den globala uppvärmningen. Consid deltar i COP27 via UN Global Compact.

– Klimathotet är vår tids absolut största utmaning. Där har vi inom it en viktig roll att spela för att hitta lösningar på utmaningen. Inom Consid har vi många projekt som syftar till att minska utsläppen och att bidra till att nå målen i Agenda 2030. Vi deltar i flera av toppmötena och hoppas kunna påverka COP27 i positiv riktning, säger Peter Hellgren vd Consid.

Årets klimatförhandlingar hålls i den egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh, mellan 6-18 november. Att planeten värms upp på grund av utsläpp som orsakas av människan, främst genom förbränning av fossila bränslen som olja, gas och kol, är känt sedan länge. I Paris 2015 enades världen om att begränsa den globala temperaturhöjningen till väl under 2 grader jämfört med förindustriell tid, helst 1,5 grader. Det ska främst ske genom minskade utsläpp.

Var femte år sker en avstämning i samband med klimattoppmötet. Alla länder som står bakom Parisavtalet ska lämna in en nationella klimatstrategi till FN. I dessa beskrivs hur landet tänker bidra till att uppfylla avtalets mål. Sverige lämnar inte in någon egen klimatplan utan ingår i den gemensamma för hela EU. Förhoppningen är att COP27 ska bidra till att ord går till handling i klimatarbetet.

COP27
Caring For Climate vid COP27

Consid har valts ut att delta i högnivåmötet ”Caring for Climate” under COP27. Värdar för mötet är UN Global Compact, tillsammans med UNEP och UNFCCC:s sekretariaten. Under mötet kommer ledande befattningshavare inom näringsliv, industri, finans, civilsamhället, FN och regeringar träffas för att finns gemensamma lösningar för att undvika en klimatkatastrof. Sammankomsten syftar till att föra fram ett starkt affärsbudskap för klimatambition.

-Experterna är överens om att bland annat AI kommer att hjälpa oss att nå målen i Agenda 2030. Det handlar om att effektivisera energianvändningen och utvinningen, det handlar förstås om att dra ned på våra utsläpp i stort. Det privata näringslivet måste ta ansvar för att vända utvecklingen. Det kommer inte att gå annars, säger Peter Hellgren.

USA:s president Joe Biden väntas delta, Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak dyker också upp, likaså Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Italiens premiärminister Giorgia Meloni och Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Kinas president Xi Jinping väntas inte komma till mötet, han dök inte heller upp på på förra avstämningen. Rysslands president Vladimir Putin skickar en delegation.

Mycket kommer att kretsa kring pengar, bland annat statusen kring det ännu ouppfyllda målet på 100 miljarder dollar om året i klimatfinansiering till fattiga länder.

Flera sårbara länder har också drivit på för att frågan om kompensation för klimatrelaterade förluster och skador ska diskuteras. Från dessa länder finns förslag på att en ny fond ska upprättas för att finansiera återuppbyggnad – vilket USA och EU motsätter sig.

 

Nathalie Besèr, kommunikationschef Consid

Nathalie Besèr

Kommunikationschef och Hållbarhetsansvarig

nathalie.beser@consid.se 073-056 70 30 Läs mer

Vill du veta mer?

Hör av dig

  Ta del av fler nyheter

  Pressmeddelande, Sverige

  Consid vinner omfattande ramavtal med Kammarkollegiet

  11 timmar sedan

  It- och kommunikationsbolaget Consid vinner upphandlingen av ramavtal med Kammarkollegiet. Det är andra ramavtalet för Consid med Kammarkollegiet på kort tid. Ramavtalet avser it-konsulter inom ledning och styrning och rör sig om ett totalt värde av 1 200 000 000 kronor, över fyra år. 

  Dalahäst
  Pressmeddelande

  Per Thulemark leder Consids expansion i Dalarna

  2022-11-30

  Per Thulemark, tidigare CIO på Leksands kommun, är etableringsansvarig när nordens snabbast växande it- och kommunikationsbolag, Consid, kommer till Dalarna. Etableringen innebära ett 40-tal nya jobb under de kommande två åren och ambitionen är att skapa nya hållbara arbetstillfällen i regionen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande

  Consid skriver prestigefullt avtal med Oslo kommune

  2022-11-23

  Sveriges ledande it- och kommunikations bolag Consid har på korttid efter sin expansion till Oslo redan hunnit göra sig ett namn på den norska marknaden. Företaget har vunnit ett eftertraktat avtal med Norges största arbetsgivare, Oslo Kommune. Ramavtalet sträcker sig över fyra år med ett totalt värde på 650 miljoner norska kronor.

  Hamburg
  Pressmeddelande

  Consid expanderar till Tyskland

  2022-11-22

  Consid, ett av Sveriges största it-företag, expanderar nu till Tyskland. Företaget siktar på att ha över 130 anställda före utgången 2024. Målsättningen är att bli störst i norra Europa inom fem år. 

  Ladda fler