2023-03-31

Consid expanderar till Polen

Den polska techmarknaden fortsätter att locka till sig internationella IT-jättar. Consid expanderar nu till Warzawa, med målet att ha ett team på 50 anställda vid årets slut.

-Vi hoppas att vi kan ta med oss den entreprenörsanda som vi har etablerat som en central del av vår företagskultur här i Sverige, även till Polen. Warszawa är redan en knytpunkt för skickliga programmerare och it-personal. Vår expansion på den polska marknaden drivs av en ökad efterfrågan, samt av möjligheten att få vara en del av den blomstrande polska techmarknaden, säger Peter Hellgren, VD för Consid.

Peter Hellgren

Sedan Polen gick med i EU 2004 har landet framgångsrikt uppgraderat sin ekonomi. Den är idag en av de snabbast växande och mest stabila i Europa. Dessutom upplever Polen för närvarande en anmärkningsvärd tillväxt inom ICT-sektorn.

Med cirka 60 000 teknikföretag och tio “unicorns” rankas Polen som femte i EU för antalet registrerade ICT-företag och står för cirka 8 procent av alla ICT-företag i EU. Det förväntas att ICT-marknaden i Polen kommer att nå, och till och med överstiga, 13 miljarder dollar vid slutet av 2025.

Under pandemin ökade digitaliseringen med hela 60 procent, enligt siffror från digitaliseringsdepartementet i den polska regeringen, Ministerstwo Cyfryzacji, och under samma period fick Polen omkring 3,6 miljoner nya “digitala” kunder.

Trots att de ekonomiska effektenar av kriget i Ukraina är mycket kännbara i Polen, fortsätter landet att locka till sig en ström av utländska arbetstagare, inklusive kvalificerade IT-specialister, vilket ytterligare stärker dess växande teknikindustri. Polen har blivit en blomstrande europeisk ICT-makt och den största exportören av ICT-tjänster på kontinenten.

Consid är nästa it-företag att gå med i den redan högkvalitativa och konkurrenskraftiga Warszawamarknaden. Med en lång och framgångsrik historia samt tre redan framgångsrika lanseringar utanför sitt ursprungsland Sverige, tar nu Consid plats som en av de stora spelarna.

-Denna flytt är en del av Consids strategiska plan att bli it-ledaren i norra Europa, säger Peter Hellgren.

Consid har nyligen lanserat sin verksamhet i Warszawa och under ledning av Giovanni Spychalski, ansvarig för Consid i Polen, gör företaget redan betydande framsteg i etableringen av sitt varumärke och i attraherar kunder.

Giovanni Spychalski, General Manager at Consid Poland

-Vi upplever en mycket snabb expansion på den polska marknaden. Med ett team på bara fem personer är vi igång och gör framsteg varje dag, säger Giovanni Spychalski.

En av de viktigaste faktorerna för en framgångsrik lansering i Polen, enligt Peter Hellgren, är ökningen av offentliga utgifter och det stora intresset för investeringar inom IT som landet uppvisar. Consid har en lång erfarenhet av att arbeta med offentlig sektor och han pekar på denna erfarenhet som avgörande för företagets expansion i Polen.

-Det är mycket positivt för både Consid och Polen som land att regeringen ser en ljus framtid inom teknik, digitalisering och it. Med en redan etablerad pool av inhemska programutvecklare är potentialen för tillväxt enorm, säger han.

Baserat på tidigare internationella investeringar och deras marknadsposition går Consid in på den polska marknaden med stort momentum. Under de senaste två åren har företaget utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare” och samtidigt sett en stabil årlig tillväxt på i genomsnitt 30 procent sedan starten 2000. 2022 landade omsättningen på 2,2 miljarder SEK.

En stor del av Consids framgång handlar om en stark arbetsgivarprofil – något som redan rotat sig i Polen.

-Vi har redan haft många samtal med de första .NET- och Java-programmerarna. När vi öppnade vår filial och meddelade att vi rekryterade, fick vi omedelbart 300 ansökningar. Nu har vi nått en nivå på 580. Det finns ett stort intresse för Consid i Polen, säger Giovanni Spychalski.

Läs mer här!

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter