2019-10-12

Consid har chans att vinna svenska jämställdhetspriset

Under förra veckan presenterades årets nominerade för utmärkelsen ”Svenska Jämställdhetspriset”. En av dem nominerade är Consid som nu har chans att kamma hem den prestigefyllda utmärkelsen. Priset ges till den aktör som under årets gång arbetat för en bättre jämställdhetsintegrering på ett fördömligt sätt. Något som för Consid, under en längre tid, varit en självklarhet.

Consids verkar inom it-branschen och i dagsläget är tyvärr detta verksamhetsområde allt annat en jämställt. Dem senaste siffrorna visar att endast 28% av de som jobbar på it- och telekomföretagen är kvinnor och resterande delen är män. Man kan välja att blunda för detta faktum eller så kan man, som Consid, bestämma sig för att utmana statistiken och aktivt arbeta för att motverka dessa dystra siffror.

Det var under året 2013 som frustrationen över den skeva fördelningen inom techbranschen nådde sin spets. Resultatet av detta blev att Consid valde att starta sin egna jämställdhetsplattform. Det fanns redan då många företag som ville gör skillnad inom frågan men som inte riktigt nådde fram med sitt budskap. Consids vision var redan från start kristallklar – man ville vara med och motverka det faktum att allt fler kvinnor hoppar av IT-programmen samt utmana den skeva könsfördelningen inom yrkesgrenen. Sex år sedan och Consid har fått vara med och anordnat över 50 olika jämställdhetsevent med över 5000 deltagande kvinnor. Therese Eriksson, som är övergripande ansvarig för jämställdhetsplattformen, säger;

– För att kunna utmana denna dystra statistik behövs det starka och konkreta åtgärder. Vi kan inte göra allt men vi kan bidra till att frågan lyfts och skapa mötesplatser där jämställdhet inom IT diskuteras. Ett exempel på detta är att lyfta kvinnliga ledare som går före inom techbranschen. Så många saker här i livet handlar om förebilder och vi tror att en av nycklarna till ett ökat intresse hos kvinnor för IT-frågor är just detta – att lyfta fram förebilder som andra kvinnor kan se upp till och ta rygg på

Nu håller vi tummarna för att Consid kammar hem vinsten och för en fortsatt uppåttrend när det kommer till kvinnor inom tech.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter