Pressmeddelande - 17 feb 2023

Artificiell intelligens – en allt viktigare del av webbplatser och intranät

CONSID I MEDIA 2022-02-16

Alexander Gustafsson Head of Business Development and Solutions Architect på Consid skriver i ett inlägg på Sitevision om hur AI:s roll i framtidens webbplatser och intranät.

Det har undgått få att artificiell intelligens, även kallat AI, är ett hetare samtalsämne än någonsin. Från självkörande bilar och drönare till chattar och deepfakes.

Nyligen publicerade jag ett inlägg på LinkedIn om att artificiell intelligens förmodligen kommer att vara mer involverad i skrivprocessen och bli en medveten eller omedveten del av de texter vi konsumerar, som exempelvis inlägg på sociala medier eller nyhetsartiklar. Ploten med inlägget var att hela inlägget var skrivet av just artificiell intelligens som fick den enkla instruktionen att ”Skriv en artikel på svenska om hur AI kommer skriva alla texter framöver”.

Vi vet sedan länge att företag som exempelvis Tesla använder avancerad artificiell intelligens för att göra sina bilar självkörande och redan 2017 började Apple inkludera Apple Neural Engine i bland annat iPhone som gör att du har artificiell intelligens i fickan var du än går. Det är Apple Neural Engine som gör att du får snygga foton, snabbt kan hitta alla foton där en viss person förekommer, godkänna betalningar med ditt ansikte via FaceID och såklart även prata med Siri.

Vi möttes även nyligen av artiklar om hur ChatGPTs framfart orsakade ”Code Red” hos Google då tjänster som ChatGPT skulle kunna vara ett hot mot den traditionella sökmotorn då den ger oss ett välformulerat svar på besökarens fråga i stället för en lista med länkar som Google visar idag.

Microsoft har dessutom redan integrerat OpenAI (som ChatGPT är en del av) i sin sökmotor Bing och sin webbläsare Edge. Med AI integrerat direkt i webbläsaren kan du exempelvis snabbt få en sammanfattning av sidan eller dokumentet du just nu läser, hjälp med att skriva ett inlägg på LinkedIn och mycket mer.

Ett bevis på att vi dock bara är i uppstarten av AI-stöd och att vi än så länge måste granska och bedöma resultaten vi får från AI fick vi tidigare i veckan. Google tillkännagav nyligen sin AI-chattbot kallad Bard. Uppvisningen blev tyvärr blev mindre lyckad då Bard visade faktafel i sin första demo.

Länge har jag dock funderat på hur artificiell intelligens kan hjälpa oss i vårt arbete med att skapa den bästa digitala arbetsplatsen eller den bästa kundresan på webbplatsen.

Till vänster: Alexander Gustafsson, Sitevision MVP tre år i rad. Till höger: En bild skapad artificiell intelligens kallad Midjourney med instruktionen ”En robot som skriver en artikel”.
Till vänster: Alexander Gustafsson, Sitevision MVP tre år i rad. Till höger: En bild skapad artificiell intelligens kallad Midjourney med instruktionen ”En robot som skriver en artikel” Källa: Sitevision

2017 genomförde jag en proof of concept (POC) tillsammans med en kund där vi lät en AI tränas på webbplatsens innehåll. Syftet var då att få ett smartare mer användarvänligt alternativ till webbplatsens sökmotor och tanken var en ny form av FAQ-funktion som hade kunde tolka besökarens frågor och hänvisa till rätt svar. Tyvärr lanserades aldrig denna proof of concept som en färdig funktion, den stora anledningen var just att den artificiella intelligensen ännu inte var tillräckligt bra för att vi skulle vara nöjda med resultatet, framför allt inte på det svenska språket.

Sedan 2017 har det hänt mycket i AI-världen och många av de webblösningar vi levererar idag i form av intranät eller webbplatser har ofta en eller flera funktioner använder sig av artificiell intelligens. Bland annat hittar vi rekommendationer baserade på besöksmönster, köpmönster och årstider men även hjälpmedel som automatisk översättning till andra språk eller förbättring av sökmotorn.

Den stora frågan är i stället vad nästa steg är och hur kundupplevelsen (CX) och medarbetarupplevelsen (EX) kommer att förändas framåt baserat på den artificiella intelligensens framfart i flera olika former.

Om tjänster som ChatGPT och Bard blir allt vanligare där användarupplevelsen är att du ställer en fråga och direkt får ett formulerat och personaliserat svar, i stället för en länk till en sida, så kommer användaren förr eller senare förvänta sig även samma interaktion på organisationens webbplats och intranät.

Exempelvis om man som medarbetare undrar hur semesterdagarna påverkas av VAB får man idag leta upp sidan om semesterdagar på intranätet och läsa sig till hur det eventuellt påverkar. Vad en medarbetare kommer förvänta sig är att enkelt kunna fråga intranätet ”Jag har vabbat 10 dagar i år hur kommer det att påverka mina semesterdagar?”. Svaret man förväntar sig är ett personaliserat och välformulerat svar som om du pratade med någon från löneavdelningen. En AI som lärt sig personalhandboken, som vet vem som ställer frågan och som även kan se och hänvisa till data från lönesystemet.

Genom att låta artificiell intelligens träna på interna data så som besöksmönster, kunddata och försäljningsdata så kommer garanterat webbplatser kunna erbjuda en ny typ av personalisering och upplevelse där text, bild och erbjudande är personaliserat för dig. Användarupplevelsen kommer förmodligen bestå av att en artificiell intelligens vet vad du vill ha, när du vill ha det och hur du vill ha det utan att du själv behövt ställa frågan. Detta bara baserat på tidigare mönster från dig och andra kunder.

Av ren nyfikenhet har jag redan genomfört en POC där OpenAI är integrerat direkt i Sitevision. Den första version har framför allt fokus på att hjälpa redaktören att skriva korrekta texter, men integrationen skulle kunna hjälpa användaren eller besökaren på en mängd olika sätt.

Läs hela artikeln här

Vill du veta mer?

Hör av dig!

  Ta del av fler nyheter

  Dagens Opinion
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Dagens Opinion rapporterar om Consids AI-erbjudande

  2 dagar sedan

  Dagens Opinion rapporterar om Consids kommunikationserbjudande och hur det senaste inom AI påverkar erbjudandet. 

  Consid i NWT.
  Pressmeddelande, Sverige

  NWT rapporterar om Consids unika företagskultur

  2023-03-15

  NWT publicerar ett omfattande reportage om Consids unika företagskultur. I artikeln kan man läsa att "vägen till framgång är medarbetare som trivs på jobbet". Följ med reportern på ett besök i det gamla postkontoret i Karlstad.

  Hamburg
  Pressmeddelande, Sverige

  Rekordetablering av Consid i Hamburg

  2023-03-14

  Consid har fått en fantastisk start med sin expansion till Hamburg, Tyskland. Med en dedikerad försäljningschef och ett team på cirka 20 anställda är företaget redo att göra en varaktig inverkan på den tyska marknaden.

  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  IDG: Hon ska leda Consids nya datasatsning

  2023-03-13

  Bland de senaste “branschflyttarna” riktar IDG.se och Computer Sweden strålkastarljuset på Consids topprekrytering och datasatsning. Carolina Mohlin är ett välkänt namn med över 15 års erfarenhet inom it- och konsultbranschen, inklusive ledande roller på Advectas och Capgemini. 

  Consid flyttar in i SEB-palatset
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid flyttar in i SEB-palatset i Örebro

  2023-03-10

  Det K-märkta marmorhuset mitt i city har i 110 år tjänat som bank, nu väntar ett nytt kapitel ihop med it- och kommunikationsbolaget Consid. Flyttbilarna är lastade och inredningen nedplockad. Tidigt 2024 väntas allt vara på plats för den nya hyresgästen.

  Pressmeddelande, Sverige

  Consid skriver nytt avtal med Skolinspektionen

  2023-03-09

  It- och kommunikation bolaget Consid skriver nytt avtal med Skolinspektionen. Uppdraget avser Agilt konsultstöd för Microsoft Dynamics CRM och blir ytterligare ett avtal i ett redan fyra år långt samarbete. Avtalet löper över fyra år med ett totalt värde på 60 000 000 kronor.

  Sundsvalls kommun
  Pressmeddelande, Sverige

  Sundsvalls kommun i topp bland webbar

  2023-03-08

  Sundsvalls kommuns webbplats är en av Sveriges bästa kommunala webbplatser. Det visar en jämförelse som Webperf gjort av alla svenska kommuners webbplatsers prestanda. Det är it- och kommunikationsbolaget Consid som ligger bakom webben.

  Västerbottens-kurriren om Consids etablering i Umeå
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Snabbt växande bolag till Umeå – ”Ser en enorm potential”

  2023-03-07

  Nu står det klart att it- och kommunikationsföretaget Consid etablerar sig i Umeå. Inom två år räknar företaget med att ha anställt minst 30 personer.

  Elitfönsters nya kundwebb, mobil och laptop
  Pressmeddelande, Sverige

  Succé-lansering av Elitfönsters nya webb – leads ökade med 500%

  2023-03-06

  Det anrika företaget Elitfönster fortsätter ligga i framkant och befäster sin position som marknadsledande när det kommer till både fönster och innovativt teknikanvändande. På bara några veckor har företagets nya webbplats resulterat i att antalet leads ökat med 500%. Ett kvitto på att nytänkande lönar sig. Vi möter några av personerna bakom succéprojektet för att prata mer om ambitionen, lanseringen och framtiden.

  Tord Strømdal i Corren
  Consid i media, Pressklipp, Pressmeddelande

  Corren uppmärksammar Consids Ukrainasatsning

  2023-03-02

  Tidningen Corren skriver ett långt reportage om Consids satsning för att stötta Ukraina. I reportaget porträtteras Tord Strømdal, projektledare och verksamhetsarkitekt på Consid i Linköping.

  Carolina Mohlin, business line manager för Data & Insights
  Pressmeddelande, Sverige

  Carolina Mohlin ny Business Line Manager när Consid storsatsar

  2023-03-01

  Consid storsatsar på Data & Insight och rekryterar erfarna Carolina Mohlin som ny Busniess Line Manager. Consid har länge jobbat med kunder inom områden som digital transformation, Cloud-tjänster, App-utveckling, IoT och AI. Nu ska Consid, med Carolina Mohlin i spetsen, hjälpa kunderna att ta ytterligare ett steg 

  Consid i media, Pressklipp, Pressmeddelande

  JP uppmärksammar att Peter Hellgren är mäktigast inom tech

  2023-02-28

  Jönköpings Posten uppmärksammar att Consids vd, Peter Hellgren, utnämnts till en av de mäktigaste inom tech i Sverige. 

  Ladda fler

  Anpassa dina datapreferenser

  Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies. Läs mer på vår sida om datahantering och cookies.

  Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.

  Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.

  Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

  Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.