2023-02-23

Consid i media: Efter näringslivets protester – så tar de beskedet från BTH

Blekinge Läns Tidning skriver om beslutet att flytta högskolan från Karlshamn. Consid har rekryterat flera tidigare BTH-studenter.  Alexander Hansson, kontorschef på Consid, är besviken över Blekinge tekniska högskolas beslut att lämna Karlshamn. Men han har framtidstro.

Näringslivet i västra Blekinge gick ut och varnade för vad en flytt av BTH skulle innebära. Nu har man med blandade känslor tagit emot beskedet att högskolan lämnar Karlshamn, ett besked som man egentligen menar var ganska väntat. Samtidigt försöker man se positivt på den nya vägen framåt där näringslivet ska ha en betydande roll. Kanske kan man återigen satsa på en spelutbildning i stan?

65 företag ställde sig bakom en skrivelse där man underströk Campus Karlshamns betydelse för näringslivet i de västra delarna av länet. Man tryckte bland annat på hur mycket högskolan betyder som rekryteringsbas.

– Risken är stor att våra medlemsföretag flyttar dit där det finns arbetskraft att få tag i. Det har redan hänt med spelindustrin, sa Lasse Nilsson, ordförande i Företagarna i Karlshamn, till BLT i oktober förra året.

Under tisdagen kom beskedet att BTH lämnar och tar med sig de tre utbildningarna i medieteknik i Karlskrona. Det blir i stället kommunen som ska driva eftergymnasial utbildning vid Campus Karlshamn.

Lasse Nilsson är försiktigt positiv efter beskedet.

– Många är väldigt tveksamma och fundersamma. Men som jag känner det så finns det väl inte så mycket andra alternativ, och detta kanske är ett minst lika bra alternativ, säger han.

På tisdagens presskonferens
underströk man näringslivets roll i den framtida utvecklingen, eftersom det är efterfrågan hos företagen som i mångt och mycket ska styra vilka utbildningar som startas upp.

/…/

Alexander Hansson är kontorschef på Consid, ett konsultföretag som rekryterat många tidigare BTH-studenter. Han tror precis som Lasse Nilsson att Karlshamn återigen kan bygga upp sitt varumärke när det gäller spelutveckling.

– Spel är en röd tråd och ett varumärke som Karlshamn har, som man kan sparka liv i igen. Det har startat många spelbolag här, och i spelindustrin känner man till Karlshamn.

Alexander Hansson, kontorschef på Consid

Han ser också framför sig en satsning inom energisektorn.

– Det kanske kan bli ett spel- och energikluster som kan kombineras med fler utbildningar. Men när det gäller marknadsföring så tror jag att spel är rätt väg att gå, säger Hansson som tror att högskolan fortsatt behöver en teknisk inriktning.

Vad har du märkt av för reaktioner sedan kommunen och högskolans besked?

– Jag har pratat lite kort med andra företagare och det är blandade känslor. Vi är besvikna på BTH. Men det var inte helt oväntat, de har jobbat för detta länge, säger Alexander Hansson.

– De fick igenom precis allt de ville. Det är inget som förändrats mot vad som känts planlagt sedan långt tillbaka.

Han ifrågasätter också avsiktsförklaringen mellan kommunen och högskolan, där man formulerat att BTH ska vara en “aktivt stödjande part”.

– Att man försöker smörja över det lite och säga att man ska vara behjälplig, det är väl hedervärt men det känns inte uppmuntrande.
Han är ändå positiv när det gäller framtiden och samarbetet mellan kommunen och näringslivet.

Läs hela artikeln här.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter