2023-03-23

Debatt: Företagen måste göra mer för Ukraina

Olof Odier, kontorschef för Consid, skriver i Trelleborgs Allehanda om hur företag måste kliva in och stötta Ukraina. Consid tog tidigt beslutet att bistå med både ekonomiskt stöd till de som drabbats och erbjöd även flyktingar från kriget möjligheten att flytta till Sverige tillsammans med sina familjer och få arbeta på företaget. 

Mer än ett år efter Rysslands orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina rasar striderna fortfarande

Kriget i Ukraina har lett till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter som rätten till liv, frihet och rättvisa. Kriget har också skapat instabilitet och osäkerhet över hela världen och har orsakat en humanitär kris. Miljontals människor lider av brist på mat, vatten och medicinsk vård. Kriget hotat demokratin och rättssäkerheten med inskränkningar av yttrandefrihet och politisk opposition.

I början av kriget fanns i Sverige ett enormt engagemang för Ukraina. Nu har intresset avtagit och pengaströmmarna börjar ebba ut.

I Skåne såg vi mängder av initiativ – många från grupper som inte tidigare engagerat sig i flyktingars situation. Privatpersoner skänkte pengar som aldrig förr till olika insamlingar och företagen tävlade till viss del mot varandra i att ge generösa ekonomiska bidrag.

Sverige har utökat sitt humanitära och militära stöd till Ukraina i flera omgångar och bistår med ekonomiskt stöd, civil krishantering och till Ukrainas återuppbyggnad.

Men det räcker inte.

Behoven i Ukraina är så mycket större än vad regeringar, det internationella samfundet och hjälporganisationerna förmår att tillgodose. Även företagen måste kliva in och stötta landet.

Läs hela debattartikeln här

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter