2023-05-17

Consid i pressen: Jämställt kontor i mansdominerad bransch

I Sörmlands medias affärsbilaga kan man den 17 maj läsa om Consids i Eskilstuna som är en av få arbetsplatser i den mansdominerade it-branschen som har uppnått en jämn könsfördelning. I reportaget intervjuas bland annat Annika Virtanen, konsultchef och projektledare, Anders Lundberg, kontorschef och Anna Johansson, ansvarig för HR och rekrytering som berättar mer om Consids olika intiativ för att skapa en mer inkluderande techbransch – både internt på Consid och externt inom hela branschen. 

– När vi rekryterar är det alltid kompetens först så att det är inte kvotering vi pratar om, men däremot tycker jag att det är jätteviktigt med en arbetsplats där man kan få många olika typer av perspektiv. Det stärker allt från innovationskraft till nya idéer, säger Anders Lundberg, kontorschef på Consid i Eskilstuna och Västerås, i intervjun med Sörmlands media.

It- och tech har kommit att spela en alltmer avgörande roll i dagens samhälle och värld. Samtidigt består it-branschen idag av knappt 30 procent kvinnor och branschen beskrivs ofta som grabbig, exkluderande och svårframkomlig för kvinnor.

Anna Johansson, ansvarig för HR och rekrytering på Consid i Eskilstuna och Västerås, berättar för Sörmlands media vad hon tror orsaken till den skeva könsfördelningen kan bero på:

– Jag tror att det börjar i ung ålder, att man tänker att många killar är intresserade av teknik. Det är inte så många tjejer som pluggar det.

Anna Johansson, Consid
Anna Johansson, Consid

Consid jobbar hårt för att öka jämställdheten både inom det egna företaget och i branschen i stort. Hösten 2021 meddelande företaget att de skulle etablera sig i Eskilstuna. Lite mer än ett år efter etableringen finns redan ett 20-tal anställda på kontoret där hälften är män och hälften kvinnor. Man räknar med att rekrytera ytterligare ett tiotal innan årskiftet och kommer fortsätta arbeta aktivt för att bibehålla en jämn könsfördelning på arbetsplatsen. Annika Virtanen, konsultchef och projektledare, berättar för Sörmlands media att de bland annat söker en ny kontorschef som man gärna ser är en kvinna.

Annika Virtanen berättar i intervjun att det är viktigt att diskutera både stort och smått för att inte falla tillbaka i traditionella könsroller. Hon började på Consid förra året sedan hon sett en tidningsartikel om att företaget blivit utsett till Årets bästa arbetsgivare. Innan hon började på Consid jobbade hon tio år på ett annat it-företag.

– Där var det jag och killar. Här är vi 50/50. Det är jättestor skillnad. Jag vill ha en spridning både på ålder och kön på en arbetsplats. Det blir lite annat prat vid fikat. Här pratar vi inte bara Tesla till exempel!, berättar hon för Sörmlands media.

I reportaget går även att läsa om arbetet som sker inom Consids jämlikhetsplattform Q by Consid där man utifrån flera olika intiativ arbetar för att få fler att söka sig till it- och techbranschen samt hur man vill omforma branschen till att bli mer öppen och inkluderande. Genom tillexempel mentorskapsprogrammet Q Mentoria vill man erbjuda kvinnor och icke-binära vägledning för att hitta sin väg inom it- och techbranschen.

– En tanke med Q Mentoria är att unga tjejer ska få upp ögonen för att det inte bara handlar om ettor och nollor. Du behöver inte sitta i en källare och knacka kod utan du kan jobba med design och färg och form
om du tycker det är kul, men på en hemsida, säger Anna Johansson till Sörmlands media.

Inom Q Mentoria matchas mentor och adept utifrån förväntningar mentorskapsprogrammet, kompetens och intressen, allt för att det ska bli ett så bra samarbete som möjligt. Mentorskapsprogrammet, som är helt gratis att delta i, löper över fem månader, mellan januari till maj och augusti till december. Under denna period träffas mentor och adept minst en gång i månaden där träffarna kan ta olika form beroende på adeptens önskemål och behov.  

Ta del av hela reportaget i Sörmlands medias affärsbilaga.

 

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter