2022-10-10

Consids kontor i Kalmar och Karlstad – snyggast i Sverige

PRESSMEDDELANDE 2022-10-10

”Sveriges Snyggaste Kontor” har nominerat Consids kontor i Kalmar och Karlstad till årets upplaga av tävlingen. Motiveringarna är fyllda med kärlek och respekt för renoveringen och för Consids speciella inredningsstil.

”Consids kontor i Kalmar är Sveriges snyggaste med det unika läget och historia i harmoni med en nyskapad mötesplats som bjuder på ett kontor med hemma-hos-känsla, toppad med lyx i vardagen.”

”I Karlstad är ingen möda sparad för att göra huset rättvisa. Tak och pelare har rensats från lager av skamliga renoveringar så att original av stuckatur har kunnat lyftas fram och vid behov nytillverkats i samma form.”

Elisabeth Lejon
Elisabeth Lejon.

-Jag älskar att inreda Considkontoren. Jag har full frihet att förverkliga mina vildaste inredningsdrömmar. Jag vill skapa en tidlös mötesplats där folk känner sig hemma och vill stanna. Varje fastighet har en unik historia och egen energi. Det viktigaste jobbet är att känna av och känna in och sedan skapa en plats för samvaro, säger Elisabeth Lejon på Levande Lejon inredning.

I över 10 års har Elisabeth Lejon ansvarat för att inreda Consids alla kontor – numera 37 till antalet. Nu har Elisabeth Lejon lämnat över delar av stafettpinnen till Sofia Nilsson, som är ny Interior and Facility manager på Consid.

-Jag är inte direkt ny på jobbet. Så länge som Elisabeth har ansvarat för Consids inredning, har även jag varit inblandad. Tillsammans har vi byggt upp Consids inredningskoncept som idag är en central del i Consids ID och varumärkesbyggande, skrattar Sofia Nilsson.

Samsas med andar

Duon arbetar genomgående med lokala möbelproducenter och leverantörer, med fokus på kvalitet och hållbarhet. Kreativitet är den livskraft som för dem samman. Och kärleken till gamla byggnader. Och med respekt för fastighetens historia och tillhörande andar.

-På fler än ett kontor är det uppenbart att de gamla hyresgästerna inte har flyttat ut. En mängd oförklarliga fenomen har inträffat och det gäller att respektera nya och gamla boende, säger Elisabeth Lejon.

Sofia Nilsson älskar utmaningen i att inreda Considkontoren:

Sofia Nilsson
Sofia Nilsson, Facility and Interior Manager. 

-Jag vet också att för att ha momentum och kunna slutföra projekt behövs det en stor dos struktur, disciplin och noggrannhet. Detta uppdrag innebär allt från att designa vackra inbjudande champagnebarer och pampiga entréer till att ta beslut i hur källsorteringen ska utformas samt vilket larmsystem som ska uppföras, säger Sofia Nilsson.

Hus med historia

Det gamla posthuset i Karlstad är en historiskt värdefull byggnad som uppfördes 1910. Man kan tydligt se tidstypiska influenser av jugend och nationalromantik i denna imponerande stenbyggnad. 2021 stod det klart att Consid skulle överta lokalen. Lokalen fick genomgå en stor renovering där gamla stuckaturer lyftes fram och det ursprungliga kalkstensgolvet återställdes, med nya ändamålsenliga funktioner, i material och färgsättning hämtat ur Consids inredningskoncept. Ovanför entrén till lokalen finns än idag den vackra skylten med texten ”Postkontor” omgiven av två snäckskal i sten som påminner oss om vad som en gång huserade i byggnaden, och som är en stor del av både byggnaden och stadens historia.

Motiveringen lyder:

”Här är ingen möda sparad för att göra huset rättvisa. Tak och pelare har rensats från lager av skamliga renoveringar så att original av stuckatur har kunnat lyftas fram och vid behov nytillverkats i samma form. Som en kontrast har nya rum skapats med hjälp av glaspartier med svart spröjs, ett kännemärke för Consids kontor. I samråd med fastighetsägaren har vi också fått ett stiligt kalkstensgolv i hela bottenvåningen. Allt för att behålla känslan av ursprunget. Precis som i det gamla postkontoret är det den ”centrala hallen”, som kontorets olika funktionerna förgrenar sig från.

Stora mjuka orientaliska mattor ger en tidlöshet år hela miljön tillsammans med ljuskronan Sarafatti från 1956. Genom att skapa en klassisk miljö, får vi också en hållbar miljö, som inte känns daterad, utan kan byggas vidare på efter hand som kontoren växer och utökas med fler kvadratmeter. Efter hand som Consids inredningskoncept har utvecklats har köket, precis som i hemmet, fått en mer central roll. Denna tanke har vi tagit fullt ut på kontoret i Karlstad, där vi byggt ett nytt kök runt en stor kökshalvö helt öppet mot den samlade cafe- och loungeytan. Loungeytorna för umgänge och gemenskap skapar kreativitet och ger ergonomisk variation till arbetet vid ett skrivbord. Detta är den självklara samlingsplatsen för alla events som är en stor del av Consids arbets-modell.

Vi letar alltid efter hål och nischer där vi kan bygga in små överraskande detaljer. I Karlstad fanns det gott om dessa möjligheter. Nya väggpaneler skapade efter original-detaljer har hanterat el och värme-element utmed de kraftiga stenfasaderna. Material och färgsättning går igen på alla kontor, med mörka golv som en trygg bas och en ljus varmgrå ton på väggarna. Vi är generösa med textilier särskilt gardiner som skapar mjukhet, inramning och ljuddämpning. I Karlstad med sin magnifika takhöjd är gardinmontaget ett projekt i sig.

Beroende på vilka arbetsuppgifter du har, väljer du den plats och ett skrivbord som passar ditt projekt. I den stora posthallen finns ett öppet landskap ihop med lounge och cafe, lämpat för den som ”kommer och går”. Därifrån ringlar sig en fransk spiraltrappa upp på entresol-våningen möblerad för större avskildhet och stängda rum. Tillgång till tysta rum och små mötesrum är ett viktigt komplement. Förutom att tillgodose grundläggande funktioner i arbetsmiljön är varje medarbetares mentala upplevelse och stolthet över sin arbetsplats, den stora vinsten. Ett nytt och fräscht gym har därmed skapats för alla att röra sig i. Consids kontor är aktiverade dygnet runt hela veckan. Här vill man hänga med kompisar och kollegor efter jobbet, bjuda in släkten på söndagsmiddag eller låta kontoret hosta efterfesten.”

Rösta på Karlstad här!

 

Consid i Kalmar

Consids kontor i Kalmar byggdes efter år 1765, då det var en stor stadsbrand i stan. Fram till 1900-talet rymde byggnaden mestadels lägenheter. Omkring 1920 byggdes huset om till affärsfastighet med butiker i hela gatuplanet. 1988 gjordes omfattande renoveringar för att skapa en galleria med mattorg. På senare år har barer och restauranger fyllt huset. Innan inflyttning i januari 2022 genomförde Consid en renovering av fastigheten. Idag är huset är K-märkt och har en hel del unika detaljer kvar som vi arbetat med för att bevara och få dem att kännas som en naturlig del av helheten. Men också med nya ändamålsenliga funktioner, i material och färgsättning hämtat ur Consids inredningskoncept.

Motiveringen lyder:

”Consids kontor i Kalmar är Sveriges snyggaste med det unika läget och historia i harmoni med en nyskapad mötesplats som bjuder på ett kontor med hemma-hos-känsla, toppad med lyx i vardagen.

Kontoret består av tre våningar och på den entréplan har en mötesplats skapats med ett unikt och bevarat butikstak som en vacker dekoration i köksdelen. Efter hand som Consids inredningskoncept har utvecklats har köket, precis som i hemmet, fått en mer central roll. Denna tanke har vi tagit fullt ut på kontoret i Kalmar, där vi byggt ett nytt kök runt en stor kökshalvö helt öppet mot den samlade cafe- och loungeytan.

Loungeytorna för umgänge och gemenskap skapar kreativitet och ger ergonomisk variation till arbetet vid ett skrivbord. En spelhörna med en utegård som inspiration, och takhöjd som sträcker sig till våning två, återfinns därmed på första våningen. Stora mjuka orientaliska mattor ger även en tidlöshet åt hela miljön tillsammans med ljuskronan Sarafatti från 1956. Genom att skapa en klassisk miljö, får vi också en hållbar miljö, som inte känns daterad, utan kan byggas vidare på efter hand som kontoren växer och utökas med fler kvadratmeter. Och på väggarna finns tydliga lokala inslag med porträtt på framstående individer från Kalmar.

Material och färgsättning går igen på alla Considskontor, med mörka trä-golv som en trygg bas och en ljus varmgrå ton på väggarna. Vi är generösa med textilier särskilt gardiner som skapar mjukhet, inramning och ljuddämpning. På andra våningen har även träväggar, gamla tapeter, fönster, fasader och kakelugnar bevarats från byggnadens tidigare historia.

Vi letar alltid efter hål och nischer där vi kan bygga in små överraskande detaljer. För att få fram en penthouse-känsla med den tredje våningen finns här en fullskalig lägenhet återskapad, med balkong över Kalmars takåsar. Förutom att tillgodose grundläggande funktioner i arbetsmiljön är varje medarbetares mentala upplevelse och stolthet över sin arbetsplats, den stora vinsten. Consids kontor är aktiverade dygnet runt hela veckan. Här vill man hänga med kompisar och kollegor efter jobbet, bjuda in släkten på söndagsmiddag eller låta kontoret hosta efterfesten.”

Rösta på Consid i Kalmar här

Öppen omröstning

Tävlingen avgörs genom en öppen omröstning där vem som helst under en viss period kan rösta på de nominerade kontoren. På så vis utses tio finalister. Därefter röstar publiken på Stora Kontorsdagen fram den slutliga segraren den 18 november.

-Jag håller verkligen tummarna. Vi har gjort ett gediget researcharbete inför renoveringen av bägge fastigheterna och vi har känt en stor passion för varje steg i renovering och inredning, säger Elisabeth Lejon.

 

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter