2023-03-02

Corren uppmärksammar Consids Ukrainasatsning

CONSID I PRESSEN  2022-03-02

Tidningen Corren skriver ett långt reportage om Consids satsning för att stötta Ukraina. I reportaget porträtteras Tord Strømdal, projektledare och verksamhetsarkitekt på Consid i Linköping.

“När Ryssland anföll Ukraina var Tord Strømdals första tanke att anmäla sig som frivillig soldat. Nu arbetar han i stället för Blågula bilen – sponsrad med en halvtidslön från företaget han jobbar på.

Att Tord Strømdal är norrman avslöjas bara av det norska ø-et. Och ibland av att han fortfarande hejar på norrmännen när det är skidåkning på tv. Men hans svenska är utan brytning, trots att han kom till Sverige först som 21-åring.
– Vi flyttade runt rätt mycket i Norge och jag blev bra på att byta dialekt. När jag kom till Sverige bytte jag till svenska, säger han som om det var den enklaste sak i världen.Tord jobbar som projektledare och verksamhetsarkitekt på IT-företaget Consid i Linköping. Men det senaste året har han lagt alltmer tid på Blågula Bilen, hjälporganisationen som stöttar Ukraina med fordon och utrustning.

– När Ryssland anföll Ukraina var faktiskt min första tanke att åka dit och anmäla mig som volontärsoldat. Det hade varit rena idiotin. Utan stridsvana och med dålig kondis hade jag inte tillfört något, säger han.

I den vevan skrev Take Aanstoot på Facebook att han hade en lastbil som han tänkte fylla med prylar och åka till Ukraina med. Ett konkret projekt som Tord genast nappade på.

– Jag letade fram mitt elverk, sovsäckar och sjukvårdsutrustning och hjälpte till att packa bilen.

Tord blev medgrundare till Blågula bilen, som sedan dess vuxit snabbt och till dags dato levererat nästan 150 fordon till Ukraina. Nästan 100 personer är nu i olika grad engagerade i verksamheten.

Tord valde att gå ner i tjänst för att kunna lägga sin tid på det oavlönade hjälparbetet. Men till sist sinade sparpengarna och det började bli ekonomiskt ohållbart. Då kom hjälpen från ett lite oväntat håll: Arbetsgivaren Consid beslutade att under sex månader halvtidsavlöna Tords arbete med Blågula bilen.

Consids vd Peter Hellgren förklarar varför:

– Det är viktigt att alla gör vad de kan för att stötta ukrainarna i det här orättfärdiga kriget. Vi stöttar också War Child och har flera insamlingsinitiativ där vi dubblar de insamlade medlen. Vi vill gärna uppmuntra andra företag att arbeta på samma sätt.”

Läs hela reportaget här!

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter