PRESSMEDDELANDE 2020-11-02

De är nominerade till årets Considutmärkelser

Helena Helmersson, Bianca Ingrosso, Katarina Wennstam, H.K.H. Prinsessan Sofia och Magda Gad är bara några av de förebilder som nominerats till årets Considutmärkelser. Den 21 november, vid Consids digitala gala, offentliggörs vinnarna.

– De nominerade är sannerligen ett powergäng och imponerande digitala föredömen. I år har vi lagt till en ny kategori: århundradets Covid-hjälte. Det känns viktigt att uppmärksamma personer som gjort avtryck i offentligheten och medverkat till att mildra pandemins framfart, säger Peter Hellgren, vd Consid.

IT- och kommunikationsföretaget Consid prisar årligen digitala förebilder som satt extra stort avtryck i samhällsdebatten. Under normala omständigheter sker prisutdelningen vid den stora Considgalan i Blå hallen i Stockholms Stadshus. I år sker prisutdelningen digitalt.
Här följer de nominerade och de olika kategorierna:

 

ÅRETS DIGITALA INFLUENCER

Utmärkelsen Årets digitala influencer delas ut till en individ som under året drivit digitaliseringsfrågan framåt på ett föredömligt sätt och i och med detta fått betyda mycket för den digitala utvecklingen i Sverige.

Bianca-ingrosso-consid-considgalan

Helena Helmersson, H&M
Våren 2020 blev Helena första kvinnliga VDn på ett av Sveriges största bolag – H&M. Den första stora utmaningen blev att hantera en global pandemi och att leda H&M starka ur världskrisen. Ett första steg i detta var att snabbt utveckla bolagets digitala plattform vilket bidrog till att online försäljningen för H&M ökade med 36 procent under andra kvartalet.

Bianca Ingrosso, Caia Cosmetic
Bianca Ingrosso är ansiktet utåt för kraften av Influencer marketing. Detta visas bland annat genom hennes e-handelsbolag Caia Cosmetic som på rekordtid blivit en storspelare inom beautysegmentet. Sedan starten 2018 har Caia blivit ett mångmiljonbolag, där nya kollektionssläpp tar slut inom några minuter. 2020 blir varumärket internationellt och lanseras i bland annat Hongkong. Under hösten visades ännu en gång kraften av influencer marketing då hon släppte en klädkollektion tillsammans med e-handelsbolaget Nelly.com vars sajt kraschade av trycket vid lanseringen 21 september 2020.

Lars Wingefors, Embracer Group
Embracer Group är under 2020 ett av de mest hypade svenska spelbolagen och arbetar med att utveckla PC, konsol- och mobilspel för den globala spelmarknaden. Bolaget har vuxit kraftigt sedan starten 2011 och är mycket populärt på börsen. Genom sitt ständiga fokus på utveckling är Embracer Group en stark spelare i att driva den digitala utvecklingen framåt.

Simone Söderlund Giertz, YouTuber
Simone är uppfinnare och driver Youtube-kanalen under hennes eget namn där hon demonstrerar sina egenkonstruerade mekaniska robotar för “automatisering av vardagssysslor”. Genom sina kreativa videos bidrar hennes kanal till att tillgängliggöra kunskap om AI och digitalisering framåt.

 

ÅRETS EQUALICER

Årets eQualizer delas ut till en individ som på ett föredömligt sätt drivit jämställdhetsfrågan framåt under det senaste året och därmed fått spela en betydande roll när det kommer till en utveckling i rätt riktning i branschen framledes.

Årets equalizer

Maja Nilsson Lindelöf, influencer som gör världen bättre:
Maja Nilsson Lindelöf är en av Sveriges främsta influencer som genom sina kanaler sprider kunskap om viktiga frågor så som barns rättigheter och psykisk ohälsa. Hon uppmärksammar även orättvisor inom jämställdhet och blev 2020 ambassadör för UNICEF där hon kämpar för barns rättigheter i samhället.

Gunilla von Platen, företagsledare + sommarpratare:
Hon är ambassadör för flera hjälporganisationer, samt Vice Ordförande för UN Women Sverige, bygger barnhem i Syrien dit även alla hennes intäkter för boken Draken i rummet går och har genom sitt sommarprat spridit kunskap om jämställdhet och orättvisor inom näringslivet. Med betoning på sin egen livsresa från flykting till känd näringslivsprofil har hennes följare dagligen fått en inblick i orättvisor i toppen och vad man kan göra för att förändra detta.

Katarina Wennstam, journalist:
Katarina är en av Sveriges främsta författare som genom sina böcker sprider kunskap om kvinnors rättigheter i samhället och de orättvisor som många upplever. För hennes bok Flickan och skulden – en bok om samhällets syns på våldtäkt blev Katarina nominerad till Augustpriset. Idag använder Katarina sina sociala medier för att uppmärksamma och utbilda – 2018 höll hon även ett uppmärksammat sommarprat i sommar i p1.

Amat Levin, influencer med rättvisepatos:
Genom sitt Instagramkonto Svart Historia delar Amat information om afrikansk historia. Han har även varit drivande i den svenska Black Lives Matter-rörelsen som fick ny fart under 2020. Amat har under det här året haft en betydande röst kring att utbilda och synliggöra orättvisor för svarta människor i Sverige.

 

ÅRETS DIGITALA UTBILDARE

Årets digitala utbildare delas ut till en individ eller ett initiativ inom utbildningsväsendet som på ett föredömligt sätt delat med sig av sina kunskaper inom det digitala och nyttjat digitaliseringens potential för att driva utbildningen i rätt riktning i den kontext denne är verksam inom.

Årets digitala utbildare

Danny Lam, influencver med rättvisepatos:
Driver Instagramkontot @tnkvrt där han exponerar orättvisor genom personliga berättelser, vittnesmål, nyheter och annat tänkvärt. Det senaste året har instagramkontot vuxit sig ordentligt stort och flertalet gånger i veckan kan över 100 000 människor ta del av kunskap kring aktuella och historiska orättvisor.

Magda Gad, krigskorrespondent:
Svensk krigskorrespondent som på ett unikt sätt informerar svenskarna om konflikter och skeenden i världens alla hörn – däribland några av de absolut farligaste platserna på jorden. Med skyddsväst, men utan skygglappar, ger hon sig i kast med även de svåraste ämnena och förmedlar komplicerade skeenden på ett lättillgängligt sätt. Genom att ligga i den digitala journalistikens framkant ser hon till att trollbinda nya grupper av mediekonsumenter som annars kanske inte hade intresserat sig för utrikespolitik och vår omvärld.

Disa Jernudd, Kodcentrum:
Disa är Generalsekreterare på Kodcentrum – en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Kodcentrum ser programmering som en demokratifråga och arbetar dagligen med att samla ideella krafter, skolor, myndigheter, kommuner och näringsliv för att stärka barns digitala kunskaper och förmågor.

Hugo Wernoff, Kognity:
Hugo är Vd på Kognity som erbjuder interaktiva och digitala läroböcker. Genom tjänsten Kognity möjliggörs ett mer effektivt utbildningsklimat för utvecklingsländer med hjälp av digitala lösningar.

 

ÅRETS CORONAHJÄLTE

Århundradets Coronahjälte delas ut till en individ som bidragit till att göra samhället lite bättre genom att utbilda och motverka smittspridning under Covid-19 pandemin.

Årets coronahjälte

H.K.H Prinsessan Sofia:
H.K.H Prinsessan Sofia är vår kungliga ikon som valde att ta på sig den vita rocken och arbeta mitt i epicentrum av Covid-19-pandemin. Sofiahemmet fick förstärkning och svenska folket fick ytterligare synliggjort hur allvarlig pandemin är. Hon har hyllats världen över för sina corona-insatser.

Ann Molin, projektledare för Hack The Crisis Sweden:
Hack the Crisis är en global rörelse med målet är att hitta konkreta digitala lösningar på den kris världen befinner sig i med anledning av Covid-19. Ann Molin är projektledare för initiativet.

Emma Frans, folkbildare:
Doktor i medicinsk epidemiologi. Aktiv i sin kamp för folkbildning och vetenskapliga sanningar på alla tänkbara plattformar. Emma Frans bekämpar myter och ger svar på tal. Numera även en av regeringens demokratiambassadörer och mycket aktiv i corona-tider.

Anders Tegnell, stadsepidemiolog:
Anders är läkare och ämbetsman och sedan 2013 statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Hyllas nu i utländska medier som en nationalhjälte för sitt arbete i Sverige under coronapandemin.

http://Nathalie%20Besèr,%20kommunikationschef%20Consid

Nathalie Besèr

Kommunikationschef och Hållbarhetsansvarig

nathalie.beser@consid.se 073-056 70 30