2023-02-21

Debatt: Företagen måste göra mer för Ukraina

CONSID I PRESSEN 2022-02-21

I snart ett år har striderna i Ukraina pågått utan avbrott. Therese Murdock, kontorsansvarig på Consid i Gävle, skriver i en debattartikel i Gefle Dagblad om vilket ansvar näringslivet har för att stötta Ukraina och hur företag måste börja göra mer för människor i nöd.
Striderna rasar alltjämt i Ukraina, ett år efter den ryska invasionen. Över 7 000 civila ukrainare har mist livet, nära 440 av dem var barn, enligt FN. Totalt har över 33 000 människor dödats i Ukraina, skriver ACLED, som dokumenterar dödsoffer i konfliktområden. De flesta liv släcktes i samband med explosioner. Nära sex miljoner ukrainare är på flykt i landet, medan ytterligare över åtta miljoner har tagit sin tillflykt till Europa.

Till en början fanns ett enormt engagemang för Ukraina i Sverige. I Gävle såg vi en mängd initiativ, även från grupperingar som tidigare inte engagerat sig i flyktingars väl och ve. Privatpersoner skänkte pengar som aldrig förr till olika insamlingar och företagen tävlade mot varandra i att ge de mest generösa ekonomiska bidragen.

Therese Murdock kontorschef på Consid i Gävle
Therese Murdock kontorschef på Consid i Gävle

Men redan till sommaren började intresset avta och pengaströmmarna ebba ut. Nu har jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien fått all medial uppmärksamhet. Med all rätt. Men det går att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Sverige har utökat sitt humanitära och militära stöd till Ukraina i flera omgångar och bistår också med ekonomiskt stöd, civil krishantering och till Ukrainas återuppbyggnad. För bara några veckor sedan presenterade regeringen ett stort stödpaket som bland annat består av att i förlängningen överlåta artillerisystemet Archer till Ukrainska Försvarsmakten.

Men det räcker inte. Behoven i Ukraina är så mycket större än vad regeringar, det internationella samfundet och hjälporganisationerna förmår att tillgodose. Det är alla insatser som vi gör tillsammans som ger effekt och lindring för människor i nöd. För att hjälpen inte skall sina är det viktigt att vi bibehåller strålkastarljuset på konflikten, vi får inte blunda.

Allt stöd är välkommet och här har även näringslivet en viktig roll.

Consid tog tidigt ett beslut om att erbjuda it-relaterad personal från Ukraina möjligheten att jobba i Sverige, trots att företaget inte har någon verksamhet i landet. Boende och biljetter betalda och möjlighet att även ta med familjen. Idag arbetar fem personer från Ukraina för Consid, vi hade hoppats på många fler.

Vi ser också till att alla inkomster från vår uttjänta teknik, som vi återvinner via Inrego, går till vår partnerorganisation War Childs viktiga insatser för de ukrainska barnen. Det handlar om utbildning för fyra miljoner barn, men också om psykosocialt stöd och skydd. Vi har också sett till att stötta barnrättsorganisationen med teknisk expertis och vi genomför återkommande insamlingar till War Childs viktiga arbete.

Under våren arbetar en av våra it-konsulter för Ukraina-initiativet Blågula Bilen, med lön från Consid. Blågula bilen levererar förnödenheter och tekniska produkter till den ukrainska huvudstaden månadsvis. Det handlar om kaminer, datorer, mobiler och sjukhusutrustning.

Vi är övertygade om att fler företag kan göra mer för att stötta Ukraina. Det kan handla om att erbjuda ukrainska företagets expertis i olika ämnen, eller att stötta lika projekt gentemot Ukraina. Varje insats räknas. Självklart är det av yttersta vikt att även ge ekonomiska bidrag till välrenommerade hjälporganisationer, men företag kan göra så mycket mer.

Therese Murdock

kontorsansvarig Consid i Gävle

Till artikeln

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter