2023-05-29

Debatt: Företagens ansvar ökar i en kris

Den senaste tidens turbulenta ekonomi river upp stora sår. Vi ser det hos oss själva, hos kunder, konkurrenter, privatpersoner – överallt.

Var det något pandemin lärde oss var det att hålla i och hålla ut, det mind setet tror vi på Consid gäller även nu.

Consid grundades i svallvågorna av it-bubblan, en kass tid för it kanske vissa tänker. Guldläge sa våra grundare och startade en framgångsresa som nu tagit oss till toppen av den svenska it-pyramiden. Alla har någon gång i sitt liv hört klyschan om att ordet för kris är detsamma som möjlighet på japanska. Visst, slitet, tråkigt och allt det där – men vi vill ändå slå ett slag för ”kiki”.

2000 såg Consid alltså ljuset, 2008 kraschade hela finansvärlden samman och då satte vi plattan i mattan. Idel, nåja, goda år sedan dess har berett en stabil plattform att stå på. Och där står vi nu, postpandemi men mitt i ett fullskaligt krig inte långt ifrån oss och en lågkonjunktur runt hörnet.

Vi har alltid känt ett samhällsansvar i det vi gör. Ja, Consid är ett vinstdrivande företag men det varken kan eller ska vara hela bilden. Vi är ett privat ägt bolag, det innebär att vi i stället för att svara mot aktieägare och en styrelse kan visa ett ansvar mot våra anställda och samhället vi verkar i. Vilket samhälle vill vi ha? Vilka värden vill vi signalera?

Per Thulemark
Per Thulemark

Allt är inte profit. I det läget vi och resten av Dalarnas affärsliv befinner oss ser vi det inte som en kris – det är en möjlighet. Kiki. Ja vi har delar av personalen som inte sitter fullbelagda – perfekt, vi kan kompetensutveckla för att komma ur lågperioden med en bättre arbetsstyrka än vi gick in i den med. Det är ingen anledning att säga upp personal. Det är ett tillfälle att ta ett samhällsansvar, att utveckla företaget. Så bygger vi ett starkare samhälle, hållbart företagande och långsiktighet i vår verksamhet.

Per Thulemark, kontorschef Consid Borlänge

Peter Hellgren, vd Conisd

Läs artikeln på Borlänge tidning här.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter