2020-03-20

Di debatt: “Detta gör vi för att hjälpa företagen”

DEBATT. Nu när Sverige är i kris måste alla hjälpas åt. Det är bra att regeringen och samarbetspartierna nu inför ett krispaket för jobb och företag på över 300 miljarder kronor och att Riksbanken tillfört 500 miljarder kronor till utlåning. Men det kommer inte att räcka.

Alla företag som kan måste nu göra en insats för att hålla Sverige i gång.

Nära 60 procent av de svenska företagen bedömer att det finns en risk för personalneddragningar om läget förvärras och 24 procent upplever likviditets- eller finansieringsproblem, enligt en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. Det är inte bara börsen som krisar, företag kommer att duka under.

Consid vill bidra genom att underlätta för samhällsviktiga organ att mötas och arbeta digitalt. Många företag och organisationer tvingas nu att låta sin personal arbeta hemifrån. Distansarbete är en del av lösningen på problemet, men det är inte alltid helt lätt att genomföra. Consids initiativ för utbildning och lärande, Excellerate, erbjuder nu därför distanskurser gratis till särskilt viktiga samhällsorgan. Med detta initiativ hoppas vi kunna bidra till att hålla Sverige igång under krisen och till att fler företag gör vad de kan.

Alla kan också bidra genom att stötta den lokala restaurang- och besöksnäringen.

Lombardiet i Italien, med Milano som huvudort, är i dag en öde region. Lombardiet blev det europeiska epicentret för Covid19. Affärerna är stängda och caféerna på piazzorna tomma. Fabrikerna står stilla och alla kontor är utrymda. Sjukhusen har inte längre kapacitet att ta hand om alla sjuka.

Lombardiet är en mycket rik region. Milanos ekonomi utgör 10 procent av den italienska ekonomin, Lombardiet som region, ungefär 20 procent. Trots det har Lombardiet kollapsat. Vi måste gemensamt se till att det inte händer här i Sverige.

Nu måste vi alla agera solidariskt. Vi har alla ett ansvar för att Sverige inte ska stanna. Jag uppmanar därför alla företag att se över hur de kan bidra. Vi kan inte bara sitta och titta på när Sverige är i kris.

https://www.di.se/debatt/detta-gor-vi-for-att-hjalpa-foretagen/

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter