Pressmeddelande - 30 jun 2022

En drönarpilots berättelse

PRESSMEDDELANDE 2022-06-30

Drönarna spelade redan från början en avgörande roll i kriget i Ukraina. Oleksandr Radzikhovskiy, drönarpilot, ledde och samordnade en stor del av drönaraktiviteten i Kiev under krigets tre första månader. Han kommer till Consids samtal i Almedalen för att rapportera om kriget inifrån.

-Från början var de ryska trupperna okunniga och otränade. De gjorde stora strategiska misstag och var tekniskt efter. Korruptionen och det dåliga ledarskapet var orsaken till det. Men de lärde sig väldigt snabbt och de kom ikapp, säger Oleksandr Radzikhovskiy.

Fyra månader in i Rysslands invasion av grannlandet Ukraina pågår kriget med oförminskad kraft. Dagligen matas vi med bilder och rapporter om död och förstörelse. Civila dödsoffer som ligger utspridda på Buchas gator; en sprängd teater i Mariupol; kaoset på en tågstation i Kramatorsk i kölvattnet av ett ryskt missilangrepp. Ingen vet hur många stridande, eller civila, som har dött. Senast sade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att ”tiotusentals civila” har dödats hittills. Enbart i Mariupol har myndigheterna rapporterat om över 21 000 civila dödsoffer. Presidenten berättade också att 60 – 100 ukrainska soldater dödas varje dag.

Lika osäkert är det på den ryska sidan. Enligt Zelenskyj ska över 30 000 ryska soldater ha dödats, medan den ryska sidan hävdar att det handlar om strax under 2 000 soldater.

Redan från början spelade drönarna en avgörande roll i krigföringen. Oleksandr Radzikhavskyi var drönarpilot för den ukrainska Försvarsmakten under de tre första månaderna av Ukrainakriget. Hans uppdrag var att samla in information om de ryska styrkornas rörelser. Till vardags bor han i London och arbetar som senior utvecklare för elbilmotortillverkaren YASA.

Oleksandr Radzikhovskiy
Oleksandr Radzikhovskiy

-När kriget bröt ut återvända jag hem till Kiev för att försvara mitt land. Vårt team var egentligen bara vanliga killar som gillade att filma med drönare. Helt plötsligt blev vi en avgörande del av vårt eget försvar. Vi blev våra truppers ögon. Det vi fick se var fruktansvärt. Vi har dokumenterat flera folkrättsbrott som ryssarna har begått, säger Oleksandr Radzikhovskiy.

Oleksandr Radzikhavskyi är inbjuden av it-företaget Consid till Almedalen för att samtala med Rysslandsexperten Martin Kragh om tech-kriget i Ukraina. Consids vd Peter Hellgren modererar.

 

Tid: 16.30-17.30

Plats: Mötesplats Jönköpings län, Strandvägen, H535

https://almedalsveckan.info/program/66526

Samtalet direktsänds.

Nathalie Besèr, kommunikationschef Consid

Nathalie Besèr

Kommunikationschef och Hållbarhetsansvarig

nathalie.beser@consid.se 073-056 70 30 Read More

Vill du veta mer?

Hör av dig

  Ta del av fler nyheter

  Peter Hellgren
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid presterar rekordstarkt

  2022-08-12

  Consid presterar rekordstarka siffror för första halvåret 2022. Omsättningen har ökat med 37 procent till 1057 Msek och resultatet ligger på 127, 6 Msek, en vinsttillväxt på 26,7 procent.

  H22
  Pressmeddelande, Sverige

  Jönköpings-laget tog hem segern i Mobility Challenge

  2022-07-05

  Laget KJJ Studio, som består av Kevin Hansson Sevlidis, Johan Axelsson, Jonathan Wernersson från Jönköpings Universitet, vann årets stora tävling inom mobilitet, The Mobility Challenge.

  Drönare
  Pressmeddelande, Sverige

  En drönarpilots berättelse om kriget i Ukraina

  2022-06-30

  Oleksandr Radzikhovskiy, drönarpilot, ledde och samordnade en stor del av drönaraktiviteten i Kiev under Ukrainakrigets tre första månader. Han kommer till Consids samtal i Almedalen för att rapportera om kriget inifrån.

  Folkhemmet 4.0 – en bok om det digitala språnget
  Pressmeddelande, Sverige

  Säljsuccé för Folkhemmet 4.0

  2022-06-21

  "Folkhemmet 4.0 - Digitaliseringen förändrar allt" av Peter Hellgren har sålt bäst av alla böcker om digitalisering på Bokus.com den senaste veckan. Ser man till alla ämnen inom samhälle hamnar boken på 13:e plats. 

  Ladda fler