2022-11-03

Globalt hackaton ska hitta lösningar på vår tids största klimatutmaning

PRESSMEDDELANDE 2022-11-03

Världens viktigaste e-sportshackaton, Considition, är tillbaka med fokus på en hållbar cirkulär e-handelsleverans. Runt 200 personer har anmält sig för att delta i årets hackaton som går av stapeln den åttonde november.

– Considition är så mycket mer än bara ett hackaton. Deltagarna skapar konkreta lösningar för några av vår tids största utmaningar. Jag har höga förväntningar på årets tävling och det ska bli otroligt roligt att se vad deltagarna har utvecklat, säger Peter Hellgren, vd på Conisd.

Inom dagligvaruhandel och den växande e-handelssektorn används en stor mängd plast- och papperspåsar. År 2020 fanns 1,4 miljoner ton förpackningar på den svenska marknaden, enligt statistik från Statistiska centralbyrån. Förpackningar för engångsbruk har en kort livscykel och går snabbt över till att bli avfall. Konsekvensen blir ett växande miljöproblem som ger en negativ inverkan på både klimatet och ekonomin.

För en hållbar framtid krävs en mer cirkulär och resurseffektiv process, vilket är precis vad Considition 2022 handlar om. I årets utmaning kommer deltagarna att utveckla en algoritm som bidrar till en mer klimatsmart framtid för cirkulära e-handelsleveranser och matinköp, med fokus på hållbar användning av shoppingkassar.

– E-handeln är en av våra största utmaningar, klimatmässigt. E-handeln växte med 20 procent under 2021 och 40 procent året innan det. Den här ökningen kommer bara att fortsätta och samhället måste anpassa sig efter det. Vi måste hitta hållbara lösningar på lager och logistiken, säger Anna Edstedt, hållbarhetsstrateg på Consid och programledare för Considition.

Anna Edstedt
Anna Edstedt, hållbarhetstrateg på Consid och programledare för Considition

Årets tävling arrangeras tillsammans med Axfoundation, en oberoende ideell organisation som arbetar praktiskt och konkret för att bygga ett hållbart samhälle. Genom det Vinnova-finansierade projektet ”Returbar”, undersöker Axfoundation hur vi kan ersätta den nuvarande linjära e-handelsleveranserna med ett cirkulärt system för återanvändning av leveranspaket. Projektet undersöker lösningar för den fysiska återanvändbara leveranspåsen, men ännu viktigare, utvecklar ett system som kommer att främja en cirkulär e- och dagligvaruhandel.

­– Temat för Considtion har historiskt sett alltid fokuserat på hållbarhet, vilket gjorde Axfoundation till en perfekt samarbetspartner. Nytt för i år är att vi har försökt att se till en större process än bara ett paketflak eller en pathfinding. Vi kommer att blanda in mänskligt beteende hos slutkunder och databaserad på verklig samhällskonsumtion. Utmaningen i år är att finna den perfekta balansen av återvinning av påsar samtidigt som kunden står runt hörnet och väntar, säger Magnus Sjöstrand, Cloud Architect på Consid och projektledare för utvecklingen av årets Considition.

Considition 2021
Considition 2021

Consid har tidigare anordnat hackathonet tillsammans med bland andra Riksbyggen, IRONMAN och Globhe Drones. Förra året genomfördes Considition tillsammans med logtechbolaget Budbee med temat ”Smart och hållbar e-handelslogistisk”. De tävlande fick i uppgift att utveckla en innovativ och självlärande algoritm för att optimera leveransflöden, underlätta budbilschaufförers beslutsfattande i realtid och öka den miljömässiga hållbarheten.

– Det ska bli spännande att följa årets Considition. Ofta blir de bästa lösningarna i hackatonet realiserade i verkligheten sedan. Tävlingsandan lockar fram fantastiskt innovativa lösningar, säger Peter Hellgren.

Peter Hellgren, VD på Consid
Peter Hellgren, VD på Consid

Första priset i årets Considition är en resa till Prag och ett besök på Europas största konferens när det kommer till ML och AI – Machine Learning Prague 2023.

Träningsperiod för deltagarna startade den första november och pågår fram till den åttonde november när själva hackatonet går av stapeln. Tävlingen livesänds och deltagarna kan välja att tävla från något av Consids 37 kontor runt om i Sverige eller på distans.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter