2022-07-05

Jönköpings-laget tog hem segern i Mobility Challenge

PRESSMEDDELANDE 2022-06-30

Drönarna spelade redan från början en avgörande roll i kriget i Ukraina. Oleksandr Radzikhovskiy, drönarpilot, ledde och samordnade en stor del av drönaraktiviteten i Kiev under krigets tre första månader. Han kommer till Consids samtal i Almedalen för att rapportera om kriget inifrån.

-Från början var de ryska trupperna okunniga och otränade. De gjorde stora strategiska misstag och var tekniskt efter. Korruptionen och det dåliga ledarskapet var orsaken till det. Men de lärde sig väldigt snabbt och de kom ikapp, säger Oleksandr Radzikhovskiy.

Fyra månader in i Rysslands invasion av grannlandet Ukraina pågår kriget med oförminskad kraft. Dagligen matas vi med bilder och rapporter om död och förstörelse. Civila dödsoffer som ligger utspridda på Buchas gator; en sprängd teater i Mariupol; kaoset på en tågstation i Kramatorsk i kölvattnet av ett ryskt missilangrepp. Ingen vet hur många stridande, eller civila, som har dött. Senast sade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att ”tiotusentals civila” har dödats hittills. Enbart i Mariupol har myndigheterna rapporterat om över 21 000 civila dödsoffer. Presidenten berättade också att 60 – 100 ukrainska soldater dödas varje dag.

Lika osäkert är det på den ryska sidan. Enligt Zelenskyj ska över 30 000 ryska soldater ha dödats, medan den ryska sidan hävdar att det handlar om strax under 2 000 soldater.

Redan från början spelade drönarna en avgörande roll i krigföringen. Oleksandr Radzikhavskyi var drönarpilot för den ukrainska Försvarsmakten under de tre första månaderna av Ukrainakriget. Hans uppdrag var att samla in information om de ryska styrkornas rörelser. Till vardags bor han i London och arbetar som senior utvecklare för elbilmotortillverkaren YASA.

Oleksandr Radzikhovskiy
Oleksandr Radzikhovskiy

-När kriget bröt ut återvända jag hem till Kiev för att försvara mitt land. Vårt team var egentligen bara vanliga killar som gillade att filma med drönare. Helt plötsligt blev vi en avgörande del av vårt eget försvar. Vi blev våra truppers ögon. Det vi fick se var fruktansvärt. Vi har dokumenterat flera folkrättsbrott som ryssarna har begått, säger Oleksandr Radzikhovskiy.

Oleksandr Radzikhavskyi är inbjuden av it-företaget Consid till Almedalen för att samtala med Rysslandsexperten Martin Kragh om tech-kriget i Ukraina. Consids vd Peter Hellgren modererar.

 

Tid: 16.30-17.30

Plats: Mötesplats Jönköpings län, Strandvägen, H535

https://almedalsveckan.info/program/66526

Samtalet direktsänds.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter