2022-09-29

Ny app ger ukrainska barn utbildning

PRESSMEDDELANDE 2022-09-29

På uppdrag av Ukrainas utbildnings- och vetenskapsdepartement har organsationen War Child lanserat ett Ed-Tech program, Can´t Wait to Learn, som hjälper ukrainska barn att fortsätta sin utbildning även under extrema förhållanden.

Sedan kriget bröt ut i Ukraina den 24 februari har mer än sju miljoner barn berövats en trygg vardag. På flykt undan kriget går barnen inte bara miste om en trygg tillvaro utan även sin grundläggande rättighet till utbildning.

I maj började den ukrainska regeringen arbeta med utmaningen att möjliggöra utbildning för landets grundskolebarn som befinner sig på flykt undan kriget. Organisationen War Child blev då kontaktade av Ukrainas utbildnings- och vetenskapsdepartementet (MESU) och den största ideella utbildningsorganisationen i Ukraina, Osvitoria, för att hitta en lösning för att nå och lära ut matematik och läsning till elever i årskurs ett till fyra.

– Sedan kriget började har 2 248 utbildningsinstitutioner skadats och 287 förstörts. Med miljontals barn på flykt både i och utanför Ukraina behövde vi en tillgänglig, framgångsrik och mätbar EdTech-lösning som vi kan ge till våra lärare och vårdnadshavare oavsett var de befinner sig i världen, säger Andrii Vitrenko, minister för utbildning och vetenskap i Ukraina.

War Child antog utmaningen och påbörjade processen att snabbt anpassa sitt redan beprövade Education-in-Emergencies-program, Can’t Wait to Learn. I samarbete med it-bolaget Consid, och med stöd från HM Drottning Silvias Stiftelse, Care About the Children, utvecklades appen för att möta det nya behovet som uppstått i Ukraina. Med målet att nå så många barn som möjligt genomfördes en omprogrammering av appen för att, för första gången, göra det möjligt att enkelt ladda ner utbildningsmaterialet till personliga IOS- och Andorid-enheter.

– Idag är utbildningslandskapet oförutsägbart i Ukraina. Det är därför viktigt att vi erbjuder ett lärorikt material som ukrainska barn, lärare och föräldrar kan lita på, säger Zoya Lytvyn, chef för NGO Osvitoria.

Rami Shahzamani, internationell chef på War Child
Rami Shahzamani, internationell chef på War Child

Det digitala utbildningsprogrammet erbjuder pedagogiska spel baserat på statligt godkända läroplaner. Varje version av appen är även unikt designad tillsammans med lokala konstnärer, pedagoger och barnen själva för att spegla landets kultur, språk och utseende.

– Det speciella med Can’t Wait to Learn är att programmet tar hänsyn till det brådskande situation som utbildning i nödsituationer innebär men även barnens nyfikenhet och iver att lära. Barn har inte råd att vänta, och de vill inte heller vänta på utbildning. Can’t Wait to Learn minskar avståndet mellan barnen och deras drömmar om en bättre framtid, säger War Childs internationella chef Ramin Shahzamani.

Can´t Wait to Learn har använts i flera andra konfliktdrabbade länder och har försett mer än 59 000 barn med kvalitativ utbildning.

– War Child gör ett betydande jobb för barn i nöd. Vi på Consid är väldigt stolta över att ha fått vara med på ett hörn i deras arbete och att ha bidragit till att säkra barns rätt till utbildning under tider av kris, säger Peter Hellgren, VD it-bolaget Consid som var med och utvecklade den ukrainska appen.

Peter Hellgren
Peter Hellgren, VD Consid

Den nya ukrainska versionen lanserades i Ukraina den 26 september.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter