Pressmeddelande - 29 sep 2022

War Child lanserar utbildningsapp för ukrainska barn

PRESSMEDDELANDE 2022-09-29

På uppdrag av Ukrainas utbildnings- och vetenskapsdepartement har organsationen War Child lanserat ett Ed-Tech program, Can´t Wait to Learn, som hjälper ukrainska barn att fortsätta sin utbildning även under extrema förhållanden.

Sedan kriget bröt ut i Ukraina den 24 februari har mer än sju miljoner barn berövats en trygg vardag. På flykt undan kriget går barnen inte bara miste om en trygg tillvaro utan även sin grundläggande rättighet till utbildning.

I maj började den ukrainska regeringen arbeta med utmaningen att möjliggöra utbildning för landets grundskolebarn som befinner sig på flykt undan kriget. Organisationen War Child blev då kontaktade av Ukrainas utbildnings- och vetenskapsdepartementet (MESU) och den största ideella utbildningsorganisationen i Ukraina, Osvitoria, för att hitta en lösning för att nå och lära ut matematik och läsning till elever i årskurs ett till fyra.

– Sedan kriget började har 2 248 utbildningsinstitutioner skadats och 287 förstörts. Med miljontals barn på flykt både i och utanför Ukraina behövde vi en tillgänglig, framgångsrik och mätbar EdTech-lösning som vi kan ge till våra lärare och vårdnadshavare oavsett var de befinner sig i världen, säger Andrii Vitrenko, minister för utbildning och vetenskap i Ukraina.

War Child antog utmaningen och påbörjade processen att snabbt anpassa sitt redan beprövade Education-in-Emergencies-program, Can’t Wait to Learn. I samarbete med it-bolaget Consid, och med stöd från HM Drottning Silvias Stiftelse, Care About the Children, utvecklades appen för att möta det nya behovet som uppstått i Ukraina. Med målet att nå så många barn som möjligt genomfördes en omprogrammering av appen för att, för första gången, göra det möjligt att enkelt ladda ner utbildningsmaterialet till personliga IOS- och Andorid-enheter.

– Idag är utbildningslandskapet oförutsägbart i Ukraina. Det är därför viktigt att vi erbjuder ett lärorikt material som ukrainska barn, lärare och föräldrar kan lita på, säger Zoya Lytvyn, chef för NGO Osvitoria.

Rami Shahzamani, internationell chef på War Child
Rami Shahzamani, internationell chef på War Child

Det digitala utbildningsprogrammet erbjuder pedagogiska spel baserat på statligt godkända läroplaner. Varje version av appen är även unikt designad tillsammans med lokala konstnärer, pedagoger och barnen själva för att spegla landets kultur, språk och utseende.

– Det speciella med Can’t Wait to Learn är att programmet tar hänsyn till det brådskande situation som utbildning i nödsituationer innebär men även barnens nyfikenhet och iver att lära. Barn har inte råd att vänta, och de vill inte heller vänta på utbildning. Can’t Wait to Learn minskar avståndet mellan barnen och deras drömmar om en bättre framtid, säger War Childs internationella chef Ramin Shahzamani.

Can´t Wait to Learn har använts i flera andra konfliktdrabbade länder och har försett mer än 59 000 barn med kvalitativ utbildning.

– War Child gör ett betydande jobb för barn i nöd. Vi på Consid är väldigt stolta över att ha fått vara med på ett hörn i deras arbete och att ha bidragit till att säkra barns rätt till utbildning under tider av kris, säger Peter Hellgren, VD it-bolaget Consid som var med och utvecklade den ukrainska appen.

Peter Hellgren
Peter Hellgren, VD Consid

Den nya ukrainska versionen lanserades i Ukraina den 26 september.

Nathalie Besèr, kommunikationschef Consid

Nathalie Besèr

Kommunikationschef och Hållbarhetsansvarig

nathalie.beser@consid.se 073-056 70 30 Läs mer

Vill du veta mer?

Hör av dig

  Ta del av fler nyheter

  Dalahäst
  Pressmeddelande

  Per Thulemark leder Consids expansion i Dalarna

  2022-11-30

  Per Thulemark, tidigare CIO på Leksands kommun, är etableringsansvarig när nordens snabbast växande it- och kommunikationsbolag, Consid, kommer till Dalarna. Etableringen innebära ett 40-tal nya jobb under de kommande två åren och ambitionen är att skapa nya hållbara arbetstillfällen i regionen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande

  Consid skriver prestigefullt avtal med Oslo kommune

  2022-11-23

  Sveriges ledande it- och kommunikations bolag Consid har på korttid efter sin expansion till Oslo redan hunnit göra sig ett namn på den norska marknaden. Företaget har vunnit ett eftertraktat avtal med Norges största arbetsgivare, Oslo Kommune. Ramavtalet sträcker sig över fyra år med ett totalt värde på 650 miljoner norska kronor.

  Hamburg
  Pressmeddelande

  Consid expanderar till Tyskland

  2022-11-22

  Consid, ett av Sveriges största it-företag, expanderar nu till Tyskland. Företaget siktar på att ha över 130 anställda före utgången 2024. Målsättningen är att bli störst i norra Europa inom fem år. 

  Dagens industri
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Dagens industri om Consid: De är bäst i Sverige

  2022-11-17

  Hur väl arbetsgivare lever upp till sina medarbetares förväntningar är en viktig måttstock för trivsel. Årets lista över Sveriges bästa arbetsgivare toppas för andra året i rad av konsultbolaget Consid.

  Ladda fler