Praktikplatser ska motverka kompetensbristen inom IT

Consid i Borås har för närvarande hela sju praktikanter, som ett led i företagets strävan att motverka kompetensbristen inom it-branschen. Av dessa är fyra blivande gymnasieingenjörer. De går på Sven Eriksonsgymnasiet, som erbjuder ett extraår efter avslutad treårigt teknikprogram för att fördjupa kunskaperna inom teknik.

Albin
Albin Källqvist, praktikant på Consid i Borås.

– Jag tycker att det är spännande med praktik. Just nu håller jag på att göra ett spel till en kund som de ska ha till en hemsida, berättar Albin Källqvist.

Praktikanterna har alla fullt upp att göra. Det handlar om att vara delaktig i skarpa uppdrag, få ta del av kundsamtal och testa att jobba i team. Tanken är att de ska få en bred inblick i it-branschen när de har avslutat den 12 veckor långa praktiken.

Magnus Arvidsson
Magnus Arvidsson, kontorsansvarig Consid i Borås.

– Det är självklart att vi tar in praktikanter. Det finns en sund hållbarhetsfråga i detta, att öppna upp och möjliggöra utveckling. Vi får också så mycket tillbaka genom att lyfta in unga människor: inte minst nya tankar och härlig energi, säger Magnus Arvidsson, ansvarig för Consids Boråskontor.

– Jag såg det som en möjlighet när jag sökte. I stället för att gå tre år på en högskola kan jag gå ett år och ändå kanske få jobb direkt. Jag tyckte också att det var väldigt intressant med mycket praktik, säger Albin Källqvist.

It-branschen lider av kompetensbrist sedan flera år tillbaka. Enligt IT & Telekomföretagen kommer det att fattas 70 000 it-experter inom två år. Det kommer inte bara påverka it-företagens möjligheter att leverera, det kommer också att påverka den svenska ekonomin negativt. Enligt Stockholms Handelskammare leder kompetensbristen till 34 miljarder kronor i utebliven ekonomisk tillväxt på årsbasis.

-Att ge ungdomar en första inblick i branschen är ett steg i rätt riktning. Det går så fort i dag så att man behöver tidigt matcha yrkeserfarenhet med vidareutbildning, säger Magnus Arvidsson.

Borås Tidning har uppmärksammat praktikplatserna i ett reportage i tidningens nyhetsdel.

http://Nathalie%20Besèr,%20kommunikationschef%20Consid

Nathalie Besèr

Kommunikationschef och Hållbarhetsansvarig

nathalie.beser@consid.se 073-056 70 30