Pressmeddelande - 13 apr 2023

Q Mentoria öppnar för en ny mentorskapsperiod

It-branschen lider av stora problem gällande mångfald och jämställdhet. Att få in fler kvinnor är nödvändigt för branschens fortlevnad och utveckling. Nu öppnar Q Mentoria upp för en ny mentorskapsperiod där kvinnor och ickebinära erbjuds spännande möjligheter att utforska tech och it. 

– Bristen på mångfald i it-branschen är ett långt gående problem och det är allas ansvar att arbeta mot en mer inkluderande bransch. Q Mentoria syftar till att ge fler möjligheten att upptäcka vad en karriär inom it kan innebära och samtidigt få ta del av inspiration och erfarenheter från andra som befinner sig i branschen, säger Peter Hellgren, vd på Consid 

It- och tech har kommit att spela en alltmer avgörande roll i dagens samhälle och värld. Vi ser en utveckling där automatisering, Internet of things och AI har blivit en naturlig del av människors vardag. Det handlar om allt från utvecklingen av smarthem och självkörandebilar till automatiserade beslut om räntenivåer och infrastruktur.  

Samtidigt består it-branschen idag av knappt 30% kvinnor och branschen beskrivs ofta som grabbig, exkluderande och svårframkomlig för kvinnor. Underrepresentationen av kvinnor berör inte bara branschen i sig, utan är även ett hot för en jämställd samhällsutveckling. I en undersökning genomförd av Sifo i januari 2023 svarade var femte ung kvinna att de upplever att tekniken som de använder i sin vardag inte är lika anpassad för dem som för män.  

Peter Hellgren, vd Consid
Peter Hellgren, vd Consid

Jämställdhetplattformen Q by Consid arbetar för att ändra bilden av it och öppna upp för en mer inkluderande och jämlik it-bransch. Genom mentorskapsprogrammet Q Mentoria vill man ge chansen till fler unga kvinnor och icke-binära att utforska sitt teknikintresse och visa på de möjligheter som en karriär inom it- och tech kan innebära.  

– Det finns oändligt med möjligheter inom tech! Vare sig man vill jobba med att programmera spel eller rädda världen från klimatförstöring så är svaret en yrkesbana inom tech och det är det vi vill ge fler chansen att utforska genom Q Mentoria, säger Anna Edstedt, hållbarhetsstrateg och nationellt ansvarig för Q by Consid.  

Inom Q Mentoria matchas mentor och adept utifrån förväntningar mentorskapsprogrammet, kompetens och intressen, allt för att det ska bli ett så bra samarbete som möjligt. Mentorskapsprogrammet, som är helt gratis att delta i, löper över 5 månader, mellan januari till maj och augusti till december. Under denna period träffas mentor och adept minst en gång i månaden där träffarna kan ta olika form beroende på adeptens önskemål och behov.  

– Vi vänder oss till tjejer, kvinnor och ickebinära från gymnasiet och uppåt. Det kan vara personer som studerar något tekniknära eller redan arbetar inom it-branschen. Men vi välkomnar även personer som inte har någon tidigare relation till it- och tech. Det viktigaste är att det finns en nyfiken för området, säger Lily Tsui, projektledare och ansvarig för Q Mentoria. 

Anna Edstedt och Lily Tsui
Anna Edstedt och Lily Tsui

Bakgrunden till bristen på kvinnor inom it-branschen handlar inte i första hand om ett ointresse för tekniska yrken. Enligt kommunikationsbyrån Insight Intelligence senaste riksomfattande rapport visar siffrorna att det snarare är branschen i sig som avskräcker. Sju av tio kvinnor svarar att de kan tänka sig att arbeta med it-relaterade yrken men sex av tio svarar att de inte vill arbeta inom it-branschen. Samtidigt svarar 9% av kvinnorna att de saknar en kvinnlig förebild inom it- och tech. Genom Q Mentoria vill man ge möjligheten till fler att träffa andra kvinnor som befinner sig inom tech för att på så vis visa att branschen är till för alla.  

– Det finns en förlegad bild av vad it innebär och det är ofta en väldigt smal bild som presenteras av personer som arbetar inom tech. Ja, det är färre kvinnor som arbetar inom it-branschen, men det finns även många väldigt kompetenta och fantastiska kvinnliga förebilder och det är väldigt viktigt att de lyfts fram. Annars finns risken är att mantrat ”det finns inga kvinnor inom tech” blir en självuppfyllande profetia, säger Anna Edstedt.  

Q Mentoria finns över hela Sverige och anmälan för höstens mentorskapsperiod är nu öppen. 

 

Läs mer om Q Mentoria

Vill du veta mer?

Hör av dig!

  Ta del av fler nyheter

  Consid i media, Pressmeddelande

  Fullsatt på Morning Talk by Consid

  2 dagar sedan

  Under fredagen arrangerades ytterligare ett Morning Talk by Consid, denna gång på temat AI. Consids nationella AI-expert, Patrik Zetterström, inledde med en omvärldsspaning och därefter diskuterades frågan i ett panelsamtal med representanter från olika branscher. Sörmlands Nyheter var med på plats och rapporterade.

  Pressmeddelande

  Fullsatt när åtta företag pitchade sina idéer på Perfect Pitch

  2023-06-01

  Consids vd och grundare Peter Hellgren var med i juryn när Perfect Pitch anordnades i Jönköping.

  Pressmeddelande

  Pride Month: HBTQIA+ rättigheter inom teknik

  2023-06-01

  Idag inleds Pride Month världen över till minne av Stonewall-upproret och i syfte att belysa hbtqia+ gemensamma kamp för lika rättigheter. I Linköping anordnar Sankt Kors och East Sweden Tech Women en frukostpanel i Ebbepark om inkludering i arbetslivet. I panelen finns bland andra Johanna Hjalmarsson, UX-designer på Consid.

  Människor som firar med konfetti
  Pressklipp, Pressmeddelande

  Consid nomineras till prestigefyllda Human Growth Award 2023

  2023-05-31

  Consid har nominerats till HR-branschens finaste pris, Human Growth Award. Consid är ett av 15 företag som nu har chansen att ta hem utmärkelsen för 2023.

  Jan Bidner, kontorschef på Consid i Umeå
  Pressklipp, Pressmeddelande, Umeå

  Consid topprekryterar i Umeå

  2023-05-30

  It-företaget Consid etablerade sig i Umeå i början av 2023. Nu har företaget gjort klart med tre nya toppnamn till kontoret.

  Kollegor som arbetar tillsammans på kontor.
  Consid i media, Pressklipp, Pressmeddelande

  Debatt: Företagens ansvar ökar i en kris

  2023-05-29

  Consids Per Thulemark och Peter Hellgren skriver i Borlänge tidning om företagens ansvar för att hantera kriser på ett ansvarsfullt sätt.

  Digi.no rapporterar om Consids nya Oslokontor
  Consid i media, Norge, Pressklipp, Pressmeddelande

  Consid i media: Digi rapporterar om nya kontoret i Oslo

  2023-05-26

  Consid flyttar i december till ett nytt kontor på exklusiva Karl Johans gate, mitt i hjärtat av Oslo. Steffen Breen intervjuades i Digi om det nya kontoret.

  Pressmeddelande, Sverige

  IT- och kommunikationsföretaget expanderar i Jönköping

  2023-05-26

  Consid har vuxit ur sina 1100 kvm lokaler i Atollen i Jönköping och bygger ut med ytterligare 360 kvm i samma fastighet. Totalt delar de 140 medarbetarna på nära 1500 kvm, med direkt utsikt över Munksjön.

  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Ellinor Hallett: Är allt prioriterat, så är inget prioriterat

  2023-05-25

  Consids projektledare och Sitevisionspecialist Ellinor Hallett, som utsågs till Sitevisions Most Valuable Professional 2022, gästar Sitevisions blogg och skriver om vikten av att prioritera på sin webbplats och hur man lyckas. 

  Danmark, Pressklipp, Pressmeddelande

  Consid blir granne med Tivoli – flyttar in på klassiska H.C. Andersen boulevard i Köpenhamn

  2023-05-24

  It-företaget Consid har hittat sitt nya hem i Köpenhamn. I början av maj flyttade företaget in på H.C. Andersen boulevard i centrala Köpenhamn.

  IT-Watch rapporterar om Consid i Danmark.
  Consid i media, Danmark, Pressklipp, Pressmeddelande

  Consid i pressen: IT Watch rapporterar om Consids första halvår i Danmark

  2023-05-22

  IT-Watch rapporterar i en längre intervju med Consids Danmarkschef Carl Hagberg om företagets första halvår i landet och planerna framöver.

  Personer som minglar under event.
  Consid i media, Pressmeddelande

  Consid i pressen: Jämställt kontor i mansdominerad bransch

  2023-05-17

  I Sörmlands medias affärsbilaga kan man den 17 maj läsa om Consids i Eskilstuna som är en av få arbetsplatser i den mansdominerade it-branschen som har uppnått en jämn könsfördelning. I reportaget intervjuas bland annat Annika Virtanen, Anders Lundberg och Anna Johansson som berättar mer om Consids olika intiativ för att skapa en mer inkluderande techbransch - både internt på Consid och externt inom hela branschen. 

  Ladda fler