2023-02-07

Region Östergötland sjösätter sju nya webbplatser

I rekordfart har Region Östergötland tillsammans med it- och kommunikationsbolaget Consid lanserat sju nya webbplatser. Nu senast sjösattes Region Östergötlands nya regionwebb. Ambitionen är att skapa mer användarvänliga webbplatser som är enklare för både besökare och administratörer att använda.

– Vi hade inte kunnat nå det här resultatet så fort utan ett nära och bra samarbete med Region Östergötland. Det har varit ett intensivt och krävande projekt men samtidigt väldigt givande, säger Mårten Björk projektledare på Consid.

Consid har tillsammans med Region Östergötland tagit fram en gemensam plattform för Regionens externa webbplatser. Målsättningen har varit att skapa en bas, där fokus ligger på återanvändning, men som även gör det möjligt att vidareutveckla och förnya. Plattformen ger även ett bättre stöd för de krav som ställs enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Utifrån denna plattform har det varit möjligt att lansera sju nya webbplatser på mindre än ett år.

– Tillsammans med Region Östergötland har vi taigt fram en nya standardiserad webbmiljö. Ett koncept där fördelarna är många, bland annat genom en kostnadseffektiv förvaltning och framtidssäkra lösningar då samtliga webbplatser delar kodbas och har enhetlig design. Webbmiljön gör att Region Östergötland snabbt kan utöka med nya webbplatser då det enda som skiljer dem åt är konfiguration så som exempelvis färg, logotyper och innehåll, säger Alexander J Gustafsson lösningsarkitekt och ansvarig för Sitevision på Consid.

Alexander Gustafsson

Region Östergötland är en stor organisation med många olika webbplatser samt ett flertal olika publiceringssystem. Alla regionens webbplatser ska flyttas till Sitevision för att få en standardiserad webbmiljö som är enklare och mer kostnadseffektiv för regionen att förvalta och för alla besökarna att använda. På drygt ett år har nu sju webbplatser lanserats. Bland dessa finns Folktandvården Östergötland, Visit Östergötland, Nära Vård och Regionwebben.

– Projektets största utmaning har varit att bygga en gemensam bas som fungerar bra för ett stort antal webbplatser och samtidigt hålla den basen kärnfull och lättadministrerad, säger Mårten Björk.

Regionwebben är en av de viktigaste kanalerna för regionens externa kommunikation. Varje månad har webbplatsen 90 000 unika besökare. I arbetet med webben gjorde Region Östergötland och Consid en stor webbplatsundersökning hösten 2021. Den har tillsammans med sökhistorik gjort det möjligt att optimera webbsidorna efter användarnas behov. Baserat på resultaten från dessa kunde man sedan skapa anpassade instrumentpaneler och e-postrapporter till berörda medarbetare. Allt för att underlätta administreringen av de nya webbplatserna.

Resultatet blev en Regionwebb med relevant och unikt innehåll som är mer lättnavigerad. Genom att ta bort slussidor skapades även ett mer strukturerat sökresultat i Google vilket till exempel har gjort att användarna inte längre måste gå via regionwebben för att komma till 1177:s hemsida.

Mårten Björk

– Utöver att det skapats mer användarvänliga webbplatser är den största fördelen med den gemensamma plattformen den tidsbesparing den innebär rent administrativt. Behovet av innehållsuppdatering har minskat drastiskt, samtidigt som regionen kan känna sig trygg i att invånarna hittar fram till den information de i slutändan behöver, säger Mårten Björk.

Mårten Björk fortsätter:

– Det ska bli väldigt roligt att ta hela projektet i hamn med resterande webbplatser för Region Östergötland och visa på alla fördelar Sitevision och den gemensamma plattformen innebär.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter