2022-02-17

Anders Borg: Tillsätt kommission mot kompetenskrisen

PRESSMEDDELANDE 2022-02-17

Anders Borg: tillsätt en kommission för att motverka kompetenskrisen

Tidigare finansminister Anders Borg ser allvarligt på kompetenskrisen inom it-branschen och vill se en kriskommission.

-En kommission skulle kunna arbeta sig igenom hela utbildningssystemet för att kunna två-, tre- eller fyrdubbla antalet systemvetare, programmerare, ingenjörer och matematiker. Just matematikerna blir ännu viktigare nu, eftersom AI verkligen blir en nyckelfråga, och det kräver rätt avancerad matematisk kompetens, säger Anders Borg.

Han hade världspolitikens kändaste hästsvans, styrde Sverige genom finanskrisen och utsågs 2011 till Europas bästa finansminister av Financial Times. Idag är han styrelseproffs, investerare och rådgivare, med ett knivskarpt fokus på teknik och digitalisering. Han berättar i Digitala influencer-podden att han är mycket bekymrad över att det saknas så mycket kompetens inom it och teknik.

-Just när det gäller akademin finns en rätt betydande frågeställning. Vi har för liten kapacitet att utbilda ingenjörer, vi examinerar för få matematiker, och det är politiskt problem som man nog måste lösa redan i förskolan, säger han.

Redan för några år sedan varnade TechSverige för att det år 2024 skulle saknas 70 000 personer inom techbranschen. Den siffran verkar stå sig än idag. Anders Borg menar att det livslånga lärandet också är en väg ut ur krisen.

-Jag hörde en uppskattning som sa att en ingenjörsexamen har fem års livslängd, efter det måste människor omutbilda sig. Men då ska man också komma ihåg att om man är ingenjör på Volvo, har gått på Chalmers, då kan man den grundläggande matten. Och vill man så kan man sätta sig och dra igenom några läroböcker i AI eller vad man nu är intresserad av och kan lära sig själv, säger Anders Borg.

Digitaliseringen är den mest genomgripande förändringen i modern tid och Anders Borg menar att vi med hjälp av ny teknik kommer att lösa klimatkrisen.

-Teknologin håller på att förändra vad vi äter, hur vi lever, hur vi arbetar, hur vi reser. Klimatfrågan är allvarlig, men den kommer att vara över om 50 år, för då kommer vi att ha löst det.

Han är starkt kritisk till politikernas kunskapsnivå när det gäller digitalisering och ny teknik, som han menar är för låg.

-Politik handlar om att interagera med människor, förstå människor, känna in och övertyga, men få politiker har rätt teknikhöjd idag, säger Anders Borg.

Vill du veta mer?

Skicka ett meddelande så hör vi av oss.

0 / 255
Integritetspolicy

Ta del av fler nyheter