Pressmeddelande - 17 feb 2022

Tillsätt kommission mot kompetenskrisen

PRESSMEDDELANDE 2022-02-17

Anders Borg: tillsätt en kommission för att motverka kompetenskrisen

Tidigare finansminister Anders Borg ser allvarligt på kompetenskrisen inom it-branschen och vill se en kriskommission.

-En kommission skulle kunna arbeta sig igenom hela utbildningssystemet för att kunna två-, tre- eller fyrdubbla antalet systemvetare, programmerare, ingenjörer och matematiker. Just matematikerna blir ännu viktigare nu, eftersom AI verkligen blir en nyckelfråga, och det kräver rätt avancerad matematisk kompetens, säger Anders Borg.

Han hade världspolitikens kändaste hästsvans, styrde Sverige genom finanskrisen och utsågs 2011 till Europas bästa finansminister av Financial Times. Idag är han styrelseproffs, investerare och rådgivare, med ett knivskarpt fokus på teknik och digitalisering. Han berättar i Digitala influencer-podden att han är mycket bekymrad över att det saknas så mycket kompetens inom it och teknik.

Anders Borg
Anders Borg

-Just när det gäller akademin finns en rätt betydande frågeställning. Vi har för liten kapacitet att utbilda ingenjörer, vi examinerar för få matematiker, och det är politiskt problem som man nog måste lösa redan i förskolan, säger han.

Redan för några år sedan varnade TechSverige för att det år 2024 skulle saknas 70 000 personer inom techbranschen. Den siffran verkar stå sig än idag. Anders Borg menar att det livslånga lärandet också är en väg ut ur krisen.

-Jag hörde en uppskattning som sa att en ingenjörsexamen har fem års livslängd, efter det måste människor omutbilda sig. Men då ska man också komma ihåg att om man är ingenjör på Volvo, har gått på Chalmers, då kan man den grundläggande matten. Och vill man så kan man sätta sig och dra igenom några läroböcker i AI eller vad man nu är intresserad av och kan lära sig själv, säger Anders Borg.

Digitaliseringen är den mest genomgripande förändringen i modern tid och Anders Borg menar att vi med hjälp av ny teknik kommer att lösa klimatkrisen.

-Teknologin håller på att förändra vad vi äter, hur vi lever, hur vi arbetar, hur vi reser. Klimatfrågan är allvarlig, men den kommer att vara över om 50 år, för då kommer vi att ha löst det.

Han är starkt kritisk till politikernas kunskapsnivå när det gäller digitalisering och ny teknik, som han menar är för låg.

-Politik handlar om att interagera med människor, förstå människor, känna in och övertyga, men få politiker har rätt teknikhöjd idag, säger Anders Borg.

Nathalie Besèr, kommunikationschef Consid

Nathalie Besèr

Kommunikationschef och Hållbarhetsansvarig

nathalie.beser@consid.se 073-056 70 30

Vill du veta mer?

Hör av dig

  Ta del av fler nyheter

  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Ny chef för Consid i Gävle

  2022-05-20

  It- och kommunikationsföretaget Consid expanderar kraftigt i Gävle. De närmaste två åren förväntas satsningen ge ett 40-tal nya arbetstillfällen. Skutskärbon Therese Murdock är Consids nye kontorsansvarige i Gävle och den som ska leda satsningen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Rekordstart för Consid i Norge

  2022-05-18

  Etableringen av Consid i Norge har fått en rekordstart. På några få månader har företaget anställt ett 20-tal personer, skaffat nytt kontor och ingått avtal med ett 15-tal kunder.

  Isac Gunnarsson, studentambassadör i Karlstad, Diana Kalafs, rekryterare HR i Karlstad
  Pressmeddelande

  Consid Karlstad först att anställa studentambassadör

  2022-05-18

  It-konsultbolaget Consid växer i rekordfart. För att locka unga talanger till bolaget anställer Karlstadkontoret nu en studentambassadör.

  SVD Affärsbragd
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid finalist i SvD Affärsbragd

  2022-05-16

  Consids grundare, Peter Hellgren och Henrik Sandell, fick flest röster när läsarna fick säga sitt i SvD Affärsbragd. Nu tar en jury vid och den 23 maj meddelas vem som vunnit den prestigefyllda utnämningen.

  Ladda fler