
Agenda 2030 och Consid
Tillsammans med våra anställda, våra kunder och våra leverantörer jobbar vi för att bidra till en hållbar samhällsutveckling och FN:s 17 globala mål. Agenda 2030 är det mest gedigna samarbete inom hållbar utveckling som FN:s 193 länder någonsin har enats om. Hållbar utveckling består av de tre dimensionerna ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.
Samtliga mål är viktiga för en hållbar utveckling och det krävs att alla delar av samhället sluter upp för att målen ska kunna nås innan år 2030. På Consid har vi identifierat tio mål där vi kan bidra särskilt.

God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling.
På Consid är det främst tre delmål som är relevanta: 3.4 ”Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa”, 3.5 ”Förebygg och behandla drogmissbruk” och 3.8 ”Stöd forskning, utveckling och tillgängliggör vaccin och läkemedel för alla”.
Även delmål 3.D ”Förbättra tidiga varningssystem för globala hälsorisker” bidrar vi till genom att stå för den tekniska kompetensen till den nya unika databasen SCAPIS som ger forskarna nya insikter i hjärt- och kärlsjukdomar. Läs gärna mer här.
Vi har en rad policies på plats som ska stärka våra medarbetare fysiskt och psykiskt. Vi har också varningssystem för att upptäcka drogmissbruk. Ta gärna del av vår hälsopolicy här.
Genom vårt partnerskap med War Child hjälper vi till att främja en god mental hälsa hos barn och vuxna i några av världens värsta konflikthärdar.

Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det beräknas fortfarande 774 miljoner människor i världen inte kunna skriva och läsa, varav två tredjedelar är kvinnor. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle.
Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle.
Genom att vi stöttar Läxhjälpen bidrar vi till att delmål 4.6 ”Alla människor ska kunna läsa, skriva och räkna” ska nås.
I och med att vi stöttar barnrättsorganisationen War Child bidrar vi till att delmålen 4.1 ”Avgiftsfri och likvärdig grundeskole- och gymnasieutbildning av god kvalitet”, 4.3 ”Lika tillgång till yrkesutbildning och högre utbildning av god kvalitet” och 4.6 ”Alla människor ska kunna läsa, skriva och räkna” uppnås.
Dessutom bidrar vi, via War Child, till att delmål 4.A ”Skapa inkluderande och trygga utbildningsmiljöer” ska kunna nås.
Men vi vill också bidra till att minska kompetenskrisen inom it-branschen här i Sverige. Vi vill också höja kompetensen vad gäller it generellt i samhället och bland våra politiker. Läs om våra olika utbildnings- och kompetenshöjningsprojekt här.

Jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser. Alla former av våld, diskriminering och skadliga sedvänjor mot kvinnor och flickor drabbar såväl individen som hela samhället. Det har bevisats om och om igen att politisk, ekonomisk och social jämlikhet mellan kvinnor och män bidrar till alla dimensioner av hållbar utveckling.
De viktigaste delmålen där vi kan bidra är: 5.1 ”Utrota diskriminering av kvinnor och flickor”, 5.4 ”Värdesätt obetalt omsorgsarbete och främja delat ansvar i hushållet”, 5.5 ”Säkerställ fullt deltagande för kvinnor i ledarskap och beslutsfattande” och kanske mest delmål 5.B ”Stärk kvinnors roll med hjälp av teknik och delmål 5.C ”Skapa lagar och handlingsplaner för jämställdhet”.
Vårt arbete med jämställdhetsfrågor syftar till att nå vår vision om att alltid eftersträva mångfald såväl i rekryteringsprocessen som för befintliga medarbetare. Consid ska vara ett jämställt företag där samtliga anställda och underkontrakterad personal behandlas likvärdigt. Alla, oavsett kön, civilstånd, etnicitet, sexuell läggning, könsöverskridande identitet, religion, politisk åskådning, ålder eller funktionshinder ska ha lika möjligheter och vårt förhållningssätt ska präglas av respekt för varandras olikheter och åsikter. En jämställd arbetsmiljö är en förutsättning för att alla ska kunna prestera sitt bästa.Läs gärna mer om vår Jämställdhetspolicy.
Men vi vill göra mer. Vi vill verka för en jämställd och jämlik it-bransch. Det gör vi genom vår jämställdhetsplattform.

Idag befinner sig mer än hälften av världens arbetstagare i osäkra anställningar, ofta med dålig lön och begränsad tillgång till både utbildning och socialförsäkringar. Under de kommande 20 åren väntas dessutom den globala arbetskraften öka med 800 miljoner människor vilket kräver stora ansträngningar för att skapa nya jobb som också är hållbara för människa och miljö.
Anständiga arbetsvillkor främjar en hållbar ekonomisk tillväxt och är en positiv kraft för hela planeten. Vi måste skydda arbetstagarnas rättigheter. Genom att skapa goda förutsättningar för innovation och entreprenörskap samt säkerställa anständiga arbetsvillkor för alla gynnas en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället.
Läs gärna våra policies kring hälsa, jämställdhet, mångfald och miljö.

En fungerande och stabil infrastruktur är grunden för alla framgångsrika samhällen. För att möta framtida utmaningar som vi människor och vår planet står inför måste våra industrier och infrastrukturer göras mer inkluderande och hållbara.
Innovation och teknologiska framsteg är nyckeln till att finna hållbara lösningar för såväl ekonomiska som miljömässiga utmaningar. Det bidrar dessutom till att skapa nya marknader och arbetstillfällen som kan bidra till en effektiv och jämlik resursanvändning. Att investera i hållbara industrier, forskning, miljövänlig teknik och innovation är alla viktiga sätt att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling.
På Consid bidrar vi till delmål 9.1 ”Skapa hållbara, motståndskraftiga och inkluderande infrastrukturer”,9.4 ”Uppgradera all industri och infrastruktur för ökad hållbarhet”, 9.B ”Stöd diversifiering och teknikutveckling i inhemsk industri” och 9.C ”Tillgång till informations- och kommunikationsteknik för alla”.

Grunden för ett hållbart samhälle är en rättvis fördelning av resurser och såväl ekonomiskt, socialt och politiskt inflytande i samhället. Globala målens ledord är Leave No One Behind och mål 10 belyser vikten av att verka för ett samhälle där ingen lämnas utanför i utvecklingen.
Ett jämlikt samhälle bygger på principen om allas lika rättigheter och möjligheter oberoende av t.ex. kön, etnicitet, religion, funktionsvariation, ålder och annan ställning. Även om många länder har haft en positiv ekonomisk utveckling med minskad fattigdom under de senaste decennierna, så har klyftorna ökat både inom och mellan länder. Jämlikhet minskar risken för konflikter och främjar alla människors möjlighet att delta i och påverka samhällsutvecklingen.
Genom initiativet Visa Handlingskraft har verkar Consid för mänskliga rättigheter i näringslivet. Läs gärna mer här.
Ta gärna del av våra policies kring jämlikhet.

Över hälften av världens befolkning bor i urbana områden, och andelen väntas stiga till 70 procent år 2050. Växande städer kan skapa nya möjligheter för ekonomisk tillväxt, men kan också bidra till ökade sociala klyftor och påfrestningar på ekosystem. Den snabba och stora inflyttningen till städer ställer nya krav som behöver bemötas på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt.
Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande och hållbar planering av bostäder, infrastruktur, offentliga platser, transporter, återvinning och säkrare kemikaliehantering som i sin tur kräver ny teknik och samarbete mellan flera sektorer. Inkluderande och innovativ stadsplanering behövs för att göra städerna säkra och hållbara för framtiden.
Tillsammans med Riksbyggen anordnade Consid världen viktigaste hackathon – Considition – med fokus på hållbara städer. Läs gärna mer om det här. Vi arbetar tillsammans med Riksbyggen i flera långsiktiga projekt som syftar till att verka för hållbara städer.
Vi har också hjälpt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att utveckla appen ”Brandrisk ute”. Den ska bidra till att förutse bränder som hotar att öka i och med klimatförändringarna.
Vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi människor har inte nyttjat det på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av. Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser.
Hållbar konsumtion innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, tillväxt på såväl den lokala som globala marknaden, ökad sysselsättning, förbättrad hälsa och minskad fattigdom. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.
Vi köper i stort sett in all vår teknik från företaget Dustin som arbetar ansvarsfullt och medvetet med hållbarhet. Läs mer om deras arbete här.
Under motionsperioden 2020 skickade vi in förslag på en motion som skulle göra det obligatoriskt att ta hållbarhetshänsyn vid all offentlig upphandling. Motionen fick namnet ”Krav på miljömässig och social hållbarhet vid all offentlig upphandling”, läs motionen här.

Klimatförändringarna är ett verkligt och obestridligt hot mot hela vår civilisation. Utsläppen av växthusgaser fortsätter att stiga och som följd riskerar vi att nå en genomsnittlig global uppvärmning som överstiger två grader, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för ekosystem, havsförsurning, mänsklig säkerhet, matproduktion, vattentillgång, hälsa och ökad risk för naturkatastrofer.
Effekterna är redan nu synliga och kommer att bli katastrofala såvida vi inte agerar nu. Genom utbildning, innovation och efterlevnad av våra klimatförpliktelser kan vi göra nödvändiga förändringar för att skydda planeten. Dessa förändringar ger också stora möjligheter att modernisera vår infrastruktur som kommer att skapa nya arbetstillfällen och främja välstånd över hela världen.
Consid är ett tjänsteföretag och har därmed relativt litet koldioxidutsläpp. Tillsammans med med det Stockholmsbaserade miljökonsultföretaget Zeromission har vi kartlagt samtliga utsläpp och arbetar med att minska dessa och hitta framtidsorienterade klimatsmarta lösningar. Vi mäter redan idag, och redovisar, all vår klimatpåverkan med hjälp av internationella standards.
Consids alla kontor har Bixia som elleverantör. Bixia stöttar lokala och småskaliga elproducenter och ser till att de blir fler runt om i hela landet så att förnybar el kan produceras där den förbrukas. Bixia köper el, främst från lokala producenter av sol, vind och vattenkraft. Den närproducerade elen säljs sedan vidare till privat- och företagskunder i Sverige.
Vi är också medlem av FN:s initativ Global Compact som syftar till att skapa internationella principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och anti-korruption riktade till företag. Principerna grundar sig på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, ILO:s grundläggande konventioner om de mänskliga rättigheterna i arbetslivet, Rio-deklarationen samt FN:s konvention mot korruption.
Consid deltar också i initiativet Science Based Target initiative (SBTi) som hjälper företag att sätta klimatmål i linje med vetenskapliga modeller framtagna i IPCC AR5 och av IEA. Initiativet är ett samarbete mellan CDP, UN Global Compact, WRI och WWF.

Världen är idag mer sammankopplad än någonsin tidigare och Globala målen kan bara förverkligas genom globalt partnerskap och samarbete. Genomförandet av målen kräver global solidaritet, kapacitetsutveckling och mobilisering av ekonomiska resurser för att säkerställa att inget land eller någon grupp lämnas utanför i utvecklingen.
Internationella investeringar och samordnad politik behövs för att säkerställa nyskapande teknisk utveckling, rättvis handel, tillförlitlig uppföljning och stöd vid humanitära kriser. Utbyte av kunskap, expertis, teknik och finansiella resurser är samtliga viktiga komponenter för att målen ska nås, i synnerhet för att tillgodose behoven hos de fattigaste och mest sårbara länderna. Mål 17 utgör en verktygslåda för hur Globala målen ska kunna bli verklighet.