Podcast med Ahlsell

Johanna Staaf, ansvarig på Ahlsell Labs

Podcast med Ahlsell Labs om hur man som ett 150 år gammalt bolag kan innovera som en startup.

http://Peter%20Hellgren%20Consid%20VD

Peter Hellgren

CEO Consid AB

peter.hellgren@consid.se +4673-350 88 70

 

Ahlsell Labs ansvarige om innovation

I avsnitt 66 av Digitala influencer-podden gästar Johanna Staaf som är ansvarig för Ahlsell Labs – innovationslabbet som jobbar med att ta fram morgondagens digitala upplevelser. I dagens samtal pratar vi bland annat om digital innovation, konsumentbeteenden och framtida trender.

Vi pratar också om hur man som ett 150 år gammalt bolag kan lyckas bli lika innovativa som ett ungt startup-bolag med hjälp av ett innovationslabb. Utöver detta diskuterar vi hur vi kan komma till bukt med dagens kompetensbrist och hur vi kan attrahera fler kvinnor till IT- och teknikbranschen. Trevlig lyssning!

Vem är Johanna Staaf?

Johanna tog 2005 en magisterexamen från Stockholms universitet för att senare bli projektledare på MTG New Media och TV3/TV6. Sedan började hon på Telenor som affärsutvecklingsansvarig. 2010 gick hon vidare inom Telenor till DiGi Telecommunications i Malaysia och två år senare blev hon Business Director på More Mobile Relations – en mobil kommunikationsbyrå. Redan samma år var hon dock tillbaka på Telenor, då i Oslo, som ansvarig för globala partnerskap. Inom Telenor blev hon sedan Director New Ventures och Partner & Innovation Manager. Sedan augusti 2018 är hon ansvarig för Ahlsell Labs.

Höjdpunkter från avsnittet:

I dagens avsnitt kommer vi att prata om allt från digital innovation och konsumentbeteenden till den rådande kompetensbristen och den obalanserad könsfördelning i samtidens IT- och teknikbransch. Johanna kommer ge sina hetaste tips till hur ni som företag kan raket-starta er digitala utveckling på bästa möjliga sätt med hjälp av innovationslabb.

Vi får utöver detta en inblick i hennes karriär från det att hon läste ekonomi på Stockholms universitet till att hon nu sitter som ansvarig för Ahlsell Labs.

Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.

[01:45] – Johanna jobbar som ansvarig för Ahlsell Labs – ett innovationslabb som jobbar med att ta fram morgondagens digitala upplevelser. Här berättar Johanna mer om Ahlsell Labs och varför ett innovationslabb har implementerats i företaget.

[03:55] – Här berättar Johanna om sina mest stoltaste ögonblick under Ahlsell Labs resa.

[04:45] – Ahlsell Labs jobbar för att spana in framtida teknologier, kundbeteenden, trender osv. Här berättar Johanna hur Ahlsell jobbar med detta i praktiken.

[07:30] – Vilka framtida trender tror Johanna speciellt mycket på?

[09:40] – Hur ser processen ut när Ahlsell vill skala upp specifika innovationer?

[13:35] – Hur ser Ahlsells samarbeten med startups ut?

[15:30] – Hur går Ahlsells tillväga för att hitta potentiella samarbetspartners?

[18:50] – Kan vilket företag som helst starta ett innovationslabb? Här berättar Johanna om vilka förutsättningar som kan vara lämpliga att utgå ifrån för att göra detta så bra som möjligt.

[20:55] – Vilka trender påverkar mest de olika yrkesbranscherna?

[22:45] – Vilken påverkan kan trender som 5G och AI (artificiell intelligens) ha på Ahlsells bransch?

[25:10] – Hur kan rådande IT- och digitaliseringsbransch råda bukt på framtida kompetensbrist?

[27:05] – Johanna valde att plugga Ekonomi på Stockholms universitet, främst för att hon ville veta mer om konsumenter och konsumentbeteenden. Här berättar hon mer om varför hon valde just Ekonomi.

[28:00] – Efter examen år 2005 jobbade Johanna på olika bolag inom mediebranschen. Hur såg mediebranschen ut på den tiden och hur har det förändrats sedan dess?

[29:35] – Efter Johanna jobbat inom mediebranschen gick hon sedan över till telekombranschen. Varför gjorde hon denna transaktionen?

[30:35] – Vilka är Johannas främsta lärdomar kring konsumenter och konsumentbeteenden?

[32:55] – Efter att ha jobbat i telekombranschen med B2C (business to consumer) så valde Johanna sedan att gå över till Ahlsell och B2B (business to business). Varför var detta intressant?

[34:25] – Fem snabba favoritfrågor

[36:00] – Johanna ger sina hetaste digitaliseringstips till företag.

[36:40] – Johanna ger sina tips till studenter och framtida yrkesverksamma.

[38:15] – Vilka förebilder betyder mest för Johanna?

[38:50] – Såhär gör du om du vill veta mer om Ahlsell och Johanna Staaf.

– Konsumenter och användare har ett väldigt stort intresse att hela tiden vilja testa det nya

Johanna Staaf, Ahlsell Labs

Nyfiken på fler avsnitt?

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

    Senaste nytt på Consid