Älskade robot

Podd med Sofia Thunberg, kognitionsvetare och robotutvecklare

Lyssna direkt

En podcast med robotutvecklaren Sofia Thunberg om kärleken mellan människa och maskin.

Älskade robot

Hon har tävlat i såväl Talang i TV4 som VM med sina robotar, och forskar på hur robothusdjur kan gynna demenspatienter. Kognitionsvetaren och robotutvecklaren Sofia Thunberg brinner för de mänskliga maskinernas plats i samhället och vill lindra vår kulturella robotskräck. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Sofia Thunberg berätta om kärleken mellan människa och robot, varför det är så svårt att skapa empatiska maskiner och hur exoskelett kan användas för att både vårda och mörda. Dessutom funderar vi över om det är Terminatorfilmernas fel att vi är så oroliga för mänskliga maskiner.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.48 Detta är kognitionsvetenskap.

”Det är blandningen mellan psykologi och neurovetenskap – vad tänkande är och hur vi människor fungerarm, blandat med artificiell intelligens och teknik.”

2.19 Detta fick Sofia att fastna för robotar.

”Det jag gillade med robotar och den tekniken är att den ofta är i någon mänsklig form – att man anspelar på mänskliga känslor genom att ha andra levande agenter eller individer. Det skapar tankar kring hur vi själva fungerar egentligen.”

3.13 Detta ryms under det breda robotparaplyet.

”AI är människans hjärna, medan roboten är människans kropp. Och den artificella intelligensen tar in en massa input via exempelvis kameror och sensorer, så som vi har sinnen, bearbetar det och gör någon form av output – robotens handlingar. Det är egentligen grunden för alla robotar.”

4.20 Om Sofias forskning med sociala robotar i djurform inom äldre- och demensvården.

”Man brukar prata ”personhood” – att man får en egen identitet av att ta hand om något. Och om man då har en katt- eller hundrobot som man kan ta hand om, och den inte far illa av att man glömmer bort den eller glömmer att mata den, så får man behålla sin plats i samhället lite längre, känslan av att man är viktig.”

5.48 Så vanliga är katt- och hundrobotar i äldrevården i Sverige idag.

”Vi gjorde en studie i våras som visar att 50 procent av Sveriges kommuner har robotar i olika former, och då framför allt de här katt- och hundrobotarna.”

6.16 Om motståndet mot att gosa med en robot.

”När man inför de här hund- och kattrobotarna är ofta personalen och anhöriga lite oroliga: kommer det att uppfattas som att man ger dem en leksak? Men det brukar nästan direkt bytas mot positiva tankar, för att de tas emot så otroligt bra – de flesta förstår att det här inte är på riktigt men det bidrar så mycket till livet att ha något att klappa på och prata med.”

9.20 Om valet att göra robotar som liknar verkliga djur.

”Man har testat med en kudde som spelar musik eller en kudde som har hjärtrytm som man kan krama för att man ska lugna ner sig, och det funkar för vissa, men den här familjära effekten är väldigt stor. Sen finns det också en gräns med människoliknande robotar – att det finns en gräns för hur mänskliga vi vill att den ska vara. Man kan lätt få den effekten som kallas uncanny valley – den blir obehaglig.”

11.35 Så står sig Sverige när det kommer till robotutveckling.

”Japan och Sydkorea har varit väldigt stora från början, och Kina har blivit stora de senaste åren, medan just industrirobotik har varit väldigt stort i Sverige. Där har vi börjat tappa de senaste tio åren, men just kring sociala robotar har vi flera företag i Sverige som är starka.”

12.17 Därför ligger Sverige så långt fram.

”Det tror jag beror på att vi har en rätt hög acceptans för teknik i Sverige. För robotar specifikt har den varit ganska låg, men under pandemin gick den upp.”

14.09 Kommer vi se fler sociala robotar framöver?

”Ja jag tror att vi kommer att ha två rörelser. En som är mer mot robotar, artificiella intelligenser och virtuella agenter. Men jag tror också att parallellt med det här kommer vissa av oss dras mer mot det mänskliga, att vi vill ha mer mänsklig interaktion, för att det blir för digitalt.”

15.32 Kommer vi någonsin bygga robotar med empati?

”Nej jag tror faktiskt inte det. Hela kognitionsvetenskapen är sprungen ur frågeställningen: ’Hur kan materia ge upphov till medvetande? Varför har vi ett medvetande?’ Och om vi inte själva vet hur vi fungerar, hur ska vi då kunna återskapa det i någonting annat?”

17.29 Om att vi 40 år efter den första Terminatorfilmen fortfarande är rädda för robotar.

”I väst har den här rädslan varit väldigt utbredd. Den är sprungen ur den religion vi kommer från – kristendomens tro på att det kommer en undergång, och vi är alltid rädda för att något kommer förgöra mänskligheten. I österländsk kultur har man haft mer populärkultur med anime och manga där man har robotar som räddar mänskligheten, hjälper till och har mer goda syften än att döda oss alla – där har man högre acceptans.”

19.04 Om så kallade exoskelett.

”Det är ett externt skelett som man kan ta på sig, som gör att man kan lyfta tyngre, springa snabbare och så vidare. Och i Japan så utvecklar man det framför allt för att lyfta människor och inte få så mycket arbetsrelaterade skador. I USA utvecklar man det framför allt i militären, för att kunna bära tyngre i strid.”

20.20 Sofia om sin tid som lagledare för landslaget i servicerobotik.

”Vi har tävlat med en robot som är 1.20 hög och ska ta sig in i en lägenhet och lösa olika uppgifter. Antingen får den se vad som har visats på ett program på tv och summera programmet – vilket är otroligt svårt för en robot – men den kan också välkomna människor till en fest och städa upp efter festen.”

22.56 Sofia om när hon och robotlabbet ställde upp med sina dansande robotar i Talang 2017.

”Vi kom till semifinalen. David Batra tyckte inte om dansande robotar, medan Alexander Bard ansåg att det var framtiden. Vem av dem som vinner i framtiden får vi se.”

23.27 Om experiment som pågår med tandläkarrobotar.

”Det är en anordning som man sätter i munnen efter att ha spänt upp käkarna. Och sedan är det små robotar som borrar och byter tänder på dig.”

24.08 Om så kallade teleoperationer som görs remote med robotar.

”Ja man står utan rummet eller i en annan stad och opererar. Det är ett ännu mer sofistikerat verktyg och man slipper kalla in specialister från andra länder eller städer, och kan göra operationen på sitt hemmasjukhus.”

25.14 Sofia Thunbergs Fem snabba favoriter.

27.50 Sofia om varför en AI alltid måste ha en avstängningsmekanism.

”Om man har en AI och ber den skaffa så mycket frimärken som möjligt. Den går ut på ebay, köper in alla frimärken i världen. Men hur gör man frimärken då? Man skövlar lite träd, köper företag som kan skapa frimärken. Sedan kommer man till en punkt där nästan allting har blivit frimärken. Vad finns det kvar? Jo, materia. Alltså: vi gör frimärken av människor.”

29.18 Sofias best case scenario.

”Jag tror att om robotar arbetar mer åt oss och kan hjälpa oss på fler områden – vara ett komplement mer än en ersättare ­– så kan vi få mer tid till varandra.”

30.11 Sofia rekommenderar en gäst till kommande poddar.

30.39 Så följer du Sofia och hennes fortsatta robotisering.

”Jag tror att om robotar arbetar mer åt oss och kan hjälpa oss på fler områden – vara ett komplement mer än en ersättare – så kan vi få mer tid till varandra.”

Sofia Thunberg

Nyfiken på fler avsnitt?

Patrik Patrique Monique Arnesson, grundare Forza Football, vd Ikonia
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Forza i blockkedjan – Patrik Patrique Monique Arnesson, Forza Football & Ikonia

Digitala Influencer-podden med Patrik Patrique Monique Arnesson, grundare Forza Football, vd Ikonia om att bygga blockkedjans motsvarighet till iPhone.

Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Eldrivet motorcykelgäng – Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE

Digitala Influencer-podden med Cakes grundare och vd, Stefan Ytterborn, om utveckling och försäljning av elektriska motorcyklar. 

Mats Sällström, vd Everdrone
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

I stället för krig – drönare som räddar liv – Mats Sällström, vd Everdrone

Digitala Influencer-podden med Mats Sällström, vd Everdrone hur Everdrones teknik gjort Sverige först i världen med drönarlevererade hjärtstartare.

Tomas Frimmel, vd Microsoft Sverige
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Så blir Sverige världsbäst på grön digitalisering – Tomas Frimmel, vd Microsoft Sverige

Digitala Influencer-podden med Microsofts Sverige-vd Tomas Frimmel, om molnets roll i en grönare framtid.

DIP Fredrik Jaegarn Kempf och Tilde 7licious Byström
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Storspelarna

Podd om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt med en av storspelarna Fredrik Jaegarn Kempf och Tilde 7licious Byström

DIP Fredrik liljegren, Dice
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Spelfabriken

Podd om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt med en av grundarna av speljätten DICE, Fredrik Liljegren.

DIP Dreamhack, Martin Öjes och Tomas Lyckedal
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: DreamHack

Specialavsnitt av Digitala Influencer-podden med två av DreamHacks nyckelspelare, Martin Öjes och Tomas Lyckedal.

DIP, Arne Fernlund
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Sveriges första exportsuccé

Specialavsnitt av Digitala Influencer-podden med Arne Fernlund som utvecklade Sveriges första exportsuccé, Space action.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Lia och Jenny
  Pressmeddelande

  Erfaren kreatörduo till Consid

  2022-09-30

  Den framgångsrika kreatörduon Jenny Milewski och Lia Eriksson rekryteras till it- och kommunikationsföretaget Consid. Med över 50 års gemensam erfarenhet ska duon stärka Consids CX-erbjudande.

  War Child lanserar utbildningsapp för att hjälpa barn i Ukraina
  Pressmeddelande, War Child

  Ny app ger ukrainska barn utbildning

  2022-09-29

  På uppdrag av Ukrainas utbildnings- och vetenskapsministerium har organsationen War Child lanserat, Can´t Wait to Learn, som hjälper ukrainska barn att fortsätta sin utbildning även under extrema förhållanden.

  Norge
  Norge, Pressklipp, Pressmeddelande

  Succéetablering i Norge

  2022-09-27

  It-företaget Consids expansion till Norge har blivit en succé. Efter bara ett halvår har kontoret redan ett 30-tal anställda och ytterligare ett tiotal är på väg in.

  Gefle IF Award
  Pressmeddelande, Sverige

  Maja Westling tilldelas Consid Gefle IF Award

  2022-09-24

  Årets Consid Gefle IF Award går till mittfältaren Maja Westling som spelar i Gefle IF:s damlag. Stipendiet delas ut för att uppmärksamma kvinnliga förebilder inom sporten.

  Ladda fler

  Anpassa dina datapreferenser

  Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies. Läs mer på vår sida om datahantering och cookies.

  Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.

  Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.

  Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

  Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.