Podcast med BookBeats vd

Niclas Sandin, vd och grundare av BookBeat

Podcast med Niclas Sandin, vd på BookBeat, om hur digitaliseringen förändrar konsumentbeteendet för prenumerationstjänster.

http://Peter%20Hellgren%20Consid%20VD

Peter Hellgren

CEO Consid AB

peter.hellgren@consid.se +4673-350 88 70

 

Niclas Sandin om digitalisering och prenumerationstjänster

I avsnitt 70 av Digitala influencer-podden gästar Niclas Sandin som är vd för Bookbeat – tjänsten som erbjuder ljudböcker och e-böcker via prenumeration. I dagens samtal kommer vi bland annat prata om hur företaget, trots omständigheterna, lyckats fördubbla sina inkomster, hur Bookbeat skiljer sig från sina konkurrenter och hur det gick till när de valde att lansera tjänsten i 24 länder samtidigt. Utöver detta kommer Niclas dela med sig av insikter kring digitalisering i stort, artificiell intelligens och hur vi ska kunna råda bot på samtidens kompetensbrist. Trevlig lyssning!

Vem är Niclas Sandin?

Niclas tog 2010 en masterexamen inom Accounting and Management Control vid Luleå Tekniska Universitet. Efter examen spenderades två år på E&Y med revision för att sedan gå in i Bonniersfären, till en början som Business Controller. Under 2015 påbörjades dock byggandet av den svenska streamingtjänsten, BookBeat, där man kan lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker i mobilen och surfplattor.

Utöver detta var Niclas en av fem att kamma hem en finalplats i utmärkelsen ”Årets intraprenör” med sitt ledarskap och sitt sätt att på mycket kort tid byggt upp BookBeat.

Höjdpunkter från avsnittet:

I dagens avsnitt kommer vi att prata om hur BookBeat reagerat på covid-19, hur företagets expanderingsstrategi ser ut, hur den äldre generationen svarat på e- och ljudböcker samt hur man bygger en intern kommunikationsplan på bästa möjliga sätt. Niclas kommer även berätta om sin karriärresa från det att han tog en masterexamen inom Accounting and Management Control vid Luleå tekniska universitet till att han drog igång tjänsten BookBeat inom Bonnier. Utöver detta kommer vi prata om framtida tekniktrender, kompetensrekrytering, och hur man på bästa sätt som företag startar sin digitaliseringsresa.

Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.

[1:45] – Välkommen till dagens avsnitt, Niclas! Vi inleder dagens samtal med att låta Niclas berätta hur Covid-19 påverkat Bookbeats arbetsflöde.

[03:05] – Vilka är Bookbeat?

[03:45] – Under 2019 ökade Bookbeat sina intäkter med 114 procent till över 300 miljoner kronor. Här förklarar Niclas vad det är som lägger grunden för Bookbeats framgång.

[07:00] – Hur kommer det sig att Bookbeat startades?

[10:20] – Trots rådande pandemi så verkar det gå väldigt bra för Bookbeat. Här berättar Niclas mer om hur företaget har agerat på en minst sagt utmanande start på 2020.

[15:00] – Hur positionerar sig Bookbeat jämfört med sina konkurrenter på arbetsmarknaden? Vad gör Bookbeat som de andra inte gör?

[19:00] – Det pratas just nu om en ny digital generation där man främst syftar till den äldre generationen som tvingats ta till sig digitala verktyg på ett sätt som tidigare inte varit nödvändigt (på grund av covid-19). Märker man av detta på Bookbeat?

[20:25] – Här utvecklar Niclas vad han menar med citatet ”Revenue share är slapp affärsutveckling” som han sa till nyhetssajten Boktugg.se 2019.

[23:10] – Över en enda natt i juni 2019 lanserade Bookbeat sin tjänst i 24 länder samtidigt. Hur gick detta till och varför valdes denna strategi?

[26:00] – Hur bygger man ett team för att skapa en organisk och hållbar tillväxt? Och hur attraherar man rätt kompetens?

[30:55] – Vilka typer av initiativ driver Bookbeat för att stötta den tekniska utvecklingen åt rätt håll?

[34:25] – Vikten av transparent kommunikation idag är viktigare än någonsin. Här pratar Niclas om Bookbeats interna kommunikationsstrategi.

[36:50] – Niclas ger sina bästa tips till dem som vill starta bolag.

[40:25] – Hur ser Niclas på artificiell intelligens? Och hur använder sig Bookbeat av det?

[42:25] – Om vi blickar 5–10 år framåt. Vilka tjänster och produkter står i fokus då?

[44:30] – Hur kommer vi till bukt med problematiken kring IT-kompetens i Sverige?

[47:25] – Vilken bakgrund hade Niclas innan han tog steget in i bokbranschen?

[50:55] – Fem snabba favoritfrågor!

[53:05] – Niclas delar med sig av sina hetaste digitaliseringstips.

[53:30] – Niclas ger sina bästa tips till studenter och framtida yrkesverksamma.

[54:10] – Vilka är Niclas förebilder?

[55:20] – Så här gör du om du vill veta mer om Niclas Sandin och Bookbeat.

– Bygg på saker du tror att du kan bli bäst på, försök inte springa på allt.

Niclas Sandin, vd på Bookbeat

Nyfiken på fler avsnitt?

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!