Podd med Christer Sturmark

Avsnitt 1 av 3 i serien ”Från IT-krasch till insikt”

Lyssna direkt

Podcast med IT-pionjären Christer Sturmark, om den galna IT-festen runt millennieskiftet, hur han blev väckt och utskälld av finansministern och om konsten att tänka klart.

Christer Sturmark – från e-handels-pionjär till bildningsmissionär

I denna special av Digitala influencer-podden möter vi tre av de största profilerna från millennieskiftets IT-boom, då svenskarna kopplade upp sig på allvar, dotcom-bolagen växte som svampar ur jorden och bolagsvärderingarna sprängde miljardvallar – innan många av dem gick in för kraschlandning.

Först ut är Christer Sturmark, IT-pionjären som blev förlagschef. Han kommer att berätta om hur han såg till att svenskarna shoppade billiga datorer i drivor, om en stadsvandring i Prag med en Carl Bildt på högvarv och om den intellektuellt torftiga IT-branschen som till sist tvingade honom att sadla om.

 

 

Om Christer Sturmark

Som självlärd programmeringsnörd hade han sin första e-postadress redan på 80-talet, stod bakom den svenska hem-PC-reformen och drev ett av IT-boomens snabbast växande bolag – Cell Networks. I dag har han bytt spår och är vd för bokförlaget Fri tanke.

Höjdpunkter från avsnittet

2.41 Sturmark berättar hur allt började redan på 70-talet då han meckade med datorer på pojkrummet och programmerade om sin miniräknare.

”Jag var ju supernörd på programmering och matematik”.

3.55 Christer minns tiden i London då han gjorde ett försök att bli popmusiker.

4.35 Sturmark om boken som förändrade hans liv.

”Då köpte jag en bok som kom att förändra mitt liv, Douglas Hofstadters bok Gödel, Escher, Bach, som handlar om datavetenskap och medvetandefilosofi. Den boken fick mig att känna att – det här är mitt kall”.

5.18 Om de avbrutna studierna och extrajobbet som blev en monsterkarriär.

”1995 startade jag Cell Networks och där började internet-eran för mig”.

5.53 Sturmark om inspirationen från Jeff Besos som ledde till affärskuvösen Cell Ventures.

”På flyget från USA läste jag Wired och de hade en artikel om Bezos och en affärskuvös som han startat. Då kände jag att det här – det är ju en jävla kul idé.”

7.41 Sturmark om var intresset för datorer och IT föddes.

”Jag var en klassisk nörd och ville inte hänga vid korvkiosken. Jag läste Bertrand Russels memoarer som fjortonåring, ja, du hör ju hur nördigt det var”.

8.43 Christer om den första boken om internet i Sverige, som han var redaktör för.

9.08 Sturmark berättar om sin bok ”IT och renässansmänniskans återkomst” som Norstedts gav ut 1996

”Den handlade om informationssamhällets utveckling i mycket vidare mening än bara rent teknologiskt”.

9.55 ”Tillbaks till Cell här då, ni har ju en tillväxt som är helt grotesk, ni fick 5 miljoner i riskkapital 1995 och i februari 2000 var ni värderade till 20 miljarder på börsen. Vad var det egentligen som hände?”

Sturmark om Cell och övervärderingen – vad var det som hände?

”Vi var ju inte ett dotcom-bolag med framtida intäkter utan vi bedrev ju konsultverksamhet och hade en, i grunden, sund affärsidé. Men vi var extremt övervärderade, det är ju inget snack om det”

12.44 Hur bygger man kultur i ett bolag som växer så snabbt?

”Första brytpunkten var när man inte kunde sitta med hela personalstyrkan och käka lunch längre. Den andra var när jag inte visste vad alla hette, och den tredje var när inte alla anställda visste vem jag var längre”.

15.10 Sturmark om IT-boomens galnaste dagar, då han var IT-ambassadör för Sverige och reste jorden runt med Carl Bildt.

”Det var väldigt märkligt. Dåvarande handelsministern Leif Pagrotsky skickade runt mig till 35 länder på ett år som nån slags IT-ambassadör, jag minns inte ens vilka länder jag har varit i, så det var ju lite knäppt men samtidigt väldigt kul”.

15.55 Sturmark om när Mexikos handelsminister bjöd ut honom på restaurang och Christer först inte förstod varför den var alldeles tom.

16.38 Christer berättar om när han träffade Clinton och George Bush den äldre och drogs runt på nattklubb med Naomi Campbell.

18.00 Christer om när han reste till Prag med Carl Bildt och fick en tretimmarföreläsning om Europas historia.

”Han är ju ett levande lexikon den mannen. Det var ett privilegium att få en personlig föreläsning av honom”.

19.25 Christer berättar om varför han lämnade IT-branschen och gick över till förlagsvärlden.

”Jag tyckte att IT-branschen var för intellektuellt torftig, jag ville ha en rikare intellektuell stimulans”.

21.10 Christer om de viktigaste sakerna han åstadkom under sin tid i regeringens IT-kommission 96 – 98.

”Det kanske viktigaste av allt var hem-PC-reformen. Det gjorde i praktiken att en dator blev hälften så dyr över en natt. Dagens IT-entreprenörer var ju barn i de familjer som köpte dator hem, den här reformen gjorde Sverige till världens datortätaste land.”

22.30 Christer om när han skällde på Thomas Östros för dennes saktfärdighet i frågan om hem-PC-reformen – och skämde ut sig.

”Jag var inbjuden i Studio ett och skällde på dåvarande finansministern Thomas Östros för att de aldrig fick ändan ur vagnen. Så klockan sju på morgonen nästa dag hade jag en fly förbannad finansminister i luren, för då hade de precis klubbat det här beslutet”.

24.10 Christer om internets tre faser och hur rätt han hade en gång i tiden.

”Jag skrev en text för ett par år sen om att internet kommer att gå igenom tre faser. Den första fasen är när man kopplar upp sig för att göra något och sedan kopplar ner sig. Den andra fasen är när datorn är online hela tiden. Där har vi ju varit ett tag nu. Den tredje fasen är när vi går från att vara konsumenter till producenter av innehåll. Och där har vi ju också hamnat nu”.

25.45 Blev e-handeln som det positiva 90-talet föreställde sig?

”Det blev nog ännu större och ännu bättre än vi kunde föreställa oss. I dag kan e-handelsentreprenörer bygga nya saker med legobitar som redan finns, på min tid var vi tvungna att bygga legobitarna.”

27.35 Christer om varför riskkapitalisterna satsade på IT-entreprenörerna i slutet av 90-talet.

”Det var de som tjänat pengar och ville känna sig lite unga och satsa på nåt nytt. Det är människans eviga längtan efter ungdom och skönhet tror jag”.

28.44 Christer om kursändringen efter att IT-bubblan spruckit, med ideellt arbete för förbundet Humanisterna och starten av bokförlaget Fri Tanke.

”Vi ville bidra till en folkbildning i upplysningens anda. Jag har en passion för vetenskap, upplysning i vid mening och konsten att tänka klart”.

31.25 Christer om när han smugglade datorer till Tibet.

”Vi fick lite datorer från företag i Stockholm och smugglade in dem i klädsäckar. Så jag tillbringade en månad i ett tält i Tibet, som högst på 5300 meters höjd, det var en otroligt häftig upplevelse”.

33.00 Christer om hur man förhåller sig till fake news och konspirationsteorier som grasserar på internet, och boken han är i färd med att ge ut.

”Jag tycker att det här är skitviktigt, det är en av vår tids största frågor”.

36.20 Christer om hur han ser på att Trump censureras på sociala plattformar.

”Man får komma ihåg att sociala plattformar är privata företag som ingår ett kontrakt med sina kunder. Jag tror inte man kan lagstifta mot deras rätt att stänga av en person därifrån. Men rent moraliskt är jag för en mycket vid yttrandefrihet”.

37.38 Christers fem (inte så snabba) favoriter.

41.55 Christers tips till dagens studenter och unga på väg in på arbetsmarknaden.

”Man måste följa sin passion, det går inte att tänka strategiskt. Tiderna förändras hela tiden, dessutom är vi människor lustdrivna”.

43.03 Christer tipsar om en bra gäst till kommande poddar.

44.09 Så följer du Christers fortsatta framfart på bästa sätt.

"Jag var en klassisk nörd och ville inte hänga vid korvkiosken"

- Christer Sturmark

Nyfiken på fler avsnitt?

Inga inlägg hittades

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Consid ballonger
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid störst i Sverige på offentlig upphandling

  2 dagar sedan

  It- och kommunikationsföretaget Consid vinner flest offentliga upphandlingar av it-tjänster i Sverige. Drygt 400 it-företag tilldelas kontrakt eller ramavtal årligen och enligt Upphandlingsmyndigheten har Consid tagit hem flest upphandlingar. För 2021 handlade det om 28 stycken.

  Jonas Ydkvist, ny vd Paradigm
  Pressmeddelande, Sverige

  Varumärkesveteranen Jonas Ydkvist ny vd för Paradigm

  2023-01-23

  I slutet av januari återvänder ett välkänt ansikte till Paradigm när den prisbelönta varumärkesbyrån topprekryterar Jonas Ydkvist som ny vd. Jonas Ydkvist representerar en stark vision och har ett brinnande engagemang för att sätta både varumärkesfrågan och Paradigm ännu tydligare på kartan. I ett samtal berättar han om hur ett starkt varumärke påverkar försäljning, lönsamhet och lojalitet.

  HallandsHamnar
  Pressmeddelande, Varberg

  Consid vinner ramavtal med HallandsHamnar

  2023-01-20

  HallandsHamnar storsatsar på hållbarhet och anlitar samtidigt Consid, Sveriges ledande it- och kommunikationsbolag, att ansvara för företagets kommunikationsarbete. Avtalet löper över fyra år där Consid kommer att bistå med att öka kännedomen om HallandsHamnars verksamhet i både Varberg och Halmstad.

  Mjölby kommun
  Pressmeddelande

  Positiva reaktioner på Mjölby kommuns nya webb

  2023-01-19

  Mjölby kommun har sjösatt sin nya webb, mjolby.se. Ambitionen är att besökarna snabbt ska kunna hitta information och utföra sina ärenden.

  Ladda fler