Delad data – dubbel glädje
Podd med Kristine Ulander, strateg på DIGG
Delad data – dubbel glädje
Fler ska kunna komma åt och dra nytta av den guldgruva som offentlig sektor sitter på i form av data – det är tanken bakom förslaget till ny datalag som nyligen lades fram. I första ledet för att detta ska bli verklighet går DIGG – Myndigheten för digital förvaltning – som ska se till att Sverige ställer om till ett digitalare samhälle. I detta avsnitt av Digitala influencerpodden rätar DIGG:s strateg Kristine Ulander ut alla frågetecken kring den kommande datalagen, förklarar hur datadelning skapar tillväxt och varför svenska myndigheter fortfarande inte har kastat ut faxen.
Höjdpunkter från avsnittet:
1.58 Detta är DIGG.
”DIGG är en statlig myndighet, det längre namnet är Myndigheten för digital förvaltning. Vi samordnar och stödjer den offentliga förvaltningen i förvaltningsgemensam digitalisering.”
2.58 Vad gör DIGG?
”Dels analyserar vi och följer upp utvecklingen av digitaliseringen och ger stöd till regeringen i de här frågorna – hur ska den fortsatta styrningen inom digitalisering se ut? – vi koordinerar och handleder ett antal projekt och så tillhandahåller vi olika typer av digitala lösningar och tjänster.”
3.42 Hur står vi oss internationellt?
”Vi står oss hyfsat, men det är väldigt ojämnt och vi ser också över tid att successivt går det snabbare i andra länder. Och inom vissa områden, såsom datautbyte, där har vi halkat efter. Det är också därför som regeringen gör olika typer av kraftsamlingar – för att vi ska kunna ta nästa steg.”
4.58 Detta är syftet med den nya datalagen.
”Att främja den offentliga sektorns tillgängliggörande av data, och då särskilt i form av öppna data. Enkelt sagt handlar det om att främja datadelning, och att data ska kunna nyttjas och användas ute i samhället av olika aktörer.
5.28 Om det faktum att lagen är sprungen ur ett EU-direktiv.
”EU arbetar utifrån en datastrategi där man vill etablera en digital inre marknad där vi medborgare kan nyttja digitala tjänster mer när vi reser och arbetar, så att vi till exempel använda digitala e-legitimeringslösningar. Men det förutsätter också att data kan utbytas mellan olika länder och sektorer. EU har haft direktiv som reglerar att data som produceras av den offentliga sektorn ska komma samhället till gagn.”
7.07 Detta är ett direktiv.
”Ett direktiv syftar till att harmonisera länders lagstiftningar på något område. Direktivet sätts upp från EU, sedan har respektive land en tidsfrist på sig att införa det här i nationell rätt och det är det här vi ser med den svenska datalagen.
7.38 Skiljer sig hanteringen av data mycket mellan olika EU-länder idag?
”Ja, det gör ju det. Vi ser att det är väldigt olika mellan länderna vilka villkor man sätter upp för data från offentlig sektor. Särskilt vad gäller vissa särskilt värdefulla datamängder som har stor efterfrågan i samhället och stor potential att bidra till tillväxt, transparens och liknande.”
8.02 Den här sortens data är särskilt efterfrågad.
”Till exempel geografisk information – kartdata är en väldigt viktig och central datamängd. Hela blåljusverksamheten är beroende av väldigt korrekta koordinater för att kunna agera snabbt och komma till rätt plats – ja de flesta appar vi använder idag använder på något sätt kartdata underliggande.”
9.35 Om kopplingen mellan att tillgängliggöra data och en högre tillväxttakt
”Vi ser ju att när data tillgängliggörs så bidrar det till ökat innovationsklimat och möjligheter att använda data för en rad olika ändamål.”
10.35 Om skillnaden mellan öppna och stängda data.
”Beroende på vad olika datamängder innehåller – vad de har för egenskaper – så behöver man sätta upp olika säkerhetsmekanismer för vem som ska få åtgång till den. Så när vi pratar om öppna data så är det data som är okänslig, inte sekretessbelagd. Delade eller stängda data relaterar till data som innehåller nån slags information som inte vem som helst kan använda, utan behöver en behörighetsstyrning.”
11.54 Blir det obligatoriskt för offentliga aktörer att dela med sig av data nu?
”Obligatoriskt är ett hårt ord, snarare handlar det om att ge ett rättsligt stöd för att på eget initiativ tillgängliggöra data, för här har det varit en rättslig osäkerhet. Som medborgare begära allmän handling, vilket bygger på offentlighetsprincipen, och har man fått tillgång till datan så kan man med stöd av den nya lagenockså begära om vidareutnyttjande. Och då triggar man i gång vissa specifika formatkrav.”
13.52 Detta är däremot obligatoriskt.
”EU sätter upp vissa särskilt värdefulla datamängder i olika kategorier som tvingande kommer att vara avgiftsfria och tvingande att tillhandahålla. Och där är det mer av ett obligatorium.”
15.00 Då blir lagen verklighet.
”Det jag hört senast är att det finns ett planerat beslutsdatum här i början av juni.”
16.09 Detta ser DIGG framför sig när man pratar om att den nya datalagen ska främja innovation.
”Den här lagen ska möjliggöra att data av hög kvalitet tillgängliggörs i högre utsträckning för vidare användning. Data är en resurs för många företag. Vi ser att de företag som är datadrivna har också en högre tillväxttakt. Det finns också en otrolig möjlighet för civilsamhällets aktörer och tech-intresserade att genom data och API:er bygga nya innovativa tjänster.”
18.17 Om arbetet med en gemensam digital infrastruktur för Sveriges offentliga förvaltning.
”I stort handlar det om att vi etablerar ett antal byggblock och ett antal grunddatadomäner som ska utgöra en grund för en digital infrastruktur där vi kan utbyta data och information på ett bra sätt.”
21.15 Så snabbt går det med digitaliseringen av den offentliga sektorn.
”Jag skulle säga att om man jämför så finns en stor utvecklingspotential för det offentliga att ta nästa steg och nyttja digitaliseringens möjligheter. Både för att kunna möta medborgarna på ett mer sammanhållet, effektivt, koordinerat sätt, men också för att frigöra mer händer och fötter till att göra det som myndigheterna ska vara till för.”
23.09 Hänger det regulatoriska med?
”Många lagar är ju skrivna och stiftade i en verklighet där vi hanterade information på papper, så helt klart finns det väldigt mycket att göra när det gäller att utveckla lagar och regler som styr oss. Idag finns det många gånger bra förslag på hur man kan ta nästa steg, men det kräver lagförändringar.”
24.04 Dessa länder kikar vi extra på när det gäller just datadelning.
”Där skulle jag säga att Kanada har kommit långt, Frankrike har kommit långt – även norrmännen och danskarna går i bräschen. Sydkorea har också kommit långt – i alla fall för några år sedan låg de i topp. Men det kan vara svårt för Sveriges räkning att jämföra sig med länder som har helt andra styrskick.”
25.19 Kristine Ulanders Fem snabba favoriter.
27.23 Kristin Ulander rekommenderar en gäst till kommande poddar.
28.30 Så följer du DIGG och arbetet med den nya datalagen.
”I stort handlar det om att vi etablerar ett antal byggblock och ett antal grunddatadomäner som ska utgöra en grund för en digital infrastruktur där vi kan utbyta data och information på ett bra sätt.”
- Kristine Ulander, DIGG
Nyfiken på fler avsnitt?

Digitala influencer-podden
Folkhemmet 4.0 – Peter Hellgren, Consid
Digitala Influencer-podden med Peter Hellgren, vd och grundare, Consid, om boken Folkhemmet 4.0.

Digitala influencer-podden
ID-idé gör succé – Johan Henrikson, Freja eID
Digitala Influencer-podden med Freja eID:s vd och grundare Johan Henrikson, om identitet som produkt.

Digitala influencer-podden
Digital skattjakt – Johan Schauman, Skatteverket
Digitala Influencer-podden med Johan Schauman, chef för digital samutveckling, Skatteverket, om att värna välfärdssystem utan att bygga ett kontrollsamhälle.

Digitala influencer-podden
Räkmackan i blockkedjan – Cecilia Ryegård, Foodchain by Blockchain
Digitala Influencer-podden med Cecilia Ryegård, vd och grundare, för Foodchain by Blockchain, om tekniken som löser ett globalt problem.

Digitala influencer-podden
Snällhetsimperiet – Rachel Bråthén, Yoga Girl
Digitala Influencer-podden med Yoga Girl Rachel Bråthén, om att bygga en karriär på instagram men vägra vara influencer.

Digitala influencer-podden
Kompetensbristen – sanning eller myt? – Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer
Digitala Influencer-podden med Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, om vår tids stora ödesfråga: kompetensförsörjningen.

Digitala influencer-podden
Från app till tipp – Tim Bjelkstam, Tiptapp
Digitala Influencer-podden med Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam, om tjänsten som tog både lagstiftare och politiker på sängen.

Digitala influencer-podden
Ett hem i molnet – Pär Wallin, Heimstaden
Digitala Influencer-podden med Pär Wallin, chef för IoT och proptech på Heimstaden, om smarta hem och digitala hyregäster.
Har du förslag på en digital influencer till podden?
Tipsa oss gärna i formuläret!
Senaste nytt på Consid

En drönarpilots berättelse om kriget i Ukraina
2022-06-30Oleksandr Radzikhovskiy, drönarpilot, ledde och samordnade en stor del av drönaraktiviteten i Kiev under Ukrainakrigets tre första månader. Han kommer till Consids samtal i Almedalen för att rapportera om kriget inifrån.

Säljsuccé för Folkhemmet 4.0
2022-06-21"Folkhemmet 4.0 - Digitaliseringen förändrar allt" av Peter Hellgren har sålt bäst av alla böcker om digitalisering på Bokus.com den senaste veckan. Ser man till alla ämnen inom samhälle hamnar boken på 13:e plats.

Consid i Almedalen
2022-06-16Consid finns på plats under Almedalen 2022. Peter Hellgren, vd för Consid, deltar i ett stort antal seminarier och företaget arrangerar också samtal i samverkan med Mötesplats Jönköpings län.

Rekordetablering i Södertälje
2022-06-10Consids expansion till Södertälje blev en succé. Efter bara fyra månader har kontoret redan ett tio-tal anställda och ytterligare ett tiotal på väg in.