Digital brobyggare
Nasim Bergman Farrokhnia, hälso- och sjukvårdschef, Microsoft Västeuropa
En podcast om förebyggande vård med modern teknik. Trevlig lyssning!
Digitalisering av vården
Hon är överläkaren och forskaren som lämnade den offentliga vården för techbranschen. Med erfarenhet från såväl Kry, Mindler och nu Microsoft, vill Nasim Farrokhnia bygga broar mellan techvärlden och vården och nyttja modern teknik för att frigöra mer tid och resurser till patienterna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden resonerar Nasim om möjligheterna som ryms inom AI och data när det kommer till att förutspå och förebygga sjukdom – och vad som ligger i vägen för att nyttja teknikens fulla potential.
Höjdpunkter från avsnittet:
2.00 Detta gör man som hälso- och sjukvårdschef på Microsoft Västeuropa.
”Det handlar en hel del om att sprida goda exempel – inspirera varandra. Det kan vara att jag vet att universitetssjukhuset i Helsingfors har gjort en del för att modernisera vården med modern teknik – och då kan jag berätta om det när jag träffar kollegor i andra delar av Norden, och koppla ihop.”
3.35 Detta fick Nasim att ta steget från verksamhetschef på Södersjukhuset, till techbranschen.
”Det kom smarta telefoner, pekskärmar, appar, bank-id – plötsligt kunde man vabba via nätet – tänk om alla dessa saker som faciliterar i vardagen, också kunde finnas i vården? Det var där jag tänkte: ’jag måste lära mig mer’. Och jag insåg att vi många gånger pratade olika språk, vi som är läkare och folk inom IT.”
6.25 Så ligger Sverige till när det kommer till digitalisering av vården.
”Om vi kan tillämpa artificiell intelligens, då skulle vi kunna accelerera hälso- och sjukvården ännu mer…det finns ansatser här och var, men än så länge har vi inte riktigt kopplat samman allting för att skapa större helheter och leverera digital vård i stor skala.”
7.45 Här skulle den största vinsten inom vården ligga, när det kommer till modern teknik.
”Då skulle jag vilja gå tillbaka till basics: att lyfta användarvänligheten. Tänk när vi beställer paket, då får vi ett sms: ’nu har ditt paket kommit så här långt’. Vi kan till och med följa en Uber. Tänk om vi kunde göra samma sak med remisser och provsvar? Och på det sättet visualisera alla processer som finns i vården.”
9.20 Om teknikens roll när det kommer till behandling av sällsynta sjukdomar.
”När vi samarbetar tvärs över Norden kan man träna algoritmer federerat – den här algoritmen blir riktigt bra när den får träna på data från Sverige, Norge, Danmark, Finland. Det blir värdeskapande, frö att kunna hjälpa människor med ovanliga sjukdomar till bättre prognos och hjälp.”
11.08 Detta är Microsoft cloud for healthcare.
“Det är utvecklat och skräddarsytt för hälso- och sjukvård. Och där finns olika verktyg för att analysera, sammanställa och paketera data för hälso- och sjukvården.”
13.00 Om oron för att tillgängliggöra vårddata.
”EU kallar det primär- och sekundäranvändning av data. Primäranvändningen är att jag kommer till vården och behöver hjälp med någonting. Sekundäranvändningen är att mina data används – apropå mönsterigenkänning och algoritmer – att i en population hitta verktyg för att hjälpa en annan person, genom forskning och utveckling. De flesta är ju positiva, när de förstår varför.”
14.02 Om att Sverige samtidigt iakttar försiktighetsprincipen när det kommer till att dela data.
”I EU-jämförelse är vi bäst i klassen på att vara försiktiga… När vi inte riktigt vet, står vi hellre och gör ingenting än att agera… Men regulation är tolkningar.”
15.58 Så gör vi för att inte lagstiftning ska bromsa innovation.
”Där behöver vi verkligen prata med varandra och skapa design-thinking workshops – kontexter där vi har alla olika kompetenser inkluderade. …alltså att vi hjälps åt att vrida och vända på frågorna, inte bara säger ’det här går inte för det här är olagligt’.”
16.56 Om det faktum att många svenska regioner dragit slutsatsen att det inte går att använda Microsofts molntjänster, eftersom det handlar om ett amerikanskt bolag.
”Det som fortfarande är ett frågetecken och en potentiell risk med att data kommer till USA, det är den här tredjelandsöverföringen. Och där finns det en executive order som amerikanska presidenten signat och det pågår just nu förhandlingar mellan USA och EU, och de har sagt att till sommaren ska det komma ett besked. Och det vore glädjande reda ut detta.”
17.30 Nasim Farrokhnias Fem snabba favoriter.
22.27 Så har tekniken förändrat vården om 20 år.
”Det som kommer att hända är att vi i vården, som är legitimerade och har kunskap kommer att bli ännu bättre på att suga in användarna och behålla dialogen och interaktionen med dem och stötta dem.”
24.03 Detta menar Nasim med uttrycket ”the patient in the driver seat”.
”Det är vi som har skickat ut kallelser, det är vi som har designat processer, och så har vi bjudit in patienten till vården. Men bara att ha ett virtuellt vårdmöte – jag har ju själv arbetat på både Kry och Mindler, där är patienten många gånger i sitt hem ¬ det är de som bjuder in oss.”
25.20 Om vikten av att med teknikens hjälp förebygga och förutse sjukdom.
”Den stora vinsten är att hitta saker tidigare. Jag är ju disputerad strokeläkare och jag minns när vi försökte skapa awareness kring stroke – för många människor kom för sent. Man hade upplevt att talet sluddrade, men i stället för att komma där och då, så kom man för sent.”
26.10 Nasim rekommenderar en gäst eller ett ämne till kommande poddar.
28.20 Så följer du Nasim Farrokhnias fortsatta framfart på och med Microsoft.
”Det som kommer att hända är att vi i vården, som är legitimerade och har kunskap kommer att bli ännu bättre på att suga in användarna och behålla dialogen och interaktionen med dem och stötta dem.”
Nasim Bergman Farrokhnia
Nyfiken på fler avsnitt?

Digitala influencer-podden
Digitaliseringen går under jorden – Sofia Sirvell, CDO Sandvik
Sandvikkoncernen tagit världstäten i racet mot industri 4.0. Lyssna till nytillträdda digitaliseringschefen Sofia Sirvell.

Digitala influencer-podden
Hyr framtidens Manpower ut robotar? – Mikael Jansson, vd Manpower Group
Hyr framtidens Manpower ut robotar? Lyssna till Mikael Jansson, vd, Manpower Group.

Digitala influencer-podden
Molnrevolutionen – Eva Fors, Nordenchef Google Cloud
Lyssna till Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige, som pratar om långsiktighet och sänkta trösklar.

Digitala influencer-podden
Hem för nytänkande – Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige
Lyssna till Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige, som pratar om långsiktighet och sänkta trösklar.

Digitala influencer-podden
100 år av distanshandel – Peder Apelgren, CDO, Clas Ohlson
En podcast om ett lyckligt äktenskap mellan fysiskt och digitalt. Lyssna till Peder Apelgren, CDO, Clas Ohlson.

Digitala influencer-podden
Lagom mäktig – Isabella Löwengrip, serieentreprenör och investerare
En podcast om uppgång, fall och om att drömma lagom stort. Lyssna till Isabella Löwengrip.

Digitala influencer-podden
Är nöden uppfinningarnas moder? – Per Ljungberg, innovationschef Svensk Handel
En podcast om E-handel och digital innovation. Lyssna till Per Ljungberg, innovationschef Svensk Handel.

Digitala influencer-podden
Vill få fler att upptäcka tech – Nastaran Baleng-Soultani, Space Academy
En podcast om kodar- och programmeringskurser. Lyssna till Nastaran Baleng-Soultani, medgrundare och chef Space Academy.
Har du förslag på en digital influencer till podden?
Tipsa oss gärna i formuläret!
Senaste nytt på Consid

Fullsatt på Morning Talk by Consid
2 dagar sedanUnder fredagen arrangerades ytterligare ett Morning Talk by Consid, denna gång på temat AI. Consids nationella AI-expert, Patrik Zetterström, inledde med en omvärldsspaning och därefter diskuterades frågan i ett panelsamtal med representanter från olika branscher. Sörmlands Nyheter var med på plats och rapporterade.

Fullsatt när åtta företag pitchade sina idéer på Perfect Pitch
2023-06-01Consids vd och grundare Peter Hellgren var med i juryn när Perfect Pitch anordnades i Jönköping.

Pride Month: HBTQIA+ rättigheter inom teknik
2023-06-01Idag inleds Pride Month världen över till minne av Stonewall-upproret och i syfte att belysa hbtqia+ gemensamma kamp för lika rättigheter. I Linköping anordnar Sankt Kors och East Sweden Tech Women en frukostpanel i Ebbepark om inkludering i arbetslivet. I panelen finns bland andra Johanna Hjalmarsson, UX-designer på Consid.

Consid nomineras till prestigefyllda Human Growth Award 2023
2023-05-31Consid har nominerats till HR-branschens finaste pris, Human Growth Award. Consid är ett av 15 företag som nu har chansen att ta hem utmärkelsen för 2023.