Digital gruva för batterimetaller

Podd med William Bergh, vd och grundare Cling Systems

Lyssna direkt

En podcast om resan mot en cirkulärekonomi för batterier. Trevlig lyssning!

Digital gruva för batterimetaller

De säger sig ha skapat världens första digitala gruva för batteriråvaror och är laddade för att lösa en av elektrifieringens mest akuta utmaningar: kretsloppet. Cling Systems är startupbolaget som fått Klarnagrundarens stiftelse Norrsken på fall och tunga investerare i ryggen, i sin strävan efter att bygga en cirkulärekonomi för framtidens eldrivna fordonsflotta. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni vd:n och grundaren William Bergh berätta om en värld som just har slutat elda upp uttjänta batterier för att i stället explodera i nya lösningar. Han berättar om Clings unika databas som kartlägger råvaruinnehållet i tusentals batterier och hur den hänger ihop med målet om att sluta bryta metaller ur marken. Dessutom avslöjar William hur han som 26-åring charmade Norrsken.

Höjdpunkter från avsnittet:

2.00 Detta är Cling.

”Batterier är intressanta eftersom de inte förbrukas när de är slut, utan de slits bara. Så när de har använts klart finns det massor av råvaror kvar som det är viktigt att vi tar vara p. Cling är ett bolag som tror att vi kan göra det på en global nivå.”

3.17 Detta fick William att snöa in på batterier.

”Vind och sol ville jag plugga, så jag flyttade till Lunds universitet, maskinteknik, med inriktning mot energiteknologier, och skulle bli mot solkraft, vindkraft, elnät – och då blev det ganska tydligt att batterier är en av de stora möjliggörarna för det.

5.28 Detta menas med att Cling skapat världens första decentraliserade, digitala gruva för batteriråvaror.

”Vi har en databas där vi kan se hur många kilo kobolt, nickel eller mangan finns i olika batterisystem. Sedan jobbar vi med att kartlägga var dessa finns i verkligheten – vilka bilverkstäder eller hos vilka logistiska uppsamlingsställena – och då kan vi se hur många kilo kobolt finns det på den här platsen. Tanken är att om x år, så kommer återvinnare ha ersatt gruvbolagen.”

7.09 Om den verklighet där Cling just nu verkar.

”Vi måste anpassa oss till en extremt märklig bransch, där batterier är nya, där cirkulär ekonomi är nytt, där råvarupriser ändras väldigt snabbt, där återvinning och second life är en helt ny grej, och vi vill hoppa in där vi kan skapa mest värde.”

7.52 Så fungerar prissättningen.

”Det finns två värden på ett batteri. Ett är råvaran, och där kan man jämföra ganska lätt mot marknadspriser på kobolt och nickel. Men den andra frågan är: vad är energin värd i ett batteri?… vi har sålt batterier för allt från 10 euro per kilowattimme och 100 euro per kilowattimme.”

9.08 Detta händer annars med ett uttjänt bilbatteri idag.

”Ett scenario är att de ligger kvar hos bildemonteraren. Ett annat är att de säljs – till alla möjliga, bland annat till bolag som sätter tillbaka dem i bilarna, bolag som försöker elektrifiera gamla klassiska, vackra bilar, eller hos bolag som vill bygga om dem till stationära system.”

11.44 Om kommande EU-lagstiftning.

”Det kommer en ny batteriförordning i år från EU förhoppnignsvis, och ett av de stora initiativen där är ett batteripass. Varje individuellt batteri som sätts på marknaden ska ha ett litet pass som säger vem som har tillverkat det, var det kommer från, vad det är för råvara i det, och så vidare. Vi jobbar med att detta uppdateras längs vägen, för det kan inte passen göra själva.”

12.28 Därför är det viktigt att hålla reda på vart batterierna tar vägen.

”Det handlar om hur Europa ska vara fortsatt kompetitivt i den globala marknaden av batterier, där vi idag har en väldigt liten roll, äger väldigt lite av råvaror och gruvor. Hur kan vi bevara råvarorna i Europa? Då behöver man veta var de befinner sig.”

13.07 Detta avgör om ett batteri ska återvinnas eller återanvändas.

”Det finns nog inte ett svar på den frågan. Utan vi tror att en marknad svarar på den frågan, och det handlar om att visa utbudet så detaljerat som möjligt, för så många köpare som möjligt, så att varje batteri hittar till rätt köpare – den som betalar bäst.”

14.12 Är det skillnad mellan unga och gamla när det kommer till synen på hållbarhet?

”Nja, jag tror inte det. Jag tror att det handlar om idag – tiden. Det är otroligt spännande se alla åldrar ställa om och se var man kan göra nytta i vårt samhälle. Jag är fortfarande yngst på Cling, vår äldsta är 65.”

15.50 Är det svårt att hitta rätt individer till Cling i rekryteringen?

”Ja, men det ligger nog mycket på mig – det har varit svårt att veta vad det är vi ska göra – den här branschen är så snabbt föränderlig och så ny att det är oklart vad exakt vi ska bygga, och då handlar det om att rekrytera med drivkraft och passion.”

16.56 Så skapar William och Cling insikten om vad som behövs i en så snabbrörlig bransch.

”Jag tror att vi pratar med sex – sju kunder om dagen, överallt, och i och med att vi bygger digitala lösningar så är vi inte bundna till någon marknad. I nuläget har vi ungefär 150 bolag registrerade som kunder och det är över 23 länder, inte bara i Europa. Då får man en ganska god bild av vad bolag kan göra.”

17.33 Detta är Clings största marknad.

”Norra Europa och England är störst – de är riktigt bra och drivna.”

18.02 Detta kommer vara de intressantaste marknaderna framgent.

”Europa kommer fortsätta vara väldigt spännande – hög andel elbilar och det ökar snabbt. Det kommer nya batteriförordningar som spelar till vår fördel och det finns ett brett driv.”

19.14 Dessa är de största säljarna på Cling Systems plattform idag.

”Vår största säljare är en biltillverkare. En annan stor är en fabrik som säljer battterier som inte når hela vägen in i en bil för att de har en mindre repa eller så, och där hittar vi plan B åt dem. Men störst till antal är bildemonterare.”

19.55 Skulle plattformen kunna appliceras på annat än batterier?

”Ja. Allting når end of life någonstans och då handlar det om att förstå vad det är som gör det, och då krävs extremt mycket data, så just nu håller vi oss till batterier ett bra tag framöver. Men själva teorin går nog att applicera på vilken vertikal som helst.”

21.00 William Berghs Fem snabba favoriter.

22.53 Om att ingå i Norrskens Impact Accelerator.

”De är otroligt duktiga på är att skapa engagemanget kring det man gör. De är extremt duktiga på att visa värdet i hållbar och vad de kallar impact. Det gör att vi når individer där ute som vi nog inte hade nått annars, både på investerasidan och talangsidan.”

25.30 Så kommer batterier och sättet vi använder dem på förändras de kommande åren, enligt William.

”Jag tror att vi kommer att använda dem mycket smartare. Det är inte så smart att använda en begränsad råvara och trycka in jättemycket i få bilar och få system. Och om man tittar på mobilitetssidan så tror jag inte att vi längre sitta med ”en bil fits all”. Man kommer att se innerstadsbilar, resebilar och så vidare. Sedan, om allt går vägen, kommer vi snart se batterier i flygplan och fler applikationer.”

27.00 Då slutar vi bryta nya metaller till batterier och har ett helt cirkulärt system.

” Cirkulära råvaror kommer vara ett komplement till primära råvaror under många år framöver, men tittar man på när elbilar helt har ersatt förbränningsbilar så kommer vi att ha slutat sälja förbränningsbilar i Europa 2035. Sedan har de en livstid på 15 år, så kan man peka på någonting så är det väl 2050 – plus.”

27.55 William Bergh rekommenderar gäster till kommande poddar.

28.46 Så följer du William Bergh och Cling Systems framöver.

”Batterier är intressanta eftersom de inte förbrukas när de är slut, utan de slits bara. Så när de har använts klart finns det massor av råvaror kvar som det är viktigt att vi tar vara p. Cling är ett bolag som tror att vi kan göra det på en global nivå.”

William Bergh

Nyfiken på fler avsnitt?

Lena Lindgren Schelin, generaldirektör Integritetskyddsmyndigheten
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Övervakar övervakarna – Lena Lindgren Schelin, Integritetskyddsmyndigheten

En podcast om data i rätta händer och dataskydd. Lyssna till Lena Lindgren Schelin, generaldirektör Integritetskyddsmyndigheten.

Christopher Engman, grundare Mine Storage
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Energilagring – nytt guld i nedlagda gruvan – Christopher Engman, grundare Mine Storage

En podcast om att lagra energi i ett fossilfritt samhälle. Lyssna till Christopher Engman, grundare Mine Storage.

Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Cyberrymdens väktare – Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum

En podcast om cybersäkerhet och samarbete på alla nivåer. Lyssna till Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum.

Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddare, DataTjej
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Tech – en typisk tjejgrej | Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddare, DataTjej

En podcast om vikten av representation och förebilder inom it- och techbranschen. Lyssna till Gabriella Norman, DataTjej.

Josephine Forssjö, innehållschef Acast
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Gör dig hörd – Josephine Forssjö, innehållschef Acast

En metapodcast om poddar i det öppna ekosystemet och att lyckas med en podd år 2023. Lyssna till Josephine Forssjö, innehållschef Acast.

Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Hackar bäst som hackar först – Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor

En podcast om cyberbrottslighet och nätspioner: "Hackar bäst som hackar först ". Lyssna till Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.

Joel Wickman, vd Legalbuddy
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Svensk rockstjärna inom legal tech – Joel Wickman, vd Legalbuddy

Podcast om digitala verktyg som kan minska frustrationen i vården. Lyssna till Shina Hagh, grundare och vd, Bashi.

Shina Hagh, grundare och vd, Bashi
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Rätt vård med rätt språk – Shina Hagh, grundare och vd Bashi

Podcast om digitala verktyg som kan minska frustrationen i vården. Lyssna till Shina Hagh, grundare och vd, Bashi.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Trelleborgs Allehanda - Debatt Ukraina
  Consid i media, Pressklipp, Pressmeddelande, Sverige, Trelleborg, War Child

  Consid i pressen: Företagen måste göra mer för Ukraina

  22 timmar sedan

  Olof Odier, kontorschef för Consid skriver i Trelleborgs Allehanda om hur även företag måste kliva in och stötta Ukraina. Consid tog tidigt beslutet att bistå med både ekonomiskt stöd till de som drabbats och erbjöd även flyktingar från kriget möjligheten att flytta till Sverige tillsammans med sina familjer och få arbeta på företaget. 

  SYDÖSTRAN
  Consid i media, Karlskoga, Pressmeddelande, Sverige

  Consid i pressen: ”Vi söker ständigt nya kollegor”

  2 dagar sedan

  Sydöstran intervjuar Elin Santonsson och Patrik Assarsson på Consid i artikelserien "Här finns jobben". I artikeln får man läsa om Consids tillväxt, det ständiga behovet av nya medarbetare och vad it faktiskt innebär. 

  Dagens Opinion
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Dagens Opinion rapporterar om Consids AI-erbjudande

  2023-03-20

  Dagens Opinion rapporterar om Consids kommunikationserbjudande och hur det senaste inom AI påverkar erbjudandet. 

  Consid i NWT.
  Pressmeddelande, Sverige

  NWT rapporterar om Consids unika företagskultur

  2023-03-15

  NWT publicerar ett omfattande reportage om Consids unika företagskultur. I artikeln kan man läsa att "vägen till framgång är medarbetare som trivs på jobbet". Följ med reportern på ett besök i det gamla postkontoret i Karlstad.

  Ladda fler