AppJobs – världens största marknadsplats för gig-jobb

Podcast med Alok Alström, AppJobs

Podcast om gigjobb, gigekonomi, aktörer som Foodora, Uber & Airbnb, framtidens arbetsmarknad & entreprenörskap.

AppJobs – världens största marknadsplats för gig-jobb

I avsnitt 55 av Digitala influencer-podden gästar Alok Alström som är VD och grundare på AppJobs – världens största marknadsplats för gig-jobb. I detta samtal kommer vi prata om hur gig-ekonomi fungerar och vilka möjligheter detta ger upphov till.

Alok kommer att berätta om sin tidigare roll som Sverigechef på Uber och hur denna tjänst la grunden till idén bakom Appjobs. Detta och givetvis mycket mer. Trevlig lyssning!

Vem är Alok Alström?

Alok är den 35-årige entreprenören som år 2017 startade gig-marknadsplatsen, Appjobs. Med en finansbakgrund på Handelshögskolan i Stockholm har han minst sagt gjort en spännande resa då han jobbat på eminenta företag så som Procter & Gamble, Bisnode, Adclouds och Uber.

Alok har däremellan vunnit ett antal utmärkelser, bland annat ”Årets Supertalang” av Veckans Affärer och ”The Mckinsey Award”. Han har utöver detta grundat ”Passion for Results Award” – ett stipendium som ska hjälpa ungdomar i hans tidigare hemområde.

Höjdpunkter från avsnittet:

I dagens avsnitt kommer vi att prata om framgångssagan bakom företaget Appjobs. Vi kommer diskutera möjligheter och utmaningar med gig-ekonomi, hur man kan sänka transaktionskostnader på en specifik marknad och hur man bygger en bra arbetskultur på ett globalt disponerat företag.

Alok kommer utöver detta berätta om sin karriärresa från det att han jobbade med ”ungdomar på glid” till att han landade jobbet som Sverigechef på Uber för att sedermera starta världens största marknadsplats för gig-jobb.

Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.

[02:25] – Vi inleder dagens avsnitt med att låta Alok definiera begreppen gigjobb, gigekonomi och ironman-ekonomi.

[04:10] – Vilka är de största fördelarna med dessa typer av jobb?

[05:15] – Vad är transaktionskostnader för något och varför används dejting-appen Tinder som ett exempel på hur man kan sänka transaktionskostnaden på en specifik marknad?

[08:25] – Varför riktas det en hel del kritik kring denna typ av ekonomi?

[13:10] – Hur och vart grundades idén till AppJobs? Här berättar Alok om hur idén växte fram redan första dagen på nya tjänsten som General Manager på Uber Sweden.

[15:20] – Hur har Appjobs finansierat sin utveckling? Här ger Alok några tips till företag som vill söka investering och riskkapital.

[16:40] – Här beskriver Alok hur Appjobs fungerar i praktiken.

[17:35] – Ni har Appjobs verkat i cirka 3 år. Här berättar Alok om de största utmaningarna samt de roligaste händelserna som han upplevt på resan hittills.

[19:20] – Hur bygger man en kultur på ett globalt disponerat företag?

[20:20] – Vad är nästa steg för Appjobs?

[20:45] – Här pratar vi om Alok första jobb i hemstaden Uppsala, där han jobbade på brottsförebyggande enhet och skulle försöka hjälpa en grupp ungdomar på glid.

[25:20] – Här går vi igenom Aloks karriärresa från att ha studerat Business and Economics på handelshögskolan i Stockholm, jobbat på AdCloud och Procter & Gamble till att vara VD på Uber Sverige och nu VD och Medgrundare på Appjobs.

[30:35] – Vilka är Aloks främsta drivkrafter?

[31:50] – Vad är Alok absolut sämst på?

[34:15] – Alok har grundat ett Stipendium som heter ”Passion for Results Award” för att stärka ungdomar i Gottsunda. Här berättar han mer om detta projekt.

[35:30]5 snabba favoritfrågor med Alok Alström.

[37:05] – Alok ger sina bästa råd och reflektioner till Entreprenörer.

[38:20] – Här ger Alok sina bästa Digitaliseringstips.

[39:30] – Tips till studenter och framtida yrkesverksamma.

[39:45] – Här berättar Alok om sina främsta förebilder som hjälpt honom på sin resa.

[40:30] – Så här gör du om du vill veta mer om AppJobs och Alok Alström.

Ironman-ekonomi handlar om att förstärka människors förmågor med hjälp av teknologi.

Alok Alström, vd och grundare AppJobs

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!