Podcast med Amir Chizari, Riksbyggen

Hur den digitala transformationen påverkar traditionella branscher så som bostadsbranschen och hur vi råder bot på kompetensbristen inom IT.

Riksbyggens CIO och CDO Amir Chizari gästar podden i det 34:e avsnittet. Med en bakgrund som tandtekniker valde han att rikta in sig mot utveckling och IT med det tydliga målet att en dag bli CIO.

Ta del av Amirs resa dit, hur Riksbyggen jobbar med digitalisering, hur den digitala transformationen påverkar traditionella branscher så som bostadsbranschen och hur vi råder bot på kompetensbristen inom IT.

Amir är digitaliseringsexperten som började sin karriär genom att utbilda sig till tandtekniker.

Efter att ha känt att det inte var helt rätt sadlade han om till IT, läste utvecklarprogram och lärde sig bland annat Pascal, C++ och C#.

Efter att ha konsultat under drygt 10 år riktade han sig mer mot ledarskap med målet att bli CIO.

Han klev som konsult in på Riksbyggen och har sedan dess varit allt från supporttekniker, driftansvarig och systemansvarig för att sedermera bli CIO på bolaget. Sedan januari har han även rollen som CDO och därmed ansvar för hela bolagets digitalisering.

I mötet med Amir diskuteras bland annat hur Riksbyggens digitaliseringsarbete ser ut, hur företagets största systembyte någonsin gick till, hur roboten Liv agerar en symbol för digitaliseringen, hur den digitala transformationen påverkar traditionella branscher så som bostadsbranschen och hur vi ska råda bot på kompetensbristen inom IT.

Detta och mycket mer får du lära dig mer om i avsnitt 34 med Amir. Trevlig lyssning!

Höjdpunkter under avsnittet

[00:40] Amir Chizari hälsas välkommen till podden och presenterar sin karriärresa, från att ha studerat tandteknik till att inta positionen som CIO på Riksbyggen.

[04:00] Amir berättar om sin roll som CIO på Riksbyggen och vikten av ledarskap i en snabbt föränderlig och digital värld.

[07:50] Här diskuteras det smarta hem, uppkopplade produkter och skillnaderna mellan ”roliga produkter” och verkligt smarta produkter.

[10:40] Riksbyggen om deras visioner och målsättningar inför den digitala framtiden.

[19:40] Amir presenterar Riksbyggens alldeles egna AI-robot, Liv, och vilka möjligheter hon gett upphov till.

[21:25] Hur skapar man egentligen en hållbar och digital arbetsplats? Amir och Peter diskuterar hur man ska ställa sig till den digitala transformationen och hur man kan implementera digitala verktyg och lösningar för att bidra till ett mer hållbart arbetsklimat.

[24:10] 5 framgångsfaktorer för att lyckas med digitalisering inom bygg- och fastighetsbranschen.

[26:45] Hur jobbar man med data i fastighetsbranschen? Amir förklarar vilka möjligheter data kommer med och hur man med hjälp av statistik kan underlätta rekryteringsprocesser samt förutse olyckor och fel i framtida smarta hem.

[30:30] Amir förklarar hur man ska ta vara på dagens digitala möjligheter och hur man kan göra för att ligga före sina konkurrenter. Här pratas det om successiv transformation, optimering, automatisering och effektivisering.

[36:00] Hur påverkar samtidens lagstiftning bostads- och fastighetsbranschens framtida utveckling?

[38:15] Här pratar Amir framtiden inom AI, AR och smarta städer.

[44:10] Peter och Amir diskuterar dagens kompetensbrist och hur man genom information och kommunikation kan göra IT-branschen mer jämställd.

[47:50] Amirs tips till framtida studenter och yrkesverksamma.

 

- PowerPoint-presentationer om AI och chattbotar ger inte så mycket. Man måste istället visa upp den digitala tekniken på riktigt.

Amir Chizari

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!