Husqvarna Groups CTO om IoT, AI och 5G

Podcast med Anders Johanson, CTO på Husqvarna Group

Hur Husqvarna Group jobbar med Internet of Things, hur AI och 5G kommer påverka affärsmodeller och samhälle framöver och hur ett autonomt och drönarstyrt gräsklipparkoncept kan vara framtiden.

I avsnitt 47 av Digitala influencer-podden gästar Anders Johanson, CTO på Husqvarna Group och adjungerad Professor KTH.

Anders berättar om sin resa från sin tid som Fallskärmsjägare till Chalmers Tekniska Högskola där han var med och startade den biotekniska grenen av entreprenörsskolan, till att idag leda teknikutvecklingen på det globalt ledande bolaget inom utomhusprodukter för grönyteskötsel.

Vem är Anders Johanson?

Anders Johanson började sin karriär på Chalmers där han var med och startade upp ett biotechbolag så väl som den biotekniska grenen av entreprenörsskolan.

Han har därefter hunnit med att konsulta inom teknik och innovation på en managementkonsultbyrå, verka inom olika industripositioner i ledande globala företag, innan han 2015 började som CTO på Husqvarna Group.

Utöver den rollen är han även adjungerad Professor på KTH och sitter med i styrelsen för Etac Group samt i Advisory Board för Combient.

I mötet med Anders diskuteras bland annat hur ett autonomt och drönarstyrt gräsklipparkoncept kan vara framtiden, hur Husqvarna jobbar med Internet of Things och bolagets tankar och initiativ kring ett livslångt lärande tillsammans med skolsystemet, från grundskola till teknisk högskola och fortbildning.

Anders delar även med sig av sina tankar kring hur AI och 5G kommer att påverka affärsmodeller och samhället i stort.

Höjdpunkter från avsnittet:

[00:40] – Vi startar podden med en kort introduktion av vår gäst, Anders Johanson. Välkommen!

[02:25] – Anders om sin tid på Chalmers Tekniska Högskola där han studerade Kemiteknik. Väl på Chalmers mötte Anders en framåtblickande och mycket idérik professor. Anders var med och startade ett biotechbolag med honom. De startade senare också den biotekniska grenen av entreprenörsskolan på Chalmers.

[03:35] – Efter fem år bytte Anders spår till världens första managementkonsult-firma, Arthur D. Little, där han fick en bred erfarenhetsbas inom Teknik och innovation.

[04:30] – Anders berättar om sin tid som Managing partner på Arthur D. Little, samt varför han gick vidare till industriföretagen Volvo IT och Gambro.

[07:10] – Här berättar Anders om sitt arbete på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och varför han valde att också verka inom akademin.

[08:55] – Vad gör Anders på fritiden?

[10:10] – Vilka är Husqvarna Group? Anders berättar om företaget, dess historia och varför de är globalt ledande inom utomhusprodukter för grönyteskötsel.

[12:40] – Anders berättar om Husqvarna Solea, ett autonomt gräsklipparkoncept som styrs med hjälp utav drönare.

[14:15] – Här ger Anders sina mest handfasta tips till företag som vill bli starkare och driva transformation inom Digital utveckling och Digital Innovation.

[17:05] – Anders berättar om Combient som är en samarbetsplattform för flera stora nordiska företag.

[18:45] – Vi pratar om Husqvarnas tankar och initiativ för ett livslångt lärande, från grundskola till teknisk högskola och fortbildning, och hur viktigt det är att hjälpa till att stötta och utbilda i grundskolan, i gymnasiet, lärare, rektorer, politiker och andra samhällsaktörer när det kommer till den tekniska- och digitala transformationen. Anders delar med sig om sina tankar kring behovet av en ny läromodell i Sverige.

[22:50] – Hur jobbar Husqvarna med IoT (Internet Of Things)? Här pratar Anders om nya potentiella affärsmöjligheter, uppkopplade produkter och varför en allt mer föränderlig miljö kräver en strategisk diskussion kring balansering och val av konnektivitet, data och var man lägger sin analys / AI.

[28:15] – Anders tankar om 5G.

[29:30] – Vad kommer AI (Artificiell Intelligens) att ha för påverkan på samhället?

[32:25] – Här pratar vi om samtidens brist på nyckel kompetenser inom IT, hur man går tillväga för att hitta rätt kompetens i det korta perspektivet samt hur vi som samhälle kan förhindra en framtida brist av teknisk nyckelkompetens.

[37:35] – Anders ger sina bästa tips och råd till ungdomar, studenter och framtida yrkesverksamma.

[41:05] – Så här gör du om du vill veta mer om Husqvarna Group och Anders Johanson!

- Det finns ingen dålig teknik. Däremot finns det bra och dåliga tillämpningar av teknik.

Anders Johanson, Husqvarna Group

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!