Podcast med Joakim Järrebring, Riksdagsledamot

Lär dig mer om hur riksdagen arbetar med digitalisering, vad Sveriges fem delmål för ett hållbart digitaliserat Sverige handlar om och hur den digitala utvecklingen ser ut framöver.

Joakim Järrebring är riksdagsledamoten som började karriären som butiksbiträde på Mathuset i Falun. Idag sitter han i civilutskottet och brinner för digitaliserings- och bostadsfrågor.

Ta del av samtalet och lär dig mer om hur riksdagen arbetar med digitalisering, vad Sveriges fem delmål för ett hållbart digitaliserat Sverige handlar om och hur den digitala utvecklingen ser ut framöver.

Vem är Joakim Järrebring?

Joakim började sin karriärbana på Mathuset i Falun som butiksbiträde. Idag är han riksdagsledamot i civilutskottet där han dagligen jobbar med bostads- och digitaliseringsfrågor.

Vägen dit har gått via Svenska Metallindustriarbetareförbundet, Assa Abloy, SKL och Alingsås kommun. Utöver rollen som riksdagsledamot är han även med och leder en digitaliseringsgruppering inom riksdagen. Joakim brinner helt enkelt för digitaliseringen.

I mötet med Joakim diskuteras bland annat hur man på riksdagsnivå tänker kring, och arbetar med, digitalisering.

Vad handlar egentligen Sveriges fem delmål för ett hållbart digitaliserat Sverige om? Hur ser den digitala utvecklingen ut framöver? Hur jobbar man tillsammans med kommuner för att på bästa möjliga sätt digitalisera Sverige? Detta och mycket mer får du svar på under denna halvtimmesintervju med Joakim. Trevlig lyssning!

HÖJDPUNKTER FRÅN AVSNITTET:

[00:40] – Joakim börjar med att gå igenom sin karriär från att ha varit butiksbiträde på Mathuset i Falun till att idag sitta som riksdagsledamot i civilutskottet.

[04:35] – Hur ser en typsik arbetsdag ut för Joakim Järrebring?

[05:15] – Joakim berättar om hans frustration mot orättvisor och vad det var som gjorde att han ville bli politiskt aktiv.

[06:40] – Vad gör egentligen en riksdagsledamot? Joakim förklarar vad riksdagens uppgifter innebär och vad de gör för att förbättra samhällsutvecklingen.

[08:45] – Joakim om digitaliseringens påverkan på framtidens politik och arbetsformer.

[12:20] – Vilka är Sveriges största möjligheter och utmaningar när det kommer till digitaliseringen? Peter och Joakim går igenom 3 viktiga frågor från tidigare seminarier i riksdagen.

[17:40] – Joakim berättar om boken – Perspektiv på digitalisering, som lanserades nyligen i riksdagen. Här pratar vi om hur vi ska få akademi, politik och näringsliv att samarbeta för att tillsammans skapa ett bättre digitalt samhälle.

[18:50] – 5 delmål för att skapa ett hållbart digitaliserat Sverige. Joakim går igenom digital infrastruktur, digital ledning, digital trygghet, digital innovation och digital kompetens.

[23:20] – Joakim om hur Sverige ska bli bättre på den digitala koordinationen.

[25:10] – Joakim delar med sig av sina bästa tips till framtida yrkesverksamma och studenter.

[30:15] – Såhär går du tillväga om du vill veta mer om Joakim och riksdagens arbete med digitaliseringen.

- Man skulle behöva lyfta digitaliseringsfrågan så det blir en nationell angelägenhet

Joakim Järrebring

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!