Podcast med Magnus Petzäll, Havs- och Vattenmyndigheten

HaV:s CDO om digitalisering inom offentlig sektor

Hur lätt är det egentligen att digitalisera en myndighet inom havs- och vattenindustrin? Och hur samarbetar länder inom EU för att rädda Östersjön?

Hur lätt är det egentligen att digitalisera en myndighet inom havs- och vattenindustrin? Och hur samarbetar länder inom EU för att rädda Östersjön?

I detta avsnitt av Digitala influencer-podden pratar Magnus Petzäll, CDO och avdelningschef för digital utveckling på Havs- och Vattenmyndigheten, om hur dagens myndigheter måste överge sitt tekniska arv för att ta vara på dagens digitala kapacitet.

Vem är Magnus Petzäll?

Magnus Petzäll är föräldern, Formula 1-nörden och hobbyfotografen som sedan maj 2018 är CDO och chef för avdelningen för digital utveckling på Havs- och vattenmyndigheten.

Magnus har en gedigen bakgrund inom offentlig sektor då han innan rollen på Havs- och vattenmyndigheten varit CIO på Göteborgs stad, nationell samordnare för öppna data på Sveriges Kommuner och Landsting samt CIO på Domstolsverket.

Han har läst en kandidat i Innovation Management på Högskolan i Halmstad, där han tog examen 1989. Åren därpå var han IT-chef på VVS- och infrastrukturbolagen Uponor AB och CIO på IMI Indoor Climate, innan han gick över till offentlig sektor.

I mötet med Magnus diskuteras bland annat hur man inom offentlig sektor bör tänka när det kommer till digitalisering, hur man gör sig av med sitt tekniska arv och tar tillvara på den digitala kapacitet som idag möjliggjorts.

Magnus delar även med sig av insikter kring hur man tillsammans med andra länder och myndigheter ser till att Östersjöns hälsa bibehålls.

Dessutom bjuds det på ett och annat digitaliseringstips. Trevlig lyssning!

 

Höjdpunkter från avsnittet:

[00:40] Välkommen till podden Magnus Petzäll! Vi börjar med att gå igenom Magnus karriärsresa från att ha studerat Innovation Management till att vara CIO på Göteborgs Stad till att därefter avancera till CDO och avdelningschef för digital utveckling på Havs och vattenmyndigheten (HaV)

[05:30] Hur ser en typisk dag ut för en CDO på Havs- och vattenmyndigheten?

[06:50] Vad gör havs och vattenmyndigheten? Här berättar Magnus om ansvaret kring att utöva fiskerikontroller samt att se till att energiproduktion arbetar klimatsmart och i samklang med våra ekosystem.

[11:05] HaV:s samverkan med andra myndigheter i arbetet för en digitalt hållbar framtid.

[13:05] Hur arbetar Sverige tillsammans med andra länder i arbetet med Östersjön? Här pratar Magnus om hur viktigt det är att tillgängliggöra information så att olika länder kan jobba emot samma mål.

[16:00] Hur arbetar HaV med digitalisering? Magnus beskriver sitt uppdrag i att försöka få myndigheter att förstå vad digitaliseringen handlar om och vilka möjligheter som finns.

[19:15] 4 projekt som beskriver de olika sidorna i begreppet ”digitalisering”.

[23:35] Här pratar vi om myndigheters digitala möjligheter och utmaningar.

[28:00] Vi pratar hållbarhet. Magnus förklarar hur vi med hjälp av ett spårbarhetssystem kan hjälpa konsumenter att ta medvetna och miljövänliga beslut.

[32:30] Här spekulerar vi kring digitaliseringens utveckling och vikten av en mer snabbfotad lagstiftning.

[37:30] Hur råder vi bot på dagens kompetensbrist inom IT? Och hur attraherar man den kompetens som finns?

[41:30] Hur anpassar man sig till det snabbt föränderliga och digitala arbetslandskapet?

[43:40] Magnus kommer med sina bästa tips till dagens studenter och framtida yrkesverksamma.

[46:10] Hur kommer man i kontakt med HaV?

- Den största utmaningen för oss som myndighet är att hålla oss digitalt relevanta och moderna. Vi måste våga överge vårt tekniska arv och försöka ta vara på dagens digitala kapacitet.

Magnus Petzäll

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!