Eldrivet motorcykelgäng

Podd med Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE

Lyssna direkt

En podcast med Cakes grundare och vd, Stefan Ytterborn, om utveckling och försäljning av elektriska motorcyklar.

Eldrivet motorcykelgäng

Deras elmotorcyklar sätter dit tjuvjägare i Afrika, samlar designpriser på hög och körs av kändisar som Pharrell Williams och Kanye West. När hela världen snabbt ska ställa om till fossilfritt befinner sig svenska moped- och motorcykeltillverkaren CAKE mitt i stormens öga. Vid rodret sitter grundaren och designgurun Stefan Ytterborn – mannen som egentligen aldrig har gillat motorcyklar. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden hör ni Stefan Ytterborn förklara varför hans motorcyklar syns oftare på outdoor-evenemang än motormässor, varför det är bra att kunna göra en dubbelpflipp med en pendelhoj och hur man servar en motorcykel i Los Angeles från Stockholm. Dessutom förklarar han hur fransk politik kommer göra ett CAKE-köp till årets bästa affär.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.56 Detta är Cake.

”Vi är ett bolag som sysslar med utveckling och försäljning av elektriska motorcyklar, och det där gör vi utifrån missionen om att inspirera till zero emission, där vi kombinerar excitement med responsibility, i någon form av svengelsk beskrivning.”

2.48 Stefan om att han aldrig egentligen uppskattat motorcyklar.

”Nej när vi satte oss här i ert extremt fina konferensrum vid Stureplan så skedde precis det som gör att jag inte gillar motorcyklar: det var en kille som drog iväg med en trimmad Dukati eller KTM, och jag känner bara: ’faan, stör inte.’”.

3.43 Så uppkom idén om att revolutionera motorcykelbranschen.

”Jag var nere på Europas stora sportmässa. Och då springer jag in i en elmotorcykel första gången, och den bara skriker åt mig: ’hoppa på mig och kör’. Jag förstod direkt att det här är framtiden – något som inte skitar ner och inte låter.”

4.36 Så tänker Stefan kring design.

”Vi pratar aldrig om design internt. Men sen finns det en otroligt tydlig och medveten gestaltningsstrategi.”

5.58 Om beskrivningen av CAKE som ”mer Patagonia än Kawasaki”.

”Jag var nog inte så stöddig första gången vi dök upp med en annan ansats att utveckla en elmotorscykel, än vad som var gängse i omvärlden. Så i stället för att ge sig ut på motorcykelmässor och skrika högt och försöka etablera synlighet intill Harley Davidson, så valde jag en väg utåt som lirar med vem jag är.”

7.30 Om fördelen med att tillverka cyklar som klarar att köra off road, även om kunden mest pendlar till jobbet.

”Det största hotet mot vår hållbarhet är vår konsumtionshastighet. Vi köper för mycket dåliga grejer som snabbt blir skräp och köper nytt. Så om vi kan sträcka livcyklerna så bidrar vi mycket bättre. Då är det bra att vi börjar på enduro/off road-sidan, för då gör vi cyklar som kan hoppa 30 meter eller göra en dubbelflipp, och den kunskapen vi erhåller landar i mer allmänna produkter att åka till och från jobbet med.”

9.08 Dessa modeller finns i nuläget.

”Det finns tre plattformar just nu: Den första är en offroadföreteelse och heter Kalk. Sedan har vi Ösa som vi beskriver som ”The mothership of powertools” och sen har vi den senaste [Makka] som är mer tillgänglig för alla i prishänseende.”

11.35 Om appen Cake connect.

”Tack vare att cyklarna är uppkopplade har vi detaljkontroll på hur en cykel beter sig. Vi bedriver service på distans från Stockholm, vi servar hojar som körs i Afrika, USA och Asien från Stockholm. Det innebär också att vi kan erbjuda en massa olika funktioner, allt eftersom vi utvecklar vår verksamhet.”

13.34 Om ”Recake”.

”Vi erbjuder ett serviceupplägg till våra kunder som innebär att får vi serva cyklarna så har vi en återköpsgaranti, som innebär att när du klar med din cykel så köper vi tillbaka den och ser till att fixa till den, byta ut delar, så att den blir i princip som ny.”

14.50 Så går det för Cake.

”Vi har mest kul, vi växer snabbt runtom i hela världen och börjar öppna dörrarna mot Asien just nu i fruktansvärd hastighet. I år ska vi sälja nästan 3000 cyklar, sedan ska vi därifrån till 9000, 25 och 50 000. Vid 2030 ska vi sälja 200 000 cyklar.”

16.02 Så snabbt kan du få din Cake.

”Halva sortimentet finns tillgängligt med nån veckas varse. Har du otur kan det ta mellan två veckor och två månader, om man hamnar mellan två tillverkningsbatcher.”

20.27 Detta är den typiska köparen av Cakes motorcyklar.

”Vi driver vår försäljning utifrån ett city by city-tänk. Det handlar om att där finns individer som har ett hållbarhetsintresse, de är välutbildade, har vettiga jobb och förmågan att stötta ett hållbart beteende.”

21.28 Om när Stefan sålde en Cake till Pharrell Williams.

”Han provkörde motorcykeln och blev helt till sig: ’If you make me a yellow one I’ll definitely buy one.’ Det är klart vi skulle göra en gul hoj då. Jag är inte mycket för influencers och sånt, det kan kännas lite påvert att köpa till sig uppmärksamhet, men i det här fallet betalade han fullt pris.”

24.10 Dessa är flaskhalsarna i elektrifieringen.

”Det är tillgången på elektricitet – i makroperspektivet. Jag har ju alltid varit tveksam till kärnkraft, men har också börjat inse att med den hastighet vi behöver bygga ut tillgången på el så kan det vara så att ny kärnkraftsteknik kan vara bryggan gentemot en fossilfri framtid.”

25.36 Om kampen mot tjuvvjägare i Afrika.

”I nuläget har vi 15 cyklar med tillhörande solcellsanläggningar, som landat i knät på Southern Wildlife College i Sydafrika som utbildar rangers. De åker ut i nationalparkerna, laddas i fält utan att någonsin behöva stoppa en kontakt i väggen, och de kan smyga sig på de tjuvjägarna utan att det hörs.”

28.37 Stefan Ytterborns Fem snabba favoriter.

30.38 Så kör vi motorcykel om tio år.

”De är allt vanligare, och tack vare elmotorcyklar, scootrar och mopeder, så kommer också storstäderna kommer att ha ändrat hela vårt sätt att transportera oss på ett radikalt sätt. Den 1 september går Paris till exempel i bräschen med att ålägga alla tvåhjuliga bensinfordon med en parkeringsavgift på 20 euro om dagen. Där kommer den här transitionen gå blixtsnabbt.”

32.24 Där befinner sig Cake om tio år.

”Då säljer vi lite mer än 200 000 hojar och finns etablerade i de här storstäderna, och då kanske jag funderar på vad jag ska göra härnäst faktiskt.”

33.10 Härifrån kommer intäkterna om tio år.

”Det finns i planen att någonstans runt 40 procent av våra intäkter på sikt kommer att komma från service och connectivitet. Det blir mindre och mindre som är hårdvarurelaterade intäkter och mycket mer central.”

33.59 Så följer du Stefan Ytterborn och Cakes eldrivna framfart.

”Vi pratar aldrig om design internt. Men sen finns det en otroligt tydlig och medveten gestaltningsstrategi.”

Stefan Ytterborn, CAKE

Nyfiken på fler avsnitt?

Patrik Patrique Monique Arnesson, grundare Forza Football, vd Ikonia
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Forza i blockkedjan – Patrik Patrique Monique Arnesson, Forza Football & Ikonia

Digitala Influencer-podden med Patrik Patrique Monique Arnesson, grundare Forza Football, vd Ikonia om att bygga blockkedjans motsvarighet till iPhone.

Sofia Thunberg, kognitionsvetare och robotutvecklare
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Älskade robot – Sofia Thunberg, kognitionsvetare och robotutvecklare

Digitala Influencer-podden med robotutvecklaren och kognitionsvetare Sofia Thunberg om kärleken mellan människa och maskin.

Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Eldrivet motorcykelgäng – Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE

Digitala Influencer-podden med Cakes grundare och vd, Stefan Ytterborn, om utveckling och försäljning av elektriska motorcyklar. 

Mats Sällström, vd Everdrone
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

I stället för krig – drönare som räddar liv – Mats Sällström, vd Everdrone

Digitala Influencer-podden med Mats Sällström, vd Everdrone hur Everdrones teknik gjort Sverige först i världen med drönarlevererade hjärtstartare.

Tomas Frimmel, vd Microsoft Sverige
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Så blir Sverige världsbäst på grön digitalisering – Tomas Frimmel, vd Microsoft Sverige

Digitala Influencer-podden med Microsofts Sverige-vd Tomas Frimmel, om molnets roll i en grönare framtid.

DIP Fredrik Jaegarn Kempf och Tilde 7licious Byström
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Storspelarna

Podd om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt med en av storspelarna Fredrik Jaegarn Kempf och Tilde 7licious Byström

DIP Fredrik liljegren, Dice
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Spelfabriken

Podd om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt med en av grundarna av speljätten DICE, Fredrik Liljegren.

DIP Dreamhack, Martin Öjes och Tomas Lyckedal
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: DreamHack

Specialavsnitt av Digitala Influencer-podden med två av DreamHacks nyckelspelare, Martin Öjes och Tomas Lyckedal.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Lia och Jenny
  Pressmeddelande

  Erfaren kreatörduo till Consid

  2022-09-30

  Den framgångsrika kreatörduon Jenny Milewski och Lia Eriksson rekryteras till it- och kommunikationsföretaget Consid. Med över 50 års gemensam erfarenhet ska duon stärka Consids CX-erbjudande.

  War Child lanserar utbildningsapp för att hjälpa barn i Ukraina
  Pressmeddelande, War Child

  Ny app ger ukrainska barn utbildning

  2022-09-29

  På uppdrag av Ukrainas utbildnings- och vetenskapsministerium har organsationen War Child lanserat, Can´t Wait to Learn, som hjälper ukrainska barn att fortsätta sin utbildning även under extrema förhållanden.

  Norge
  Norge, Pressklipp, Pressmeddelande

  Succéetablering i Norge

  2022-09-27

  It-företaget Consids expansion till Norge har blivit en succé. Efter bara ett halvår har kontoret redan ett 30-tal anställda och ytterligare ett tiotal är på väg in.

  Gefle IF Award
  Pressmeddelande, Sverige

  Maja Westling tilldelas Consid Gefle IF Award

  2022-09-24

  Årets Consid Gefle IF Award går till mittfältaren Maja Westling som spelar i Gefle IF:s damlag. Stipendiet delas ut för att uppmärksamma kvinnliga förebilder inom sporten.

  Ladda fler