Elektrisk entreprenör

Podd med Konrad Bergström, grundare Zound och X Shore.

Lyssna direkt

En podcast om eldrivna farkoster, tillväxtkaos och ett liv i ständig rörelse.

Elektrisk entreprenör

Han grundade hörlurs- och livsstilsföretaget Zound Industries, ökade intäkterna med 11 000 procent – och fick sparken. Han är mannen som tog takräcken till Nya Zeeland, wakeboard till Sverige och båtarnas Tesla ut på världshaven. Ja, Konrad Bergström är serieentreprenören som bara flyter med strömmen om den råkar vara elektrisk. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni honom berätta om den galna tillväxtresan som slutade med frontalkrasch, skenmanövern som blev en monstersuccé och livet som kostade honom både hus och familj. Dessutom berättar han om kärleken till bergen och havet, och om den gången han steg ner från en bergstopp i Himalaya, lite osäker på om han just hade blivit pappa.

Höjdpunkter från avsnittet:

2.05 Konrad om andra projekt han håller på med utöver X-Shore.

”Jag är djupt involverad i olika miljöprojekt, jag odlar väldigt mycket mat själv och jag har ett delägarskap med en natural care-fabrik i Schweiz.”

2.40 Så får Konrad energi.

”Man får nog betala ett högt pris för det, mycket uppoffringar, det är nog det som är energin på ett sätt. Kanske var jag lite mobbad och utanför när jag var ung och vill visa att jag kan bättre.”

3.18 Om dundereventet 2008.

”Jag drog i gång de här house-festerna – ”080808” var den största housefesten här på Stureplan. Det kom 14 000 personer, vi hade räknat med 40 000 pers, och det var första gången som Sebbe och Stevie i Swedish House Mafia spelade live i Sverige.”

4.13 Detta är hemligheten bakom Konrads förmåga att bygga varumärke.

”Jag började ju väldigt tidigt, det är lite som Ingemar Stenmark sa: ju mer man tränar desto mer tur har man.”

4.58 Om att grunda Zound Industries 2008, mitt i finanskrisen.

”Jag tror att det faktiskt är enklare då. Alla är så negativa, så kommer det in någon som är positiv, vinnarskalle. Det finns bra personal att få tag i, bättre lokaler till bättre pris, man kan jobba med leverantörer på ett bättre sätt. Det finns helt klart fördelar.”

5.54 Så såg Konrads liv ut före Zound.

”Jag gjorde ju en konkurs 2004 och bodde i en bil med min hund och då var det otroligt viktigt att planera upp allt från kassaflöde och ’hur gör vi det här utan kapital’?”

6.45 Om Zounds galna tillväxtresa.

”Det växte ju med 11 000 procent på första året. Vi gick från tre miljoner till 325 och vinst varje år. Jag vet inte hur det ser ut i världen, men helt klart snabbast i Sverige under den tiden.”

7.24 Därför fick Konrad sparken från Zound.

”Vi hade två olika åsikter om hur bolaget skulle drivas vidare. Jag ville satsa på att vinna med triple digits, men det fanns andra personer i styrelsen som tyckte att vi hade en bra tillväxt på 20–30 procent… och så är det i affärer, och är man inte överens så är det ofta att någon får gå, och den här gången var det jag”.

9.37 Så började X-Shore-resan.

”När jag såg Tesla S 2012 tänkte jag att ’nu börjar tekniken finnas’, men jag hade inte en sportmössa att sätta i gång det samtidigt som jag körde Zound. Utan det tog fram till 2016, då jag fick sparken, och kunde lägga all tid på att bygga det här snabbt.”

11.52 Om passionen för havet.

”Min farmor är av fiskarsläkt och min farfar sjömanssläkt och vi har alltid haft turen att bo vid eller väldigt nära havet… Och så såg jag hur haven förändrades, jag kunde inte bara sticka ut och slänga ut lite krokar och få fisk. Det där skrämde mig.”

13.02 Detta fick Konrad offra för Zound.

”Det kostade mig min första familj, mycket vänner… jag bodde ju på ett flygplan i princip, vilket är helt idiotiskt när man tittar tillbaka, jag reste mellan 2 och 300 dagar om året.”

15.05 Om X-Shores båtar som produkt.

”Det där är en flytande dator.”

16.46 Så viktigt är hållbarhetstänket för Konrad.

”Förut var jag inte tillräckligt utbildad i det. Med Zound kunde vi inte slå oss för bröstet på det sättet, för en elektrisk produkt är kanske inte hållbar i sig. Men med X-shore har vi ju byggt en egen fabrik för att kunna göra det så hållbart som det bara går.”

17.57 Så har intresset för elektriska båtar förändrats.

”Nu ser vi en väldigt snabb utveckling. När jag ställde ut första gången 2018 fick jag bokstavligen utskällningar av fyra – fem personer, hur jävla dum i huvudet jag var som kunde göra en elektrisk båt, för det fattade väl vilken idiot som helst att el och vatten inte går ihop.”

20.10 Så ser konkurrensen ut för X-Shore.

”Nu börjar de stora varumärkena komma, men vår strategin var ju att ta pole position på varumärke och sen piggy backa på annan teknik, och vi ligger strategiskt enligt planen.”

20.55 Hur ska vi klara producera all den el som behövs för omställningen?

”Det kommer marknaden sköta. Men det är alltid så med stor omställning – det kommer utmaningar. Min take på det hela är att vi som människor kommer lära oss att utvinnas el från rörelse i vatten, från vindar och sol, och när vi investerat upp där kommer den bli både säker, grön och till ett väldigt fördelaktigt pris.”

21.59 Konrad om hållbarhetproblemen när det kommer till batteriproduktionen.

”Om man pratar om materialen som används så tror jag att mycket kommer att återvinnas. Vad gäller återvinningen, så var det ett större problem, skulle jag säga, under mobiltelefonrevolutionen, för då var det ingen kontroll över huvud taget.”

23.13 Konrad Bergströms Fem snabba favoriter.

25.21 Konrad om sin resa till Bhutan.

”För fyra år sedan kom det upp en dröm om att åka till Himalaya. Den här kärleken till bergen, men det finns också väldigt mycket vatten. Sedan blev det försenat på grund av covid, och sedan kom tidpunkten fem veckor innan jag skulle få en son, men det var bara att åka.”

28.24 Konrad Bergström rekommenderar en gäst till kommande poddar.

28.57 Så följer du Konrad Bergströms elektriska framfart.

”Det växte ju med 11 000 procent på första året. Vi gick från tre miljoner till 325 och vinst varje år. Jag vet inte hur det ser ut i världen, men helt klart snabbast i Sverige under den tiden.”

Konrad Bergström

Nyfiken på fler avsnitt?

William Bergh, vd och grundare Cling Systems
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital gruva för batterimetaller – William Bergh, vd och grundare Cling Systems

Digitala Influencer-podden om resan mot en cirkulärekonomi för batterier. Lyssna till William Bergh, vd och grundare, Cling Systems.

Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Alltid i ditt flöde – Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef Cure Media

Digitala Influencer-podden om kraften i influencer marketing och långvariga relationer. Lyssna till Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media.

| Wala Loubani, vd och grundare Coachendo. DIP.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Robotcoachar till framgång – Wala Loubani, vd och grundare Coachendo

Digitala Influencer-podden om att demokratisera personlig utveckling med robotkraft. Lyssna till Wala Loubani, vd och grundare Coachendo.

Digitala Influencerpoddens nyårskrönika 2022
1 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digitala Influencer-poddens nyårskrönika 2022

En podcast om krig, inflation och innovation mot alla odds.

Greta Braun, doktorand vid Chalmers
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ingenjör 4.0 – Greta Braun, doktorand Chalmers

Digitala Influencer-podden om projektet Ingenjör 4.0, deep tech och det livslånga lärandet med Greta Braun, doktorand vid Chalmers.

Karl-Johan Paulsson och Simon Rosenqvist, projektledare Musikhjälpen
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Hybrideventet som räddar liv med musik – Karl-Johan Paulsson & Simon Rosenqvist, projektledare Musikhjälpen

Digitala Influencer-podden om att väcka engagemang på alla plattformar med Musikhjälpens projektledare Karl-Johan Paulsson och Simon Rosenqvist.

Helena Fagraeus Lundström
7 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Havets Tesla – Helena Fagraeus Lundström, Chief Sustainability & Strategy Officer, X Shore

Digitala Influencer-podden om ett racersnabbt båtliv på havets villkor med Helena Fagraeus Lundström från X Shore.

Karin Zingmark, konsult och författare
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ledarskap i alla kanaler – Karin Zingmark, konsult & författare

Digitala Influencer-podden om ledarskap i det digitala tidevarvet och kraften i att kommunicera på sociala medier.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Emma Fahlstedt
  Pressmeddelande, Sverige

  Södermanlands Nyheter uppmärksammar Consids topprekrytering

  16 timmar sedan

  Södermanlands Nyheter uppmärksammar Consids topprekrytering av Emma Fahlstedt i ett reportage idag. Hon brinner för kommunikation och digitalisering.

  Elitfönsters nya kundwebb, mobil och laptop
  Pressmeddelande, Sverige

  Marknadsledande Elitfönster sjösätter ny webb

  2 dagar sedan

  Sveriges ledande fönstertillverkare, Elitfönster, lanserar nu en ny webbplats. Målsättningen är att förbättra kundupplevelsen och att göra det lättare att köpa fönster.

  Consid ballonger
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid störst i Sverige på offentlig upphandling

  2023-01-26

  It- och kommunikationsföretaget Consid vinner flest offentliga upphandlingar av it-tjänster i Sverige. Drygt 400 it-företag tilldelas kontrakt eller ramavtal årligen och enligt Upphandlingsmyndigheten har Consid tagit hem flest upphandlingar. För 2021 handlade det om 28 stycken.

  Jonas Ydkvist, ny vd Paradigm
  Pressmeddelande, Sverige

  Varumärkesveteranen Jonas Ydkvist ny vd för Paradigm

  2023-01-23

  I slutet av januari återvänder ett välkänt ansikte till Paradigm när den prisbelönta varumärkesbyrån topprekryterar Jonas Ydkvist som ny vd. Jonas Ydkvist representerar en stark vision och har ett brinnande engagemang för att sätta både varumärkesfrågan och Paradigm ännu tydligare på kartan. I ett samtal berättar han om hur ett starkt varumärke påverkar försäljning, lönsamhet och lojalitet.

  Ladda fler