Energilagring – nytt guld i nedlagda gruvan

Podd med Christopher Engman, grundare Mine Storage

Lyssna direkt

En podcast om att lagra energi i ett fossilfritt samhälle. Trevlig lyssning!

Energilagring – nytt guld i nedlagda gruvan

Med hjälp av vatten, gravitation och ny teknik skulle nedlagda gruvor kunna användas för att lagra energi. I den allt snabbare omställningen till ett fossilfritt samhälle tror sig svenska bolaget Mine Storage ha hittat en ny guldgruva. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden förklarar Christopher Engman, grundare av Mine Storage, varför en gruva är bättre än ett batteri, hur gamla gruvor kan hjälpa till att minska kaoset på elmarknaden och om egen mjukvara som vägen till framgång. Dessutom förklarar han varför vår elkonsumtion kan jämföras med en anka.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.57 Detta är ett mine storage ¬– på svenska.

”Man skulle kunna säga gruvlagring, eller pumpkraft, men det blir så himla invecklat, så det engelska ordet är rätt bra. Vi har döpt bolaget efter vad det är: mine storage, alltså energilagring i gruvor.”

2.12 Så går det till rent praktiskt.

”Väldigt konceptuellt så nyttjar man vatten som man placerar i den nedre delen av gruvan, man pumpar upp den via pumpar när det finns för mycket el i nätet, man släpper ner den sen några timmar eller dagar senare, via turbiner, och återgenererar elen.”

2.45 Så många gruvor finns det i Sverige idag.

”Innan jag satte fötterna i den här världen tänkte jag att ’det finns väl fem gruvor i Sverige’, men det finns över 9000 gruvor i Sverige, av dem har vi screenat fram 149 som passar oss, och av de 149 jobbar vi aktivt med 20.”

3.15 Detta är de attribut som man letar efter för ett mine storage.

”Du vill till exempel ha en viss fallhöjd och att de nedre tunnlarna ska rymma nog mycket vatten.”

4.01 Detta är fördelen med att energilagra i en gruva, jämfört med batterier.

”Investeringarna styrs väldigt mycket av effekten, inte av energimängden, och då kan du ha en begränsad mängd investeringar men ha väldigt mycket volym som passerar samma mängd pumpar och turbiner. Så du får en väldigt fördelaktig kalkyl jämfört med vanliga batterier.”

4.38 Om rollen som ett antal aktiva mine storages skulle kunna ha när det kommer till elbrist och elpriser.

”När vi introducerar en högre andel volatila energikällor, så behöver vi nyttja el på ett annat sätt… det är ena sidan av myntet. Den andra sidan är att du måste introducera både snabb och långsam energilagring. Ett mine storage kan vara inne och frekvensreglera med snabba ryck, men det stora gapet vi täcker är framför allt när du behöver lagra stora mängder energi, över många timmar eller flera dagar.”

7.03 Därför funkar ett mine storage som energilagring, trots att det krävs el för att pumpa upp vattnet till ytan.

”När det är för mycket el i nätet – i stället för att den går via resistorer och annat och förbränns – så plockar vi upp den till ett lågt pris, pumpar vatten upp till gruvsjön, och sedan väntar vi (med att släppa på vattnet igen) tills bristen uppstår.”

10.02 Så tjänar Mine Storage pengar.

”Du kan både leverera el till Svenska kraftnät, du kan leverera till regionala operatörer, du kan leverera till kommunoperatörer såsom Mälarenergi, som vi jobbar med, men du kan också leverera till stora industrier.”

11.12 Här jobbar Mine Storage idag.

”Vi utgår framför allt från Stockholm, Luleå och Västerås men vi bedriver projekt i fem länder.”

11.27 Så många gruvor behöver vara i gång för att göra skillnad.

”Vi har kört simuleringar med utbyggd kärnkraft, och utan, och det behövs samma mängd mine storages. Kärnkraft kallas ju planerbart, men det är lite marketing – den är ju noll eller ett, på eller av, och problemet är volatiliteten. Vår konsumtion är ju inte linjär… så även om du lägger en basplatta med kärnkrat behövs det lika mycket lagring – ungefär tio mine storages, gånger 100 MW.”

13.36 Därför är det bra med beprövad teknik.

”Internets genombrott gick ganska fort, men det har ändå skett gradvis över 25 års tid, medan den gröna omställningen går mycket snabbare… Då är det en fördel att använda en rimlig andel beprövade tekniker, och addera en viss del innovation på toppen av det, än att du själv ska uppfinna hela ekosystemet, för det tar för lång tid.”

14.59 Om Mine Storages egen mjukvara.

”Den hanterar hela livscykeln: allt från att kvalificera en gruva, göra business case på en gruva, driva projektet, men den stora grejen är att sköta handeln – att automatisera valet: just den här minuten eller timmen, vad vi ska fokusera på? Ska vi hålla tillbaka vattnet eller släppa på det?”

17.38 Har Mine Storage några konkurrenter?

”Det finns ett gäng runt om i världen som springer på samma boll. Jag tror vi ligger längst fram, men det är svårt att säga…. Men för oss är det bara bra, för det validerar hypotesen.”

18.52 Så miljövänlig är tekniken.

”Vi gör vattenprover och testar tätheten på gruvan och vi använder ju bara vatten. Det finns en del gruvor där det kan finnas arsenik till exempel, men då väljer vi bort dem.”

19.38 Så svårt är det att få tillstånd för ett mine storage.

”Det är som med vind och sol – det krävs länsstyrelser som ska ge miljögodkännande och du behöver ha lokala politiker med dig.”

19.57 Då ser vi ett aktivt mine storage köra i gång.

”2026. Det är absolut ledtider, men det är lite jämfört med andra stora grejer som kärnkraft som tar 15–17 år. Första gången för oss tar det några år men sedan går det snabbare och snabbare.”

20.17 Därför tar det ändå ett par år att få i gång ett mine storage.

”Det låter som att det ska vara rätt enkelt men det är en del pyssel ändå. Långt ner i schaktet, nära nedre reservoaren, bygger vi ungefär en 400 kvadrat stor lägenhet som vi spränger upp. Och det går inte att vira ner tekniken dit, utan vi borrar en sluttande tunnel där vi kan köra ner fordon.”

21.35 Så säker är Christopher på att det hela kommer att fungera som tänkt.

”Det du alltid är rädd för är ju ’the unknown unknowns’, men frågar man hårdvarutillverkarna säger de bara att ’nämen det här har vi gjort hur länge som helst. Visst, det är under marken, men what’s the difference?’”

23.48 Christopher Engmans Fem snabba favoriter.

26.28 Så väcktes Christophers kärlek för hållbarhetsfrågor.

”Jag klev in som största investerare i Climeon och drev marknadssälj i två års tid. Produkten var inte riktigt klar men orderboken ökade från 30 till 900 miljoner och jag gjorde en bra ekonomisk resa. Och fördelen med de två åren var att de var en crash course i grön energi.”

28.04 Christopher rekommenderar en gäst till kommande poddar.

29.26 Så följer du Christopher och hans fortsatta arbete nere i gruvan.

”Väldigt konceptuellt så nyttjar man vatten som man placerar i den nedre delen av gruvan, man pumpar upp den via pumpar när det finns för mycket el i nätet, man släpper ner den sen några timmar eller dagar senare, via turbiner, och återgenererar elen.”

Christopher Engman

Nyfiken på fler avsnitt?

Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Cyberrymdens väktare – Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum

En podcast om cybersäkerhet och samarbete på alla nivåer. Lyssna till Therese Naess, chef på Nationellt cybersäkerhetscentrum.

Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddare, DataTjej
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Tech – en typisk tjejgrej | Gabriella Norman, styrelsemedlem och poddare, DataTjej

En podcast om vikten av representation och förebilder inom it- och techbranschen. Lyssna till Gabriella Norman, DataTjej.

Josephine Forssjö, innehållschef Acast
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Gör dig hörd – Josephine Forssjö, innehållschef Acast

En metapodcast om poddar i det öppna ekosystemet och att lyckas med en podd år 2023. Lyssna till Josephine Forssjö, innehållschef Acast.

Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Hackar bäst som hackar först – Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor

En podcast om cyberbrottslighet och nätspioner: "Hackar bäst som hackar först ". Lyssna till Marcus Lundblad, säkerhetsexpert Telenor.

Joel Wickman, vd Legalbuddy
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Svensk rockstjärna inom legal tech – Joel Wickman, vd Legalbuddy

Podcast om digitala verktyg som kan minska frustrationen i vården. Lyssna till Shina Hagh, grundare och vd, Bashi.

Shina Hagh, grundare och vd, Bashi
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Rätt vård med rätt språk – Shina Hagh, grundare och vd Bashi

Podcast om digitala verktyg som kan minska frustrationen i vården. Lyssna till Shina Hagh, grundare och vd, Bashi.

William Bergh, vd och grundare Cling Systems
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital gruva för batterimetaller – William Bergh, vd och grundare Cling Systems

Digitala Influencer-podden om resan mot en cirkulärekonomi för batterier. Lyssna till William Bergh, vd och grundare, Cling Systems.

Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Alltid i ditt flöde – Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef Cure Media

Digitala Influencer-podden om kraften i influencer marketing och långvariga relationer. Lyssna till Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Dagens Opinion
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Dagens Opinion rapporterar om Consids AI-erbjudande

  1 dag sedan

  Dagens Opinion rapporterar om Consids kommunikationserbjudande och hur det senaste inom AI påverkar erbjudandet. 

  Consid i NWT.
  Pressmeddelande, Sverige

  NWT rapporterar om Consids unika företagskultur

  2023-03-15

  NWT publicerar ett omfattande reportage om Consids unika företagskultur. I artikeln kan man läsa att "vägen till framgång är medarbetare som trivs på jobbet". Följ med reportern på ett besök i det gamla postkontoret i Karlstad.

  Hamburg
  Pressmeddelande, Sverige

  Rekordetablering av Consid i Hamburg

  2023-03-14

  Consid har fått en fantastisk start med sin expansion till Hamburg, Tyskland. Med en dedikerad försäljningschef och ett team på cirka 20 anställda är företaget redo att göra en varaktig inverkan på den tyska marknaden.

  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  IDG: Hon ska leda Consids nya datasatsning

  2023-03-13

  Bland de senaste “branschflyttarna” riktar IDG.se och Computer Sweden strålkastarljuset på Consids topprekrytering och datasatsning. Carolina Mohlin är ett välkänt namn med över 15 års erfarenhet inom it- och konsultbranschen, inklusive ledande roller på Advectas och Capgemini. 

  Ladda fler