Ett hem i molnet

Podd med Pär Wallin, IoT och proptech chef på Heimstaden

Lyssna direkt

En podcast med Pär Wallin, chef för IoT och proptech på Heimstaden, om smarta hem och digitala hyresgäster.

Ett hem i molnet

Med sensorer, artificell intelligens och molnanslutna lägenheter vill fastighetsbolaget Heimstaden ta våra bostäder in i framtiden och göra hemmet smart på riktigt. Som nytillträdd IoT-chef på Heimstaden är Pär Wallin en viktig kugge i det digitala maskineriet. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden berättar Pär Wallin om smarta hem-projektet i Arlöv där vattenskador förebyggs med sensorer, om hur en boendeapp kan rymma en hel liten revolution och varför fastighetsbranschen har haft så svårt att komma till skott på den digitala spelplanen.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.52 Vad är Heimstaden?

”Vi är Sveriges största fastighetsbolag på hyresbostäder och faktiskt ett av Europas största.”

2.56 Vad ryms i begreppet IoT?

”För mig handlar det mycket om att koppla den fysiska verkligheten till det digitala. Och den fysiska verkligheten är tid, rum och miljö vi befinner oss i, och sedan kan man ha sensorer för att hämta in små mätpunkter i det här och digitalisera det.”

3.42 Om uttrycket ”proptech”.

”Det är väl ett av de största ”tech”-epiteten eftersom det är så mycket som ryms och angränsar till fastigheterna. Digitala lås till exempel är det proptech eller securetech? För mig är proptech allt som rör fastigheterna och gör att vi kan koppla upp både hem och byggnader.”

4.34 Pär berättar om smarta hem-projektet i Arlöv.

”Vi har brevlådor som är digitalt uppkopplade. I en del lägenheter har vi satt digitala lås i bostäderna så att du kan öppna hela vägen in i bostaden med appen. När du kommer in är där en känsla av smart, men också tryggt. Vi har brandvarnare som är uppkopplade och brand- och läckagedetektorer.”

6.47 Detta är den mest uppskattade delen av projektet.

”Det här med boendeapp skapar en annan gemenskap med våra hyresgäster. Det brukar skapas Facebookgrupper i bostadsområden, men nu har vi lyft in den gruppen i vår app istället, vilket innebär att vi kan stävja klagomål och arbeta närmre våra hyresgäster.”

8.25 Om AI och Heimstaden.

”Vi processar och analyserar datan vi får in, men det stora värdet kommer när vi skickar tillbaka den – när vi använder datan, till att faktiskt styra våra fastigheter på olika sätt. Just nu är det mycket fokus på energi och hur vi kan påverka temperatur och energiförbrukning i våra bostäder.”

9.40 Så långt har fastighetsbranschen kommit i sin digitalisering.

”Det är en konservativ bransch, man har varit lite ängslig, uppfattar jag det som.”

9.53 Därför har det gått trögt.

”Jag tror att fastigheter har varit lönsamt i sig själv, som de är. Digitalisering kräver investeringar och de måste komma därifrån. Så kortsiktigt tar det på marginalen. Men sen har det så stor påverkan också, eftersom fastighetsbolag är så stora.”

13.53 Pär om sin bakgrund

”Jag kommer från IT-sidan men har arbetat ett par olika andra branscher – läkemedelsbranschen, industri, energi, försäkringar – så jag har en ganska bred bakgrund och fastigheter var nytt när jag gick in som IT-chef på Heimstaden för 1,5 år sedan.”

15.13 Detta lockade med fastighetsbranschen.

”Jag tror att det var just det att man står inför digitaliseringen – att få vara med och påverka från början och hitta vägen.”

16.16 Pär om sina största utmaningar på jobbet.

”Att vi är så stora och växer så snabbt. Alla investeringar kostar ju mycket pengar om man vill gå ut och stort. Och vi vill ju ge samma förutsättningar för alla våra hyresgäster. Vi kan ju inte områden som är väldigt digitaliserade och superfancy, och så har vi områden där fungerande tvättmaskiner är högsta nivån.”

17.40 Så ser samarbetet ut inom branschen.

18.23 Dessa lågt hängande frukter finns inom fastighetsbranschen sett till digitalisering.

”Det är väl kommunikation från fastigheten ut, det tittar vi mycket på. Man tittar också mycket på mätning av energi, hållbarhet är ju ett ledord idag, och där tittar vi också tillsammans med andra parter om hur man gemensamt kan förändra branschen.”

19.16 Så ligger den svenska fastighetsnäringen till jämfört med resten av Europa, sett till digitaliseringen.

”Sverige är ju ett föregångsland när det gäller teknik och digitalisering generellt sett, vi är väldigt entreprenöriella och tekniska jämfört med andra länder.”

19.51 Är det i Sverige man testar de flesta koncept först?

”Det är viktigt att testa över hela gruppen, för marknaderna ser väldigt olika ut. I Sverige har man en reglerad hyresmarknad till exempel, och här kan vi påverka hyressättningen med digitala tjänster, det kan vi inte göra i andra länder.”

20.50 Är fastighetsbranschen inom hyresrätter på väg att bli mer tjänstebaserade?

”Förväntningarna idag är mer än väggar och tak och det kommer bli ännu mer. Tittar man på Heimstadens hyresgäster idag i Sverige så är ungefär 47–48 procent i den här gruppen som man pratar om som är digitalt infödda.”

22.04 Så har trycket på en snabbare digitalisering påverkat Heimstaden under pandemin.

”Normalt sett har vi haft tillgång till fastigheterna för att till exempel laga läckor när människor är på sin arbetsplats. Nu sitter folk uppkopplade hemma i sitt möte och vill inte bli störda, så det skapar utmaningar i förvaltningen. Samtidigt förväntar sig hyresgästerna att det ska finnas superbra uppkoppling.”

23.08 Pär Wallins Fem snabba favoriter.

25.24 Så smarta är våra hem 2042.

”Först kommer vi att se att allt blir smartare och smartare. Det kommer vara en skillnad på vad som är smart i hemmet och vad som är smart i fastigheten. I hemmet kommer det vara alltifrån lampor och annat som ska kopplas upp, i fastigheten tittar vi mer på solceller, energioptimering och annat.”

26.33 Pär rekommenderar en gäst för kommande poddar.

28.09 Så följer du Pär Wallin och Heimstadens fortsatta tillväxtresa.

”Vi har brevlådor som är digitalt uppkopplade. I en del lägenheter har vi satt digitala lås i bostäderna så att du kan öppna hela vägen in i bostaden med appen. När du kommer in är där en känsla av smart, men också tryggt. Vi har brandvarnare som är uppkopplade och brand- och läckagedetektorer.”

- Pär Wallin, Heimstaden

Nyfiken på fler avsnitt?

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Kompetensbristen – sanning eller myt? – Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer

Digitala Influencer-podden med Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, om vår tids stora ödesfråga: kompetensförsörjningen.

Kristine Ulander, DIGG
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Delad data – dubbel glädje – Kristine Ulander, DIGG

Digitala Influencer-podden med Kristine Ulander, strateg på DIGG, om kopplingen mellan datadelning och tillväxt.

Tim Bjelkstam, vd och grundare, TipTapp, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från app till tipp – Tim Bjelkstam, Tiptapp

Digitala Influencer-podden med Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam, om tjänsten som tog både lagstiftare och politiker på sängen.

Per Strömberg, vd ICA Gruppen, Digitala Influencerpodden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Robotmat – Per Strömberg, vd ICA Gruppen

Digitala Influencer-podden med Per Strömberg om robotplock på lagret och drönarsläpp i skärgården.

Erik Bennerhult, vd Naktergal, DIP
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Får trögrörlig bransch att flyga – Erik Bennerhult, vd Näktergal

Digitala Influencer-podden med Näktergals vd Erik Bennerhult, om hur ny teknik kan göra bolån mer demokratiska.

Henrik Nilsson, Inrego, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från linjärt till cirkulärt – Henrik Nilsson, grundare Inrego

Digitala Influencer-podden med Inregos grundare Henrik Nilsson, , om återbruk istället för återvinning och avfall som resurs.

Mios vd Björn Lindblad i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital ommöblering – Björn Lindblad, vd Mio

Digitala Influencer-podden med Mios vd Björn Lindblad, om att möblera om digitalt i en otymplig bransch.

Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi & vice vd på Ratio, i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Cyklisk robotskräck – Jonas Grafström, Ratio

Digitala Influencer-podden med Jonas Grafström, om överdriven roboträdsla, livslångt lärande och vinnarna bland algoritmerna.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  bilprovningen
  Pressmeddelande, Sverige

  Bilprovningen väljer Consid som digitaliseringspartner

  2022-05-24

  När Bilprovningen nu söker en partner för att intensifiera arbetet med att digitalisera kundresan föll valet på Consid. Målsättningen är att fortsatt vara kundernas förstahandsval på fordonsbesiktningsmarknaden.

  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Ny chef för Consid i Gävle

  2022-05-20

  It- och kommunikationsföretaget Consid expanderar kraftigt i Gävle. De närmaste två åren förväntas satsningen ge ett 40-tal nya arbetstillfällen. Skutskärbon Therese Murdock är Consids nye kontorsansvarige i Gävle och den som ska leda satsningen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Rekordstart för Consid i Norge

  2022-05-18

  Etableringen av Consid i Norge har fått en rekordstart. På några få månader har företaget anställt ett 20-tal personer, skaffat nytt kontor och ingått avtal med ett 15-tal kunder.

  Isac Gunnarsson, studentambassadör i Karlstad, Diana Kalafs, rekryterare HR i Karlstad
  Pressmeddelande

  Consid Karlstad först att anställa studentambassadör

  2022-05-18

  It-konsultbolaget Consid växer i rekordfart. För att locka unga talanger till bolaget anställer Karlstadkontoret nu en studentambassadör.

  Ladda fler