Får trögrörlig bransch att flyga

Podd med Erik Bennerhult, vd Näktergal

Lyssna direkt

En podcast med fintechbolaget Näktergals vd Erik Bennerhult, om hur ny teknik kan göra bolån mer demokratiska.

Får en trögrörlig bransch att flyga

Han var med och grundade världens första neobank på nätet redan på 90-talet och har varit med om att ta fram allt från betalsystem till sökmotorer. Nu är siktet inställt på bolånemarknaden. Med molnbaserade plattformslösningar och egna fintechbolaget Näktergal vill vd Erik Bennerhult ge en trögrörlig bransch ny luft under vingarna. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden berättar Erik om hur en ny lag lade grunden för Näktergals affärsidé, hur han vill demokratisera bolåneprocessen och om vikten av hybris när du försöker tänka nytt i en av världens mest svårdigitaliserade branscher.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.37 Erik om sin bakgrund.

”I grund och botten är jag techkille. Under hela min barndom satt jag nere i källaren och kodade. Och sen så upptäckte jag nånstans att ’shit, man kan ju tjäna pengar på att koda. Det var en dröm som gick i uppfyllelse’.”

2.09 Detta är Näktergal.

”Vi är bolaget bakom bolåneutmanarna. Vi levererar en teknikplattform som gör att bolag kan låna ut framför allt bolån.”

3.09 Så ser storbankernas IT-miljöer ut.

”Generellt sett har storbanker stora IT-miljöer. Man har många olika system, några är väldigt gamla, några är väldigt robusta och det tar tid att byta ut dem.”

3.25 Om namnet Näktergal.

”Vi har alltid haft internationella ambitioner och ville ha ett namn som är svenskt så då valde vi Näktergal eftersom det har ett ä med prickar över. Och så ville vi ha något som lät positivt, så en fågel som flyger – det finns en elegans i det.”

4.02 Därför vill Näktergal signalera att man är ett svenskt bolag.

”Det vi får höra så fort vi kommer ner till Tyskland, Spanien och Frankrike, är att man har en enorm respekt för det nordiska och det svenska teknikundret. Man vet att här uppe håller man på att digitalisera, här ligger man före, och de vill vara en del av det.”

5.51 Därför tror Erik Bennerhult att Sverige producerar så många unicorns.

”Det är väl en kombination av faktorer. En är det faktum att vi är en liten marknad som ligger långt fram, så man kan testa idéer här, och funkar det här kan man gå vidare ut i Europa – och man måste gå ut i Europa.”

6.44 Om att det tar max en timme att få bolån med Näktergals teknik.

”Det som gör att det tar tid i bolånedelen är inte vår teknik, utan att det krävs vissa manuella steg i bolåneprocessen fortfarande. Så när vi säger att vi digitaliserar bolån så pratar vi om att göra det så automatiserat som möjligt, men i dagsläget är det inte möjligt att helautomatisera.”

7.27 Dessa är hindren för helautomatisering av bolåneprocessen.

”Om du ska flytta ett bolån från en bank till en annan så behöver du komma in med ett amorteringsunderlag och det är idag inte digitaliserat, det är ett papperdokument som man får hemskickat i nio fall av tio. Och det måste man då skicka in till banken, som måste mata in det.”

8.19 Om att det bara tog 142 dagar från projektstart till lansering av Bluesteps bolån byggd på Näktergals teknik, i Finland.

”Det är en kombination av att vi har väldigt modern teknik, vi har ett helt nytt system, sedan är det ganska mycket process och metodik och vi har fördel av att vi är ett litet, snabbrörligt företag.”

9.52 Så ser marknaden ut.

”Det är ganska få aktörer, det finns ju inte 1000 bolåneinstitut i Sverige precis. Men ska vi titta på de monetära värdena är det en gigantisk marknad.”

11.13 Om att ha varit med och grundat en av världens första nätbank för bolån redan på 90-talet.

”Banker på internet var något helt nytt och man ifrågasatte om det ens var något som var rimligt att hålla på med. Vi var ju tvungna att bygga allting från grunden. Vi behövde flerspråksstöd till sex länder, då byggde vi ett eget ramverk för det. Det var en fantastisk teknikskola”

13.21 Så uppstod idén med Näktergal 2016.

”2014 kom ett nytt regelverk som öppnade upp för ickebanker att börja med bolånegivning och då tänkte vi att det här är ju en black swan. Här kommer det komma en helt ny typ av aktörer som ger sig in i det här, och de kommer inte vilja köpa de befintliga system som finns på marknaden, för de är gamla och byggda för storbankerna.”

15.53 Hur står sig storbankerna mot nischbankerna?

”De står sig bra idag. Ska man säga någonting så har bolånemarknaden inte vuxit så mycket som vi hade hoppats på hittills. Och det är min världsbild – att så är det ofta. Det tar tid.”

17.51 Om den svenska marknaden för bolån i en internationell jämförelse.

”Sverige är ju ett ganska unikt land här. Min analys är att det inte räcker med att det finns entreprenörer och tekniker som vill ändra på saker, utan vi behöver en lagstiftare som ger möjligheter. Och ser man internationellt så finns det en tre –fem banker som har en oligopolliknande ställning.”

19.22 Därför ligger Holland före Sverige när det gäller automatiserade bolån.

”Regulatoriskt ligger vi långt fram i Sverige, tekniskt ligger vi ännu längre fram, det är på finanssidan som Sverige är långsammare.”

19.42 Om skillnaden i hur Näktergal bedömer kreditvärdighet.

”Den stora skillnaden är ju att vi inhämtar mer data från automatiserade publika källor som vi kan väga ihop, och det är tack vare open banking. Det är rätt häftigt vad som går att göra. Man kan se hur mycket pengar faktiskt har kvar på kontot varje månad, man kan se konsumtionsmönster och tecken på spelmissbruk, och hitta riskbeteenden. ”

20.49 Har Erik aldrig lockats att ge sig in i bankbranschen igen?

”Det är klart att det är en idé vi snuddar vid ibland, men vi har hållit oss ifrån det, helt enkelt för att det är väldigt mycket lättare att fokusera på teknik när man kan fokusera på teknik, så att säga.”

21.31 Erik Bennerhults Fem snabba favoriter.

22.55 Om ambitionen att ”demokratisera bolånemarknaden”.

”Det som är odemokratiskt med bolånemarknaden idag är att det är svårt att komma in på den, så det finns en strukturell orättvisa. I Sverige är det så att är du inte född in i en bostadsägande klass kommer du aldrig in.”

25.28 Så kommer vi till rätta med orättvisorna.

”Det behövs insatser på flera olika nivåer. Det krävs att banker jobbar, det krävs poltiiska beslut, och det som vi kan göra som tekniker är att sätta rätt verktyg i händerna på banker så att de kan säga ja till kunder som de skulle vilja säga ja till, men där man idag har för stelbenta regelverk.”

26.23 Erik Bennerhult rekommenderar gäst till kommande poddar.

27.46 Därför ligger EU långt efter Kina och USA när det kommer till AI och annan spetsteknik.

”Vi har inte en europeisk digital infrastruktur. Både USA och Kina har ju sina digitala moln där man kan bygga saker och lägga dem, det finns inget sådant europeiskt moln. Och närd et inte finns en digital infrastruktur så görs det inte lika mycket och det blir inte lika intressant att investera i det.”

28.36 Så följer du Näktergals fortsatta flygturer.

”Generellt sett har storbanker stora IT-miljöer. Man har många olika system, några är väldigt gamla, några är väldigt robusta och det tar tid att byta ut dem.”

- Erik Bennerhult, Näktergal

Nyfiken på fler avsnitt?

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Kompetensbristen – sanning eller myt? – Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer

Digitala Influencer-podden med Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, om vår tids stora ödesfråga: kompetensförsörjningen.

Kristine Ulander, DIGG
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Delad data – dubbel glädje – Kristine Ulander, DIGG

Digitala Influencer-podden med Kristine Ulander, strateg på DIGG, om kopplingen mellan datadelning och tillväxt.

Tim Bjelkstam, vd och grundare, TipTapp, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från app till tipp – Tim Bjelkstam, Tiptapp

Digitala Influencer-podden med Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam, om tjänsten som tog både lagstiftare och politiker på sängen.

Pär Wallin, chef IoT och proptech, Heimstaden, i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ett hem i molnet – Pär Wallin, Heimstaden

Digitala Influencer-podden med Pär Wallin, chef för IoT och proptech på Heimstaden, om smarta hem och digitala hyregäster.

Per Strömberg, vd ICA Gruppen, Digitala Influencerpodden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Robotmat – Per Strömberg, vd ICA Gruppen

Digitala Influencer-podden med Per Strömberg om robotplock på lagret och drönarsläpp i skärgården.

Henrik Nilsson, Inrego, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från linjärt till cirkulärt – Henrik Nilsson, grundare Inrego

Digitala Influencer-podden med Inregos grundare Henrik Nilsson, , om återbruk istället för återvinning och avfall som resurs.

Mios vd Björn Lindblad i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital ommöblering – Björn Lindblad, vd Mio

Digitala Influencer-podden med Mios vd Björn Lindblad, om att möblera om digitalt i en otymplig bransch.

Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi & vice vd på Ratio, i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Cyklisk robotskräck – Jonas Grafström, Ratio

Digitala Influencer-podden med Jonas Grafström, om överdriven roboträdsla, livslångt lärande och vinnarna bland algoritmerna.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  bilprovningen
  Pressmeddelande, Sverige

  Bilprovningen väljer Consid som digitaliseringspartner

  2022-05-24

  När Bilprovningen nu söker en partner för att intensifiera arbetet med att digitalisera kundresan föll valet på Consid. Målsättningen är att fortsatt vara kundernas förstahandsval på fordonsbesiktningsmarknaden.

  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Ny chef för Consid i Gävle

  2022-05-20

  It- och kommunikationsföretaget Consid expanderar kraftigt i Gävle. De närmaste två åren förväntas satsningen ge ett 40-tal nya arbetstillfällen. Skutskärbon Therese Murdock är Consids nye kontorsansvarige i Gävle och den som ska leda satsningen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Rekordstart för Consid i Norge

  2022-05-18

  Etableringen av Consid i Norge har fått en rekordstart. På några få månader har företaget anställt ett 20-tal personer, skaffat nytt kontor och ingått avtal med ett 15-tal kunder.

  Isac Gunnarsson, studentambassadör i Karlstad, Diana Kalafs, rekryterare HR i Karlstad
  Pressmeddelande

  Consid Karlstad först att anställa studentambassadör

  2022-05-18

  It-konsultbolaget Consid växer i rekordfart. För att locka unga talanger till bolaget anställer Karlstadkontoret nu en studentambassadör.

  Ladda fler