Från linjärt till cirkulärt|

Podd med Henrik Nilsson, grundare Inrego

Lyssna direkt

En podcast med Henrik Nilsson, grundare av it-återbruksföretaget Inrego, om återbruk istället för återvinning och avfall som resurs.

Från linjärt till cirkulärt

De räddar livet på hundratusentals elektronikprylar varje år och ser till att mobiltelefoner, datorer och surfplattor används under hela sin livslängd. Efter över två decennier i branschen står it-återanvändarna Inrego plötsligt i centrum för två globala megatrender, när digitalisering och hållbarhet seglar upp som vår tids ödesfrågor. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden förklarar Inregos grundare, Henrik Nilsson, varför han inte ägnar sig åt återvinning, rätar ut frågetecknen kring cirkulär och linjär ekonomi och förklarar hur Sverige kan bli ett återanvändningens Silicon Valley.

Höjdpunkter från avsnittet:

2.12 Detta är Inrego.

”Inrego är ett företag som arbetar med återanvändning av elektronik. Vi tar hand om elektronikutrustning och ser till att den får ett förlängt liv.”

2.32 Om Inregos långa historia.

”Vi uppstod faktiskt redan 1995. Jag var student vid Lunds universitet och behövde en dator. På den tiden fanns datorsalar, det var inte så vanligt att man hade en dator hemma. Jag hade inte råd att köpa en ny och jag kunde ingenting om datorer så jag ville köpa den i en butik, och det fanns ingen.”

3.39 Om skillnaden mellan att återanvända och återvinna.

”Återanvändning ligger högre upp i det man brukar kalla avfallshierarkin. Jag tycker inte om att tala om avfall heller, utan snarare resurs – så återanvändning ligger högre upp i resurshierarkin.”

4.23 Så går det till – från att Inrego får tag i tekniken, till att den hamnar hos konsumenten.

”När vi har fått tag i utrustningen börjar vår förädlingsprocess. Vi säkerställer att all information på utrustningen tas bort, vi uppgraderar utrustningen och ser till att den kan få en plats på marknaden igen.”

5.40 Så skiljer sig cirkulärekonomi från linjär ekonomi.

”I naturen blir det inget avfall, saker används och det blir en typ av avfall som kan användas av någon annan igen, det blir inga restprodukter som inte används. Och det är väl egentligen det här man försöker eftersträva inom den cirkulära ekonomin – att man inte ska se produkter som avfall, utan som råvara för nya produkter.”

7.59 Hur har medvetenheten runt cirkulärekonomi utvecklats senaste åren?

”Jag tror att de flesta stora företag idag sitter med sina 20-årsplaner och tittar på hur de ska vara relevanta om 20 år, och hur affärsmodellen ska vara relevant, och en del i det handlar om hur man ska vara resurseffektiv.”

8.31 Detta står i vägen för en cirkulärekonomi idag.

”Dels attityd – vi behöver göra en attitydförändring i samhället, det behöver bli mer normalt och lite coolt att vara hållbar. Dels är det i dag för billigt att vara linjär, och här har politikerna stor chans att påverka. En varas pris borde speglas av den miljökonsekvens och resurskonsekvens den för med sig. Det görs inte idag.”

11.21 Därför vill Henrik beskatta arbetskraft på ett annat sätt än i dag.

”Faktum är att det är billigare att gräva upp nya resurser ur marken, än utvinna ur använda produkter. Och om vi nu vill jobba med reparationer, om vi vill jobba med återanvändning, så är det arbetsintensivt.”

11.53 Om utvecklingspotentialen inom återanvändning.

”Vi har en utmaning i att ställa om återanvändningsprocessen till att bli mer digital och mer automatiserad. De här systemen och robotarna finns inte idag, och här finns ett jätteutvecklingsområde som jag är otroligt nyfiken på att försöka ta vidare – det måste gå fortare att återanvända en produkt.”

13.25 Vilka länder har kommit längst fram när det kommer till återvinning och cirkulär ekonomi?

”Sverige ligger långt fram. Finland ligger långt fram, och Holland.”

14.08 Tar politiken vara på potentialen i cirkulärekonomin idag?

”Nej, tyvärr. Vi startade lite den här branschen för 25 år sedan, och den största utmaningen vi har haft längs med resan, är politiska initiativ.”

14.58 Om en av de regleringar som Henrik Nilsson anser hindrar återvinning av elektronik mest idag.

”Vi har kemikalieskatten, eller second hand-skatten som jag kallar den, där man på grund av att man inte förstått hur flödena på återanvändningsmarknaden fungerar, lyckats lägga en skatt på produkter som inte används. Och den gör att återanvändningsgraden minskar.”

16.59 Hänger politiken med i den snabba utvecklingstakten som sker i företagsvärlden?

”Det finns massor av regulatorer som skulle kunna gynna utvecklingen, och jag tror att offentlig sektor skulle kunna gå före här och ställa krav.”

17.45 Om pant på elektronik.

”Det skulle bli ännu ett system som läggs ovanpå befintliga system istället för att göra det mer ekonomiskt möjligt att återanvända – och titta på vilka fundament det är som driver återanvändningsbranschen.”

19.13 Här befinner vi oss om ett par år.

”Jag är stor optimist i grunden. Vi kommer vilja driva och utveckla vårt välstånd vidare, vi kommer hitta lösningar för att göra det på ett resurseffektivt och hållbart sätt.”

19.34 Om Sverige som ett nytt Silicon Valley för hållbarhet.

”Det finns ju en världsmarknad här. Man pratar idag om att återanvändningsindustrin om några år kommer skapa 300 000 jobb, och det hade ju varit otroligt roligt om många av de jobben hamnade i Sverige.”

20.17 Om att arbeta med återanvändning i Finland.

”Det är ganska likartat. Finland känns som en intressant marknad, de är också väldigt snabba och de har satt ett mål om att de ska vara världsledande inom cirkulärekonomi 2025 redan.”

20.59 Om behovet av återanvänd IT-utrustning globalt.

”Vi säljer faktiskt till 90 länder idag. Och det finns ett stort behov av att få ta i fungerande och bra IT-utrustning. Sverige har ganska stora krav, men det finns andra länder som har lägre krav.”

21.51 Om pandemins påverkan på priset på begagnat.

”Det som hände under pandemin och inte minst på grund av komponentbristen, var att priserna gick upp. Och det var väl första gången någonsin.”

23.01 Behöver elektroniken i sig också bli mer långlivad?

”Absolut, jag tror att elektronik behöver tillverkas med mer hållbara material, sedan behöver de bli använda under hela sin livslängd. Det som krånglar till det är mjukvaran, och där har mjukvaruutvecklare en möjlighet att göra skillnad också.”

24.02 Henrik Nilssons Fem snabba favoriter.

25.35 Henrik Nilsson ger sitt bästa tips till det företag som vill minska sitt elskrot.

27.08 Henrik Nilsson rekommenderar gäster till kommande poddar.

27.34 Så följer du Henrik Nilsson och Inregos fortsatta framfart.

”Faktum är att det är billigare att gräva upp nya resurser ur marken, än utvinna ur använda produkter. Och om vi nu vill jobba med reparationer, om vi vill jobba med återanvändning, så är det arbetsintensivt.”

- Henrik Nilsson, Inrego

Nyfiken på fler avsnitt?

Kristine Ulander, DIGG
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Delad data – dubbel glädje – Kristine Ulander, DIGG

Digitala Influencer-podden med Kristine Ulander, strateg på DIGG, om kopplingen mellan datadelning och tillväxt.

Tim Bjelkstam, vd och grundare, TipTapp, Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Från app till tipp – Tim Bjelkstam, Tiptapp

Digitala Influencer-podden med Tiptapps vd och grundare Tim Bjelkstam, om tjänsten som tog både lagstiftare och politiker på sängen.

Pär Wallin, chef IoT och proptech, Heimstaden, i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ett hem i molnet – Pär Wallin, Heimstaden

Digitala Influencer-podden med Pär Wallin, chef för IoT och proptech på Heimstaden, om smarta hem och digitala hyregäster.

Per Strömberg, vd ICA Gruppen, Digitala Influencerpodden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Robotmat – Per Strömberg, vd ICA Gruppen

Digitala Influencer-podden med Per Strömberg om robotplock på lagret och drönarsläpp i skärgården.

Erik Bennerhult, vd Naktergal, DIP
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Får trögrörlig bransch att flyga – Erik Bennerhult, vd Näktergal

Digitala Influencer-podden med Näktergals vd Erik Bennerhult, om hur ny teknik kan göra bolån mer demokratiska.

Mios vd Björn Lindblad i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital ommöblering – Björn Lindblad, vd Mio

Digitala Influencer-podden med Mios vd Björn Lindblad, om att möblera om digitalt i en otymplig bransch.

Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi & vice vd på Ratio, i Digitala Influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Cyklisk robotskräck – Jonas Grafström, Ratio

Digitala Influencer-podden med Jonas Grafström, om överdriven roboträdsla, livslångt lärande och vinnarna bland algoritmerna.

Anders Bäck, i Digitala Influencer-podden, med Peter Hellgren, Consid.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Råder bot på P-boten – Anders Bäck, EasyPark

Digitala Influencer-podden med Anders Bäck, EasyPark, om hur trafikflödesdata kan användas för att bygga framtidens smarta stad.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Ny chef för Consid i Gävle

  2022-05-20

  It- och kommunikationsföretaget Consid expanderar kraftigt i Gävle. De närmaste två åren förväntas satsningen ge ett 40-tal nya arbetstillfällen. Skutskärbon Therese Murdock är Consids nye kontorsansvarige i Gävle och den som ska leda satsningen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Rekordstart för Consid i Norge

  2022-05-18

  Etableringen av Consid i Norge har fått en rekordstart. På några få månader har företaget anställt ett 20-tal personer, skaffat nytt kontor och ingått avtal med ett 15-tal kunder.

  Isac Gunnarsson, studentambassadör i Karlstad, Diana Kalafs, rekryterare HR i Karlstad
  Pressmeddelande

  Consid Karlstad först att anställa studentambassadör

  2022-05-18

  It-konsultbolaget Consid växer i rekordfart. För att locka unga talanger till bolaget anställer Karlstadkontoret nu en studentambassadör.

  SVD Affärsbragd
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid finalist i SvD Affärsbragd

  2022-05-16

  Consids grundare, Peter Hellgren och Henrik Sandell, fick flest röster när läsarna fick säga sitt i SvD Affärsbragd. Nu tar en jury vid och den 23 maj meddelas vem som vunnit den prestigefyllda utnämningen.

  Ladda fler