Google för influencers

Podd med Fredrik Grufvisare, vd Collabs

Lyssna direkt

En podcast om nya verktyg för en effektivare influencer marketing.

Google för influencers

Som ett Google för influencer marketing. Så vill svenska Collabs marknadsföra sin unika sökmotor som analyserar miljontals konton världen över på bara ett par sekunder. Med hjälp av AI, smarta verktyg och stora mängder data, vill Collabs skriva om spelreglerna för en hel bransch. I detta avsnitt av Digitala influencerpodden berättar vd Fredrik Grufvisare om tekniken bakom influencer-söket, varför influencer marketing är smartare än en helsida i Aftonbladet och hur man med digitala verktyg kan samarbeta med kreatörer på andra sidan jorden, utan gemensamt språk.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.52 Så började det.

”Collabs grundades 2018. Då var influencer marketing-marknaden relativt liten och det fanns inga enorma mängder tekniska lösningar som kunde assistera slutanvändare i den branschen. I den eran föddes version ett av Collabs plattform som utvecklades av otroligt duktiga IT-ingenjörer.”

2.24 Då tog Fredrik över vd-posten i bolaget.

”Jag kom in i samband med nybyggnationen av Collabs 2.0, så jag har varit där 16 månader nu, totalt sett.”

3.35 Detta var det första Fredrik tog tag i på jobbet.

”Jag insåg att den här plattformen vi sitter med, som gör det möjligt för sex personer från Stockholm att göra fullskaliga kampanjer för Polestar i USA, det är något vi borde titta närmare på. I samband med det förvärvades vi av börsnoterade bolaget Syncro och då fick vi också lite mer ekonomiska muskler.”

6.00 Så funkar AI-tekniken i Collabs sökmotor.

”Vi tittar på respektive profil i vår databas – deras hela flöde som de producerar, och utifrån det kan vi bygga en 360-persona runt dem. Vi tar reda på deras genuina intressen, vad för innehåll de drivs av – en rad olika aspekter. Och allt det blir sökbart i vår fritextmotor.”

9.09 Dessa plattformar scannar Collabs av.

”För oss var det väldigt viktigt att först kolla att metoden fungerar, för den finns inte sedan tidigare, och då var det viktigt för oss att börja med Instagram. Men vi stannar

Inte där, utan nu lägger vi ganska stor vikt vid att etablera oss på många fler plattformar, för idén med Collabs är ju att det ska bli en omnikanal om inte en allt för snar framtid.”

9.45 Är Instagram viktigaste kanalen för influencer marketing?

”Det beror egentligen på vad du har för varumärke och vad du vill få ut av influencer marketing. TikTok växer också jättemycket.

10.00 Är AI:n lika bra på alla länder och språk?

”Till hundra procent. Det är hela idén bakom att kunna göra en skalbar lösning – att vi ska kunna öppna upp ett nytt land inom två till fyra veckor, oavsett var det är i världen.”

10.57 Så ser debiteringsmodellen ut.

”Vi säljer licenser till plattformen till företag.”

11.22 Så går kontakten mellan influencer och företag till.

”Du hittar influencers via vår sökmotor, du adderar dem till en lista, bygger en kampanj i plattformen, sedan bjuder du, via verktyget, in profilerna som du har lagt till i din lista.”

13.12 Om möjligheten att förändra en kampanj medan den fortfarande pågår.

”Du måste kunna vara agil, det är människor vi har att jobba med på båda fronter. I vår integrated inbox kan du dels prata direkt med en influencer, medn du kan också ändra förutsättningarna för influencern tillsammans med  influencern.”

14.38 Detta menar Fredrik med att Collabs vill ändra spelreglerna för influencer marketingbranschen.

”Det finns en rad förutfattade meningar om att det är svårt att jobba med influencer marketing. Det där stämmer absolut inte, om vi kan bygga mjukvara som assisterar – oavsett hur mycket erfarenhet du har av tidigare kampanjer – i exekveringen av den typen av marknadsföring.”

16.35 Därför är det smartare att rikta in sig på nischade influencers, än att gå direkt på Bianca Ingrosso.

”Om jag har en produkt och kan hitta de influencers som har ett genuint intresse för det jag representerar – och jag kan hitta 15 sådana som tillsammans har 1,5 miljoner följare – då har jag en möjlighet att bära ut min vara till exakt det publikomfång som tycker att min vara är relevant, och då får jag en otrolig effekt.”

18.03 Därför tycker Fredrik att man ska lägga en del av budgeten på influencer marketing.

”Människor litar inte på företag, människor litar på människor. Det finns otroligt få företag som kan agera förebilder för sina egna kunder. Men låter du ett företag amplifiera sitt budskap, genom en förebild, då händer det motsatta – då minskar skepsisen från mottagaren.”

19.16 Är influencer marketing för alla?

”Så länge du har en verksamhet där din målgrupp är slutkonsument finns ingen anledning att inte jobba med influencer marketing. Vi sitter och tittar på hur B2B-marknaden kan jobba med influencer marketing men det är en bråkigare process.”

19.47 Så stor är marknaden.

”Tittar man på den globala marknaden är den värderad till 16,4 miljarder dollar per år, tittar man i Sverige är vår marknad värderad till någonstans mellan 1,2–1,5 miljarder per år, och i Norden är den uppemot 5.”

20.34 Om tillväxten på marknaden.

”Den förväntade tillväxten för i år, ej inräknat de makroekonomiska förhållandena som vi får ta ställning till, så räknar vi med runt 22% ökande marknad i Sverige.”

21.03 Så påverkas marknaden av oron i omvärlden.

”Jag tror att alla kommer att känna en viss påverkan, men samtidigt blir vi också starka i den här typen av makroekonomiska klimat när fler företag tittar på att effektivisera sina verksamheter, dra ner på kostnader och hitta strömlinjeformade sätt att bedriva sin marknadsföring.”

21.58 Detta är dröm-influencern att samarbeta med, globalt.

”Jag kan tänka mig att är du ett nystartat bolag skulle du nog inte bli jätteledsen om Kim Kardashian gjorde innehåll för din produkt.”

22.33 Finns det risk för uttröttning hos publiken när det kommer till kommersiella budskap i sociala medier?

”Nej, där har influencer marketing en särställning gentemot andra medier, i det att i många kampanjer släpper man innehållsskapandet till kreatören själv. Det gör att samarbetar du med tio olika kreatörer för en typ av produkt, så kommer du att få tio olika utfall när kreatören sen släpper sitt innehåll.”

23.37 Fredrik Grufvisares Fem snabba favoriter.

25.32 Fredriks bästa råd till den som vill komma igång med influencer marketing.

”Har du ett stort varumärke där du behöver strategisätta och inte är jätteduktig på det själv, då är det en bra idé att kontakta en byrå som kan hålla dig i handen. Har du en snabbrörlig produkt och känner dig trygg själv i att strategisätta den, då är det ett system du ska skaffa dig.”

26.37 Är influencerbranschen en framtidsbransch?

”Gud ja, det skulle jag absolut säga, vi har bara sett början på vad den här branschen kan göra.”

27.06 Så följer du Fredrik och Collabs härjningar framöver.

”Så länge du har en verksamhet där din målgrupp är slutkonsument finns ingen anledning att inte jobba med influencer marketing. Vi sitter och tittar på hur B2B-marknaden kan jobba med influencer marketing men det är en bråkigare process.”

Fredrik Grufvisare

Nyfiken på fler avsnitt?

Helena Fagraeus Lundström
7 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Havets Tesla – Helena Fagraeus Lundström, Chief Sustainability & Strategy Officer, X Shore

Digitala Influencer-podden om ett racersnabbt båtliv på havets villkor med Helena Fagraeus Lundström från X Shore.

Karin Zingmark, konsult och författare
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ledarskap i alla kanaler – Karin Zingmark, konsult & författare

Digitala Influencer-podden om ledarskap i det digitala tidevarvet och kraften i att kommunicera på sociala medier.

Binette Seck, medgrundare Space Academy och Changers Tech
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Techdemokraten – Binette Seck, medgrundare Space Academy & Changers Tech

Digitala Influencer-podden om mångfald i techbranschen och om att visa i stället för att prata med Space Academys och Changers Techs medgrundare.

Carl Lindberg, Billogram
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Fakturerar mera i snålblåsten – Carl Lindberg, vice vd Billogram

Digitala Influencer-podden om fintech, fakturering och relationer med Billograms vice vd Carl Lindberg.

Linda U Johansson, futurist och föreläsare
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Metaverse förändrar allt – Linda U Johansson, futurist & föreläsare

Digitala Influencer-podden om nästa generations internet, VR och AR:s roll i metaverse och blockkedjans plats i det hela.

Alexander Norén, ekonomikommentator och techexpert, SVT
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Är techfesten över? – Alexander Norén, ekonomikommentator & techexpert SVT

Digitala Influencer-podden om tech-hype, bubblor och verkligt värde med Alexander Norén, ekonomikommentator och techexpert på SVT.

Erika Wennerström, vd Quizrr
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Lekande lätt när Quizrr växlar upp – Erika Wennerström, vd Quizrr

Digitala Influencer-podden om hur digital utbildning kan skydda de mest utsatta med Quizrrs vd Erika Wennerström.

Amelie Silfverstolpe, ansvarig för hållbar innovation, Axfoundation
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Spåra – eller spåra ur – Amelie Silfverstolpe, Axfoundation

Digitala Influencer-podden om framtida krav på digital spårbarhet för allt vi köper med med Amelie Silfverstolpe, Axfoundation.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Dalahäst
  Pressmeddelande

  Per Thulemark leder Consids expansion i Dalarna

  2022-11-30

  Per Thulemark, tidigare CIO på Leksands kommun, är etableringsansvarig när nordens snabbast växande it- och kommunikationsbolag, Consid, kommer till Dalarna. Etableringen innebära ett 40-tal nya jobb under de kommande två åren och ambitionen är att skapa nya hållbara arbetstillfällen i regionen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande

  Consid skriver prestigefullt avtal med Oslo kommune

  2022-11-23

  Sveriges ledande it- och kommunikations bolag Consid har på korttid efter sin expansion till Oslo redan hunnit göra sig ett namn på den norska marknaden. Företaget har vunnit ett eftertraktat avtal med Norges största arbetsgivare, Oslo Kommune. Ramavtalet sträcker sig över fyra år med ett totalt värde på 650 miljoner norska kronor.

  Hamburg
  Pressmeddelande

  Consid expanderar till Tyskland

  2022-11-22

  Consid, ett av Sveriges största it-företag, expanderar nu till Tyskland. Företaget siktar på att ha över 130 anställda före utgången 2024. Målsättningen är att bli störst i norra Europa inom fem år. 

  Dagens industri
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Dagens industri om Consid: De är bäst i Sverige

  2022-11-17

  Hur väl arbetsgivare lever upp till sina medarbetares förväntningar är en viktig måttstock för trivsel. Årets lista över Sveriges bästa arbetsgivare toppas för andra året i rad av konsultbolaget Consid.

  Ladda fler

  Anpassa dina datapreferenser

  Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies. Läs mer på vår sida om datahantering och cookies.

  Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.

  Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.

  Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

  Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.