Hitachi ABB Power Grids om automatisering och digitalisering

Podcast med Jenny Larsson, vd för Hitachi ABB Power Grids i Sverige

Podcast med Jenny Larsson, vd för Hitachi ABB Power Grids i Sverige om framtidens digitaliserade och automatiserade samhälle.

http://Peter%20Hellgren%20Consid%20VD

Peter Hellgren

CEO Consid AB

peter.hellgren@consid.se +4673-350 88 70

 

Jenny Larsson om digitalisering och automatisering

Jenny Larsson som är vd på Hitachi ABB Power Grids Sweden – det världsledande affärsområdet inom Hitachi ABB som levererar kraft- och automationsprodukter, system- och servicelösningar för att möjliggöra ett starkare, smartare och grönare elnät runt om i världen gästar avsnitt 74 av podden. I dagens samtal kommer vi prata om Hitatchi ABB Power Grids och vad dem gör för att styra energibranschen åt en hållbar riktning. Vi kommer bland också prata om hur kraftgenerering kan komma att se ut i framtiden, hur man bäst tar till sig innovationsidéer och hur vi tillsammans kan råda bot på samtidens och framtidens kompetensbrist. Trevlig lyssning!

Vem är Jenny Larsson?

Jenny tog år 1998 en master som Civilingenjör i miljö och vattenteknik vid Uppsala Universitet. Hon har lång erfarenhet inom energibranschen och började sin karriär som trainee på Vattenfall, där hon under flera år hade många ledande positioner – bland annat som chef för affärsenheten Värme Sverige på Vattenfall och hon var under tre år även vd för Gotlands Energi. 2016 utsågs Jenny till ”Årets kraftkvinna” av kraftkvinnorna.se.

Jenny Larsson har, från den 1 januari 2020, utsetts till ny vd i tillägg till rollen som sälj- och marknadschef för ABB Power Grids Sweden AB, den del som under mitten av 2020 skapade ett Joint Venture med Hitachi under namnet Hitachi ABB Power Grids.

Höjdpunkter från avsnittet:

I dagens avsnitt kommer vi att prata om hur affärsområdet Hitachi ABB Power Grids arbetar för att leda energibranschen mot en mer hållbar framtid. Vi kommer utöver detta prata om hur området påverkats av rådande pandemi, hur energibranschen i Sverige står sig i förhållande till andra länder när det kommer till digitalisering och hur man som företagare, akademiker eller politiker kan hjälpa till för att potentiellt lösa problematiken kring IT-kompetensbrist i Sverige. Jenny kommer också berätta om den gången då hon vann utmärkelsen Årets Kraftkvinna år 2016.

Nedan följer avsnittets höjdpunkter i tidsstämplar.

[01:20] – Välkommen till dagens avsnitt, Jenny Larsson!

[01:55] – Här berättar Jenny Larsson vad affärsområdet Hitachi ABB Power Grids arbetar med.

[04:25] – Hitachi ABB Power Grids är världens ledande leverantör av kraft- och automationsprodukter, – system och servicelösningar för hela värdekedjan från kraftgenerering till överföring och distribution av elkraft för att möjliggöra ett starkare, smartare och grönare elnät. Här berättar Jenny vad automation och hållbarhet innebär i deras bransch.

[05:45] – Är det en förutsättning för företag idag att satsa på hållbarhet?

[07:35] – Här pratar Jenny om vilka andra initiativ de bedriver för att uppnå hållbarhet inom olika områden.

[09:10] – Hur har Hitachi ABB Power Grids påverkats av rådande pandemi (Covid-19).

[11:10] – Hur kommer vi se på kraftgenerering i framtiden?

[13:50] – Rent digitaliseringsmässigt, hur står sig energibranschen i förhållande till andra branscher idag?

[17:10] – Jenny har en gedigen karriär inom energibranschen där hon de senaste 22 åren erhållit olika respektingivande positioner. Här pratar hon om hur energibranschen utvecklats under de två senaste decennierna.

[18:40] – Hur jobbar Hitachi ABB Power Grids för att samla in innovationsidéer?

[20:20] – Jenny sitter med i Juryn för Aktuell Hållbarhets innovationspriset ”E-Prize” där hon är med och utnämner framtidens innovationer. Här pratar hon mer om detta initiativ.

[21:45] – Vad är det som gör att Sverige som land är så innovativa och teknikdrivna?

[22:55] – Hur fungerar samarbetet samt gränssnittet mellan startup och Hitachi ABB?

[25:10] – Just nu är det en enorm kompetensbrist när det kommer till IT- och kompetensbrist i Sverige. Här pratar Jenny om hur hon tror vi kan råda bot på denna problematik.

[28:35] – Jenny startade sin karriär med en civilingenjörsexamen inom miljö- och vattenteknik. Här berättar hon varför hon valde att gå denna väg.

[30:15] – År 2016 blev Jenny utnämnd till Årets kraftkvinna av nätverket Kraftkvinnorna. Här berättar hon mer om denna utmärkelse.

[32:05] – Vad var det som gjorde att Jenny valde att arbeta med Hitachi ABB Power Grids?

[33:25] – 5 snabba favoritfrågor!

[35:25] – Jenny delar med sig av sina hetaste digitaliseringstips till företag.

[36:05] – Jenny delar med sig av sina tips till studenter och framtida yrkesverksamma.

[36:45] – Här pratar Jenny om de förebilder som hjälpt henne på sin resa genom näringslivet.

[37:30] – Så här gör du om du vill veta mer om Hitachi ABB Power Grids och Jenny Larsson.

– IT-kompetensen tas till vara bäst om vi sträcker fram händerna och vågar samverka med varandra.

Jenny Larsson, vd för Hitachi ABB Power Grids i Sverige

Nyfiken på fler avsnitt?

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!