Hybrideventet som räddar liv med musik

Podd med Karl-Johan Paulsson och Simon Rosenqvist, projektledare Musikhjälpen

Lyssna direkt

En podcast om att väcka engagemang på alla plattformar.

Hybrideventet som räddar liv med musik

Musikhjälpen drar varje år in åttasiffriga belopp till bortglömda humanitära katastrofer. Det är insamlingseventet där det fysiska och digitala sömlöst smälter samman för att göra världen lite bättre. I år handlar det om att ge barn på flykt ett tryggare liv, och i det här avsnittet av Digitala influencer-podden berättar projektledarna Karl-Johan Paulsson och Simon Rosenqvist om tankarna bakom temat, evenemangets utveckling genom åren, den ständiga jakten på tekniska lösningar för att engagera fler och om den enorma apparat som finns bakom glasburen som du ser i rutan. Dessutom avslöjar de vilken låt som önskats mest genom tiderna och förklarar åkomman Post production blues.

Läs mer om Consids bössa och tävling – där du kan vinna en programmeringsutbildning åt en skolklass.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.40 Så länge har Simon jobbat med Musikhjälpen.

”Mitt första Musikhjälpen-år var 2013 så det blir tionde året jag gör på Musikhjälpen. Jag började som digital redaktör.”

2.07 Så länge har Karl-Johan kört.

”Jag har faktiskt varit med i Musikhjälpen sedan 210 så det är 12 år för mig, det är ett sådant projekt som är svårt att släppa när man har börjat med det.”

2.29 Karl-Johan förklarar Musikhjälpen.

”Kort sagt ett maraton i direktsändning – 144 timmar livesänd radio och tv där tre programledare låses in i en glasbur på ett svenskt torg. Uppdraget för dem ör att sprida kunskap om en humanitär, ofta undanskymd, mänsklig katastrof och få svenska folket att engagera sig och skänka pengar.”

3.30 Så tycker Karl-Johan att Musikhjälpen har utvecklats genom åren.

”Musikhjälpen 2008 var väldigt mycket filmad radio, insamlingen var via sms och telefonbetalnummer. Då drog man in drygt tre miljoner kronor, vilket var astronomiska pengar för ett projekt som inte tidigare funnits. Det som har hänt sedan dess är att publiken lärt känna Musikhjälpen, digitala verktyg och vårt sätt att leva har utvecklats brutalt sedan dess och sociala medier har gjort sitt intåg.”

6.59 Simon om förra årets resultat.”

”Det slutade på 54 miljoner kronor när veckan var slut, och det var det näst högsta insamlingsresultatet vi har haft. Vi hade också nästan 900 000 engagemang som vi kallar det – alltså aktiviteter som människor gör för att bidra till insamlingen – och det var rekord..”

7.44 Simon om engagemanget som en röd tråd.

”Hela grundidén för Musikhjälpen är ju att vi gör det ihop med publiken. Utan det här medskapandet och möjligheten för alla att vara med, så hade det ju inte gått. Tittar man på en vecka i Musikhjälpen har vi runt 600 olika gäster i sändningen och runt hälften av dem är vanliga privatpersoner, föreningar och arbetsplatser som engagerar sig.”

8.51 Karl-Johan om företagens roll.

”Musikhjälpen ’way’ att göra det, när det är som bäst, är när man börjar bygga underifrån. Kan en insamling i fikarummet på en arbetsplats bygga en stolthet hos personalen där man gör någonting tillsammans?”

10.18 Simon om årets tema, ”En tryggare barndom på flykt från krig”.

”Det är just nu 42 miljoner barn i världen som är på flykt undan krig och konflikter… I grund och botten är det mänskliga rättigheter det handlar om, men sedan är det också aktuellt för att det aldrig tidigare har varit så här många människor på flykt i världen, och barn är de som drabbas hårdast.”

12.29 Simon om hur pengarna som samlas in används.

”Det är Radiohjälpen som efter Musikhjälpen fördelar de insamlade pengarna till sina partnerorganisationer, som är noga kontrollerade, väletablerade svenska hjälporganisationer. Det kan till exempel handla om att ge barn som är på flykt möjlighet att gå i skola. Skolan är en nyckel i många humanitära problem runtom på jorden.”

14.00 Simon om huruvida kriget i Ukraina kommer att öka intresset för insamlingen.

”I våras försattes två tredjedelar av barnen i Ukraina på flykt. Det är den snabbast växande flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, pratas det om. Det är klart att när det sker så nära oss, så är många medvetna om det, det kommer människor hit från Ukraina – jag tror att det kommer att väcka ett stort engagemang. Men vi ser det också som en möjlighet att zooma ut: Kriget i Syrien är inne på sitt elfte år nu.”

15.22 Karl-Johan om Musikhjälpens särskilda uppdrag.

”Ju mer som händer närmare oss, ju mer hamnar de andra konflikterna i medieskugga. Och där har Musikhjälpen ett tydligt uppdrag att under en vecka belysa det där som kanske inte annars är på den dagliga agendan.”

16.04 Simon om kanalerna man hittar Musikhjälpen i.

”Våra huvudkanaler är SVT Play och P3, och det är där de största tittar- och lyssnargrupper finns. Sedan är vi också live i Duo-appen, som också är ett verktyg för att interagera direkt med livesändningen och det som händer i programmet. Vi sänder många timmar i SVT:s linjära tv-kanaler också och på nätterna går vi även i P4.”

16.42 Simon om Musikhjälpen-maskineriet.

”Vi är en liten skara på årsbasis, men sen kommer hösten och då blir vi fler och fler, från september och framåt börjar nya personer varje vecka och till slut är vi 150 personer som jobbar med att göra Musikhjälpen inför och under själva sändningsveckan.”

17.52 Karl-Johan om det som finns bakom glasburen – som sällan syns i sändningarna.

”Vi bygger en barack-by bakom också, för de här 150 medarbetarna har vi valt att ha md oss ut i värdstaden – ut på torget där vi är. Mycket skulle i teorin kunna göras på distans från TV- och radiohus i Sverige, men den värmen, den kärleken och det engagemanget som svämmar över oss under en sådan här sändningsvecka går ända in i själen – så vi måste jobba inifrån och ut.”

19.35 Karl-Johan om årets värdstad.

”Vi kommer att vara på Kungstorget i Göteborg i år, den 12–18 december. 12 december klockan 20.00 släpper vi in programledarna i glasburen.”

19.59 Simon om hur man jobbar med nya grepp för att väcka engagemang.

”Ju mer vi visar och ju mer vi gör ihop med alla människor som engagerar sig – desto fler får vi med oss på tåget. Där jobbar vi med Duo-appen som verktyg för interaktivitet med oss – du kan skicka hälsningar som vi visar upp i tv-rutan när du önskar en låt… Alla de här små sakerna, tillsammans i något slags ekosystem, handlar bara om att göra det så enkelt som möjligt för alla att vara med.”

22.53 Karl-Johan om nya grepp och kanaler som man kikar på framåt.

”Vi har tagit tekniken från pandemin vidare, nu låter vi alla engagemang i landet koppla upp sig, streama direkt från mobilen och visa upp vad man håller på med. Vi har tagit fram en teknik för chatt som är inbyggd i SVT Play, så att när man tittar på Musikhjälpen kan man prata med andra som tittar på Musikhjälpen – om Musikhjälpen.”

25.03 Musikhjälpens Fem i topp.

28.45 Karl-Johan om känslan när Musikhjälpen är över för året.

”Jag har jättesnabbt svar på den: först gråter man, sedan åker man hem och sover jul. Men det är också med en väldigt skön sömn man har där, för det är något som landar i en långsamt.”

29.02 Simon om Post production blues.

“Man jobbar ett helt år, så otroligt intensivt, och sedan sex dygn av oavbruten direktsändning – att gå ur det är ett tomrum, man är trött, och samtidigt uppfylld.”

"Hela grundidén för Musikhjälpen är ju att vi gör det ihop med publiken. Utan det här medskapandet och möjligheten för alla att vara med, så hade det ju inte gått."

Simon Rosenqvist, projektledare Musikhjälpen

Nyfiken på fler avsnitt?

William Bergh, vd och grundare Cling Systems
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital gruva för batterimetaller – William Bergh, vd och grundare Cling Systems

Digitala Influencer-podden om resan mot en cirkulärekonomi för batterier. Lyssna till William Bergh, vd och grundare, Cling Systems.

Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Alltid i ditt flöde – Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef Cure Media

Digitala Influencer-podden om kraften i influencer marketing och långvariga relationer. Lyssna till Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media.

| Wala Loubani, vd och grundare Coachendo. DIP.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Robotcoachar till framgång – Wala Loubani, vd och grundare Coachendo

Digitala Influencer-podden om att demokratisera personlig utveckling med robotkraft. Lyssna till Wala Loubani, vd och grundare Coachendo.

Digitala Influencerpoddens nyårskrönika 2022
1 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digitala Influencer-poddens nyårskrönika 2022

En podcast om krig, inflation och innovation mot alla odds.

Konrad Bergström, grundare Zound och X Shore.
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Elektrisk entreprenör – Konrad Bergström, grundare Zound och X Shore

Digitala Influencer-podden om om eldrivna farkoster, tillväxtkaos och ett liv i ständig rörelse med Zound och X Shores grundare.

Greta Braun, doktorand vid Chalmers
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ingenjör 4.0 – Greta Braun, doktorand Chalmers

Digitala Influencer-podden om projektet Ingenjör 4.0, deep tech och det livslånga lärandet med Greta Braun, doktorand vid Chalmers.

Helena Fagraeus Lundström
7 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Havets Tesla – Helena Fagraeus Lundström, Chief Sustainability & Strategy Officer, X Shore

Digitala Influencer-podden om ett racersnabbt båtliv på havets villkor med Helena Fagraeus Lundström från X Shore.

Karin Zingmark, konsult och författare
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ledarskap i alla kanaler – Karin Zingmark, konsult & författare

Digitala Influencer-podden om ledarskap i det digitala tidevarvet och kraften i att kommunicera på sociala medier.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Consid ballonger
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid störst i Sverige på offentlig upphandling

  2 dagar sedan

  It- och kommunikationsföretaget Consid vinner flest offentliga upphandlingar av it-tjänster i Sverige. Drygt 400 it-företag tilldelas kontrakt eller ramavtal årligen och enligt Upphandlingsmyndigheten har Consid tagit hem flest upphandlingar. För 2021 handlade det om 28 stycken.

  Jonas Ydkvist, ny vd Paradigm
  Pressmeddelande, Sverige

  Varumärkesveteranen Jonas Ydkvist ny vd för Paradigm

  2023-01-23

  I slutet av januari återvänder ett välkänt ansikte till Paradigm när den prisbelönta varumärkesbyrån topprekryterar Jonas Ydkvist som ny vd. Jonas Ydkvist representerar en stark vision och har ett brinnande engagemang för att sätta både varumärkesfrågan och Paradigm ännu tydligare på kartan. I ett samtal berättar han om hur ett starkt varumärke påverkar försäljning, lönsamhet och lojalitet.

  HallandsHamnar
  Pressmeddelande, Varberg

  Consid vinner ramavtal med HallandsHamnar

  2023-01-20

  HallandsHamnar storsatsar på hållbarhet och anlitar samtidigt Consid, Sveriges ledande it- och kommunikationsbolag, att ansvara för företagets kommunikationsarbete. Avtalet löper över fyra år där Consid kommer att bistå med att öka kännedomen om HallandsHamnars verksamhet i både Varberg och Halmstad.

  Mjölby kommun
  Pressmeddelande

  Positiva reaktioner på Mjölby kommuns nya webb

  2023-01-19

  Mjölby kommun har sjösatt sin nya webb, mjolby.se. Ambitionen är att besökarna snabbt ska kunna hitta information och utföra sina ärenden.

  Ladda fler