I stället för krig – drönare som räddar liv

Podd med Mats Sällström, vd Everdrone

Lyssna direkt

En podcast med Everdrones vd Mats Sällström om ett bolag som fick flygfart av en fascination för ny teknik.

I stället för krig – drönare som räddar liv

SVT, BBC, Al Jazeera – i början av året hamnade svenska techbolaget Everdrone plötsligt i världspressen när deras drönare bidrog till att rädda livet på en man i Trollhättan. Det var första gången i historien som en autonom drönare levererade en hjärtstartare i skarpt läge, och nu vill alla följa efter. I detta avsnitt av Digitala Influencerpodden berättar Everdrones vd Mats Sällström om ett bolag som fick flygfart av en fascination för ny teknik, hur Everdrones teknik gjort Sverige först i världen med drönarlevererade hjärtstartare och varför varje minut räknas när det handlar om just hjärtan. Dessutom berättar Mats om hur det är att navigera i regionpolitiken med teknologi som är så ny den saknar en egen budgetpost.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.50 Detta är Everdrone.

”Man gav sig in på uppdraget att bygga världens intelligentaste och säkraste drönarsystem, samtidigt med en väldigt genuin intention att skapa något som kunde rädda liv och bidra med samhällsnytta.”

3.36 Mats om hur Everdrone bröt mot alla grundläggande regler för bolagsbygge.

”Vi började betydligt mer utforskande och inledde samarbeten med många olika aktörer inom samhällsnytta och blåljusverksamhet för att förstå hur kan vi nyttja den här tekniken på allra bästa sätt. Men en grundläggande förutsättning för det tillvägagångssättet var att det fanns en viss mängd kapital.”

4.25 Därför blev det drönare.

”Det var nog mycket ett personligt intresse från den personen som kanske stod för den tekniska grundbulten i företaget – Maciek Drejak som tidigare har grundat och drivit bolaget Sleep Cycle. Han började experimentera med drönare och kamerateknik redan 2016, och sedan under våren 2017 såg man att här finns något väldigt spännande som det var värt att bygga bolag kring, och det var här jag kom in i bolaget.”

5.22 Detta skiljer Everdrones drönare från en vanlig drönare på marknaden.

”Säkerhet och luftfart är väl den största skillnaden mot de här konsumentmaskinerna man går ut och köper. Det är inte lämpligt att flyga den typen av maskiner över huvudet på människor, för förr eller senare kommer en motor haverera och den kommer att falla ner.”

6.28 Därför är Everdrones drönare så säkra.

”Exempelvis har vi fallskärmssystem ombord på våra drönare, så skulle vi få ett haveri på en av våra drönare, så kommer den ner på marken på ett säkert sätt. Vi har också väldigt detaljplanerade flygrutter för att undvika att flyga nära människor och byggnader. Vi har även olika typer av kamera- och sensorsystem som känner av drönarens omgivning och gör det omöjligt för en pilot att flyga in i ett träd eller hus.”

9.13 Så levereras hjärtstartaren.

”Vinschsystemet gör att vi kan leverera hjärtstartare till någon på marken utan att behöva landa drönaren på platsen. När vi kommer fram till en skadeplats där vi vet att det finns ett misstänkt hjärtstopp så hovrar vi på säkert avstånd – ungefär 30 meters avstånd, och vinschar ned hjärtstartaren med hjälp av en lina och en trissa.”

10.19 Om första livet som räddats med hjälp av Everdrones drönare.

”Det är en man i 71-årsåldern som skottar snö och sjunker ihop på garageuppfarten. Hans fru ser detta och ringer 112. Operatören identifierar väldigt snabbt det hela som ett hjärtstopp, och då går en automatisk signal till Everdrones drönarsystem och piloten som övervakar systemet inhämtar ett flygtillstånd. Allt det här sker på mellan 30 och 45 sekunder, sedan är drönaren framme och levererar hjärtstartaren på drygt tre minuter.”

13.25 Så lyckas Everdrone ha sina drönare i luften bara ett par sekunder efter ett larm.

”Det viktiga är att ha väl utarbetade rutiner. Man måste ha alla tillstånd på plats och sedan ha väldigt tighta rutiner både med flygtrafikledning, SOS Alarm och – självklart – automatisera varje moment som över huvud taget är möjligt i den här kedjan som räddar liv.”

14.44 Därför är varje minut viktig vid ett hjärtstopp.

”Forskningen visar att chansen till överlevnad sjunker med ungefär tio procentenheter varje minut. Har man då en ambulans som i Sverige typiskt kommer fram efter omkring tio minuter, är tyvärr överlevnadschansen närapå noll. Så om vi kan leverera en hjärtstartare på 2,3,4 – 5 minuter, så ökar vi chansen till överlevnad väldigt mycket.”

15.46 Hänger det regulatoriska med teknikutvecklingen?

”Det korta svaret är väl nej, men man kan inte riktigt förvänta sig att en myndighet ska gå i bräschen i en så här teknikintensiv bransch och lösa problemen åt en, utan det måste vara teknikorienterade företag som till exempel Everdrone som löser de här frågorna.”

18.09 Om de nya samarbeten som uppstått efter medieuppmärksamheten.

”Det har kommit in förfrågningar från i stort sett hela världen. I dagsläget har vi affärer och projekt som förutom i Sverige pågår i Danmark, Frankrike och Storbritannien, men vi för dialog med ytterligare en handfull länder som är intresserade av den här typen av teknik.”

18.54 Här finns Everdrones drönarsystem i dag.

”I dagsläget har vi sammanlagt sju system i drift och sammantaget når vi ut till ungefär 340 000 invånare med de här sju systemen.”

19.30 Därför finns Everdrones system inte på fler platser ännu.

”En avgörande faktor är att den här metodiken är så ny. Det är i alla fall vår slutsats från att prata med sjukvårdsregionerna – att det inte finns något naturligt ägarskap för den här typen av applikation. Man kan inte ringa en sjukvårdsregion och säga: ’jag vill prata med drönaransvarig’, och det finns inte någon budgetpost för det här heller.”

21.02 Dessa andra användningsområden tittar Everdrone på.

”Vi ser väl egentligen två huvudnyttor med systemet vi utvecklar idag: Det ena är möjligheten att leverera någonting fysiskt, någon form av medicinsk utrustning i en medicinsk situation. Det skulle kunna vara utrustning som hjälper till att stoppa ett blodflöde, adrenalin mot svåra allergiska reaktioner, och så vidare. Det andra segmentet är att inte bara leverera någonting ut till en plats, utan också skicka tillbaka högkvalitativ bilddata till larmcentral och räddningstjänst.”

23.07 Här vill Everdrone verka.

”Vi tittar typiskt på semiurbana områden – bostadsområden där det kanske är besvärligt för ambulans och annan blåjuspersonal att ta sig fram på grund av trafikstockningar, många villakvarter att åka genom och så vidare. Det är de områden där vi ser att vårt system gör bäst nytta i nuläget.”

25.15 Detta gör Everdrone med all den data som man samlar på sig genom flygningarna.

”Vi använder datan både för intern utveckling – till att tweaka algoritmer, gå tillbaka och ta fram omfattande historisk statistik och så vidare. I utvecklingssyfte är datan oerhört värdefull. Men också för att ta fram säkerhetsbevisning – vi kan visa att ’den här drönaren har gjort take-off 17 000 gånger, så det kommer nog funka 17 000 gånger till.’”

26.16 Mats Sällströms Fem snabba favoriter.

28.04 Så flyger vi drönare om tio år.

”Vi använder drönare på precis det sättet som Everdrone har börjat göra – till en rad olika blåjusändamål – akutmedicinska leveranser, övervaka brandplatser, lägesbild för gtrafikolyckar innan personal är på plats, hitta personer som håller på att drunkna. Alla de här områdena som vi just nu experimenterar med nu kommer att vara en etablerad del i samhällsfunktionerna.”

28.55 Mats Sällström rekommenderar en gäst till kommande poddar.

29.22 Så följer du Mats och Everdrones fortsatta flygfärd.

”Det har kommit in förfrågningar från i stort sett hela världen. I dagsläget har vi affärer och projekt som förutom i Sverige pågår i Danmark, Frankrike och Storbritannien, men vi för dialog med ytterligare en handfull länder som är intresserade av den här typen av teknik.”

- Mats Sällström, Everdrone

Nyfiken på fler avsnitt?

Patrik Patrique Monique Arnesson, grundare Forza Football, vd Ikonia
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Forza i blockkedjan – Patrik Patrique Monique Arnesson, Forza Football & Ikonia

Digitala Influencer-podden med Patrik Patrique Monique Arnesson, grundare Forza Football, vd Ikonia om att bygga blockkedjans motsvarighet till iPhone.

Sofia Thunberg, kognitionsvetare och robotutvecklare
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Älskade robot – Sofia Thunberg, kognitionsvetare och robotutvecklare

Digitala Influencer-podden med robotutvecklaren och kognitionsvetare Sofia Thunberg om kärleken mellan människa och maskin.

Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Eldrivet motorcykelgäng – Stefan Ytterborn, vd och grundare CAKE

Digitala Influencer-podden med Cakes grundare och vd, Stefan Ytterborn, om utveckling och försäljning av elektriska motorcyklar. 

Tomas Frimmel, vd Microsoft Sverige
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Så blir Sverige världsbäst på grön digitalisering – Tomas Frimmel, vd Microsoft Sverige

Digitala Influencer-podden med Microsofts Sverige-vd Tomas Frimmel, om molnets roll i en grönare framtid.

DIP Fredrik Jaegarn Kempf och Tilde 7licious Byström
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Storspelarna

Podd om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt med en av storspelarna Fredrik Jaegarn Kempf och Tilde 7licious Byström

DIP Fredrik liljegren, Dice
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Spelfabriken

Podd om Sveriges väg mot att bli en gaming-stormakt med en av grundarna av speljätten DICE, Fredrik Liljegren.

DIP Dreamhack, Martin Öjes och Tomas Lyckedal
9 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: DreamHack

Specialavsnitt av Digitala Influencer-podden med två av DreamHacks nyckelspelare, Martin Öjes och Tomas Lyckedal.

DIP, Arne Fernlund
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Made in Sweden – så blev Sverige en gaming-stormakt: Sveriges första exportsuccé

Specialavsnitt av Digitala Influencer-podden med Arne Fernlund som utvecklade Sveriges första exportsuccé, Space action.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Lia och Jenny
  Pressmeddelande

  Erfaren kreatörduo till Consid

  2022-09-30

  Den framgångsrika kreatörduon Jenny Milewski och Lia Eriksson rekryteras till it- och kommunikationsföretaget Consid. Med över 50 års gemensam erfarenhet ska duon stärka Consids CX-erbjudande.

  War Child lanserar utbildningsapp för att hjälpa barn i Ukraina
  Pressmeddelande, War Child

  Ny app ger ukrainska barn utbildning

  2022-09-29

  På uppdrag av Ukrainas utbildnings- och vetenskapsministerium har organsationen War Child lanserat, Can´t Wait to Learn, som hjälper ukrainska barn att fortsätta sin utbildning även under extrema förhållanden.

  Norge
  Norge, Pressklipp, Pressmeddelande

  Succéetablering i Norge

  2022-09-27

  It-företaget Consids expansion till Norge har blivit en succé. Efter bara ett halvår har kontoret redan ett 30-tal anställda och ytterligare ett tiotal är på väg in.

  Gefle IF Award
  Pressmeddelande, Sverige

  Maja Westling tilldelas Consid Gefle IF Award

  2022-09-24

  Årets Consid Gefle IF Award går till mittfältaren Maja Westling som spelar i Gefle IF:s damlag. Stipendiet delas ut för att uppmärksamma kvinnliga förebilder inom sporten.

  Ladda fler