Ingenjör 4.0

Podd med Greta Braun, doktorand vid Chalmers

Lyssna direkt

En podcast om deep tech och det livslånga lärandet.

Ingenjör 4.0

När svensk industri digitaliseras och kraven på hållbarhet ökar, måste landets ingenjörer tillbaka till skolbänken igen. I det unika projektet Ingenjör 4.0 gör svenska högskolor och universitet gemensam sak för att säkra kompetensutvecklingen och stärka Sverige som digital industrination. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden, som spelades in under Elmias underleverantörsmässa i Jönköping, berättar doktorand Greta Braun om sin forskning kring ”skill gaps”, hur Ingenjör 4.0 kan bidra till kompetensutveckling inom deep tech och hur man motiverar människor till ett livslångt lärande.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.08 Ligger vi i Sverige i digital framkant idag?

”Om man tittar på spetskompetens – ett nytt begrepp som blivit väldigt hypeat är deep tech – där har vi mycket att göra. För det är just med de teknologierna som vi behöver experter på, som kan lösa våra samhälls- och klimatutmaningar.”

2.53 Därför ligger Sverige långt fram när det gäller digital användning.

”Vi är ett rätt litet land så det går rätt snabbt att anamma olika produkter, om man till exempel tittar på Swish och hur många som använder det.”

3.41 Hur bra är politiken på det digitala?

”När det gäller hur vi politiskt använder digitala teknologier är vi inte långt framme. Det finns många länder som kommit längre vad gäller till exempel digitala folkomröstningar.”

4.22 Detta är ingenjör 4.0

”Det är en plattform som samlar djup teknologi. Det är ett samarbete mellan 13 olika universitet i Sverige som tillsammans har skapat en plattform för att kompetensutveckla industrin, och då särskilt ingenjörer och de människor som är runt ingenjörer.”

4.57 Om det unika i satsningen.

”Det här samarbetet mellan 13 universitet är jätteunikt. Det finns ingen som jag känner till som skapat det. Och det som är unikt med detta är att vi får experter på femton moduler. Det är den nyaste forskningen som omvandlas direkt till moduler. ”

5.52 Detta gör Greta inom projektet.

”Min roll är att utveckla den här plattformen. Många vet inte att de behöver kompetensutvecklas och många vet inte vad det är de behöver kompetensutveckla sig inom. Vi försöker mäta det så kallade ”skill gapet” och försöka individanpassa lärandet och det jobbar jag med – hur vi ska kunna mäta det.”

7.58 Så medvetna är dagens företag om behovet av att kompetensutveckla regelbundet.

”Väldigt olika. Det finns vissa företag som gått lite mer från att ha en HR-avdelning till att ha en ’learning and development’-avdelning för att titta på hur de kan anpassa lärandet efter varje individ. Ofta har det varit så att man beställer en hel kurs och så ska hela avdelningen gå kursen.”

10.06 Går vi alltmer mot ett livslångt lärande?

”Det är absolut en trend vi ser. Som universitet får vi förhålla oss till det: det är inte som förr att man läser en sak en gång i livet som ung och sedan kan man leva på den kunskapen hela livet, utan det kommer att vara mycket mer föränderligt och snabbare förändringar, hela tiden. Det ser vi också med hela gig-ekonomin, att vi byter jobb oftare.”

11.40 Så har Singapore hanterat behovet av kompetensutveckling hos befolkningen.

”De har skapat ett väldigt intressant program, som heter ’Skills future’. Varje individ i samhället kan ha ett account på deras plattform, och så kan man samla poäng och får lite som ett kreditkort och har en summa per år för att kompetensutveckla sig för .”

12.49 Om att ansvaret för kompetensutveckling flyttas över allt mer på individen.

”Det tror jag verkligen på – idnivider behöver ta ansvar och känna att ’jag vill kunna skapa värde för mitt företag och därför behöver jag lära mig nya saker’. Men både företag och staten måste också supporta det.”

13.40 Läser man kurser på Ingenjör 4.0 på ordinarie arbetstid?

”De flesta företag vi jobbar med är fullt medvetna om att deras anställda går en modul hos oss och då får de också dedikerad arbetstid för att gå den. Då får de också mer motivation.”

14.49 Så ligger Sverige till när det kommer till det livslånga lärandet.

”Just med Ingenjör 4-0 är vi väldigt unika. Vi har också en del samarbeten på EU-området där många ser upp till, och nämner Ingenjör 4.0 som exempel.”

15.52 Så många har gått en utbildning på Ingenjör 4.0.

”Vi har nu 580 deltagare som har gått programmet sedan 2020. Så om man skalar upp det ännu mer kommer vi att kunna bidra till att skill-gapet minskas.”

16.25 Så stort planerar Ingenjör 4.0 bli.

”Målet är att kompetensutveckla 1000 personer om året inom Sverige. Vi ser att siffrorna stiger stadigt.”

17.13 Dessa företag nyttjar Ingenjör 4.0 idag.

”Det är de stora kända företagen som Volvo Cars, Truck och SKF, sedan är det flera små och medelstora företag.”

18.27 Om pandemin som en förlorad chans till kompetensutveckling.

”Jag vet att västvsneksa handelskammaren gjorde en undersökning och tittade på hur folk kompetensutvecklade sig under corona – och att det till och med hade gått ner – folk kompetensutvecklade sig mindre trots att de borde haft mer tid. Och det visar ju väldigt tydligt att det är någonting som saknas.”

19.22 Så motiverar vi människor att kompetensutveckla sig.

”Det kan vara att företagsledaren går ut med att ’jag har gått den här kursen och det har hjälpt mig’ och säger till sina anställda att de ska gå den också. Att man har en förebild alltså. Man kan lyfta olika ’herores’ inom företaget som går en modul och visa hur det påverkat deras jobb och karriär – yttre motivatorer.”

21.25 Så kommer hållbarhetsfrågorna in i detta.

”Om vi tar ekologisk hållbarhet, som är den största för mig eftersom den behövs för att vi ens ska kunna ha de sociala och ekonomiska, så lär vi ut kring hur man skapar en hållbar industri. Jättemånga saknar den kompetensen idag, och det gör att vi fortsätter skapa lösningar som bidrar till mer utsläpp och att vi får negativ påverkan.”

23.15 Så lockar vi fler kvinnor till branschen.

”Den här frågan är jätteviktig, men det handlar också om hur man kan hålla kvar de kvinnorna som jobbar i branschen. Det är inte bara en pipelinefråga. Harvard Business Review gjorde en undersökning som visar att 41 procent av kvinnorna i techbranschen lämnar efter 10 år, jämfört med 17 procent av männen. Och det beror ju på att det är en kultur som inte känns välkomnande, man känner att man inte kan göra karriär.”

26.23 Greta Brauns Fem snabba favoriter.

27.28 Greta rekommenderar en gäst till kommande poddar.

27.59 Så följer du Gretas forskning och framfart.

Det är en plattform som samlar djup teknologi. Det är ett samarbete mellan 13 olika universitet i Sverige som tillsammans har skapat en plattform för att kompetensutveckla industrin, och då särskilt ingenjörer och de människor som är runt ingenjörer.”

Greta Braun

Nyfiken på fler avsnitt?

William Bergh, vd och grundare Cling Systems
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital gruva för batterimetaller – William Bergh, vd och grundare Cling Systems

Digitala Influencer-podden om resan mot en cirkulärekonomi för batterier. Lyssna till William Bergh, vd och grundare, Cling Systems.

Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Alltid i ditt flöde – Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef Cure Media

Digitala Influencer-podden om kraften i influencer marketing och långvariga relationer. Lyssna till Babak Faramarzian, medgrundare och produktchef, Cure Media.

| Wala Loubani, vd och grundare Coachendo. DIP.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Robotcoachar till framgång – Wala Loubani, vd och grundare Coachendo

Digitala Influencer-podden om att demokratisera personlig utveckling med robotkraft. Lyssna till Wala Loubani, vd och grundare Coachendo.

Digitala Influencerpoddens nyårskrönika 2022
1 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digitala Influencer-poddens nyårskrönika 2022

En podcast om krig, inflation och innovation mot alla odds.

Konrad Bergström, grundare Zound och X Shore.
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Elektrisk entreprenör – Konrad Bergström, grundare Zound och X Shore

Digitala Influencer-podden om om eldrivna farkoster, tillväxtkaos och ett liv i ständig rörelse med Zound och X Shores grundare.

Karl-Johan Paulsson och Simon Rosenqvist, projektledare Musikhjälpen
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Hybrideventet som räddar liv med musik – Karl-Johan Paulsson & Simon Rosenqvist, projektledare Musikhjälpen

Digitala Influencer-podden om att väcka engagemang på alla plattformar med Musikhjälpens projektledare Karl-Johan Paulsson och Simon Rosenqvist.

Helena Fagraeus Lundström
7 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Havets Tesla – Helena Fagraeus Lundström, Chief Sustainability & Strategy Officer, X Shore

Digitala Influencer-podden om ett racersnabbt båtliv på havets villkor med Helena Fagraeus Lundström från X Shore.

Karin Zingmark, konsult och författare
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ledarskap i alla kanaler – Karin Zingmark, konsult & författare

Digitala Influencer-podden om ledarskap i det digitala tidevarvet och kraften i att kommunicera på sociala medier.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Emma Fahlstedt
  Pressmeddelande, Sverige

  Södermanlands Nyheter uppmärksammar Consids topprekrytering

  15 timmar sedan

  Södermanlands Nyheter uppmärksammar Consids topprekrytering av Emma Fahlstedt i ett reportage idag. Hon brinner för kommunikation och digitalisering.

  Elitfönsters nya kundwebb, mobil och laptop
  Pressmeddelande, Sverige

  Marknadsledande Elitfönster sjösätter ny webb

  1 dag sedan

  Sveriges ledande fönstertillverkare, Elitfönster, lanserar nu en ny webbplats. Målsättningen är att förbättra kundupplevelsen och att göra det lättare att köpa fönster.

  Consid ballonger
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid störst i Sverige på offentlig upphandling

  2023-01-26

  It- och kommunikationsföretaget Consid vinner flest offentliga upphandlingar av it-tjänster i Sverige. Drygt 400 it-företag tilldelas kontrakt eller ramavtal årligen och enligt Upphandlingsmyndigheten har Consid tagit hem flest upphandlingar. För 2021 handlade det om 28 stycken.

  Jonas Ydkvist, ny vd Paradigm
  Pressmeddelande, Sverige

  Varumärkesveteranen Jonas Ydkvist ny vd för Paradigm

  2023-01-23

  I slutet av januari återvänder ett välkänt ansikte till Paradigm när den prisbelönta varumärkesbyrån topprekryterar Jonas Ydkvist som ny vd. Jonas Ydkvist representerar en stark vision och har ett brinnande engagemang för att sätta både varumärkesfrågan och Paradigm ännu tydligare på kartan. I ett samtal berättar han om hur ett starkt varumärke påverkar försäljning, lönsamhet och lojalitet.

  Ladda fler

  Anpassa dina datapreferenser

  Vi använder data för att analysera trafik på vår webbplats och dela information om användningen till våra analyspartners. Du kan läsa mer och ändra dina val på vår sida om datahantering och cookies. Läs mer på vår sida om datahantering och cookies.

  Funktionella cookies känner igen dig på vår webbplats och kommer ihåg dina tidigare valda inställningar. Dessa kan inkludera det språk du föredrar, platsen du befinner dig på, lyssna på ljud eller titta på en video. En blandning av cookies från första och tredje part används.

  Marknadsföringscookies används för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Ibland behöver vi information om din ålder, kön och intresse. Vi delar ibland vissa begränsade aspekter av dessa data med tredje part i reklamsyfte, till exempel Google. Informationen kan omfatta användarens plats, sökhistorik, YouTube-historik och data från webbplatser som fungerar med Google, och den används för att tillhandahålla aggregerad och anonymiserade insikter om användarbeteende på flera enheter.

  Nödvändiga cookies är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

  Prestandacookies är cookies som används specifikt för att samla in data om hur vår webbplats används, vilka sidor som besöks oftast eller om du får felmeddelanden på vissa webbsidor. Dessa cookies övervakar endast webbplatsens prestanda när användaren interagerar med den. Ingen av denna information kan användas för att identifiera dig. Allt är aggregerat och därför anonymiserat.