Podd med Jonas Birgersson

Avsnitt 2 av 3 i serien ”Från IT-krasch till insikt”

Lyssna direkt

Podcast med IT-pionjären Jonas Birgersson, om hur rollspelandet blev inkörsporten till internet, om shortsen som chockade Vita huset och hur han blev Bredbands-Jesus med svenska folket.

Jonas Birgersson – med internet i fibrerna

I denna special av Digitala Influencerpodden möter vi tre av de största profilerna från millennieskiftets IT-boom, då svenskarna kopplade upp sig på allvar, dotcom-bolagen växte som svampar ur jorden och bolagsvärderingarna sprängde miljardvallar – innan många av dem gick in för kraschlandning.

Jonas Birgersson får mikrofonen i avsnitt nummer två – mannen som blev känd som Bredbands-Jesus för sitt sätt att sprida internets gospel till svenskarna. Han kommer att berätta om kopplingen mellan järnväg och bredband, om när han som teknisk expert misstogs för ett barn och varför han inte gillar uttrycket ”IT-bubbla”.

 

 

Om Jonas Birgersson

I shorts och fleecetröja var han en av den svenska IT-boomens omslagspojkar. Med en bakgrund i Lunds studentmiljö grundade han haussade bolag som Framfab och Bredbandsbolaget och är den som alla surfande svenskar har att tacka för att det drogs fiber rakt in i lägenheten. Till skillnad mot många andra är han fortfarande verksam i branschen och är i dag vd för Lundaföretag Labs2.

Höjdpunkter från avsnittet

2.50 Jonas Birgersson berättar hur allting börjar – med rollspel och Telia-uppdrag i början av 90-talet.

”Det var en väldigt lärorik tid. Det var två stora statliga aktörer som satsade – Telia byggde upp Passagen och Posten satte upp deras konkurrent, Torget. Så plötsligt hade vi två, av statliga bolag drivna, platser och då behövde de teknik och innehåll och människor med erfarenhet av det här nya mediet, och då fanns det inte så många”. 

6.30 Så gick det till när Telias revisorer tvingade Jonas och vänner att starta Framfab.

”När Passagen började beställa mer och mer grejer varje månad blev det så stora belopp till den här ideell spelföreningen, men då sa Telias revisorer att föreningen var en icke avtalsbar part, så det var egentligen Telias revisorer som tvingade oss att starta ett aktiebolag.”

9.00 Jonas Birgersson om tidsandan – hur man levde i ett paradigmskifte där det var avgörande vem som hängde med i den nya tekniken.

”Det var ett paradigmskifte och vi var en ny generation, så vi tänkte: Om vi kunde hjälpa de stora svenska exportföretagen att förstå det här, ta till sig den nya tekniken, så skulle de få en fördel gentemot de andra globala företagen”.

13.20 Om hur jakten på en multimediakiosk ledde till att Framfab fick Volvo som kund.

”Volvo gick från att vara en kund som vi första året fakturerade 100 000 kronor, tre år senare fakturerade vi dem hundra miljoner om året”.

15.58 Bredbandsbolaget bildas för att tillgodose de egna behoven av snabbt nät.

”Bredbandsbolaget var lösningen för att slippa köra grejer lokalt, vi visste att det var en flaskhals, tar vi bort den kan vi köra med högsta kvalitet var vi än är i världen och Bredbandsbolaget var till för att lösa den flaskhalsen.”

19.50 Jonas om smeknamnet Bredbands-Jesus och budskapet som han ville få ut: att bredband var en lika viktig infrastruktursatsning som järnvägen.

”Sverige hade haft det så dåligt men fick det så bra, för att man tog rätt beslut i övergången från jordbrukssamhälle till industrisamhälle. Då är det ju jätteviktigt att ta samma bra beslut nu, när vi befinner oss i en ny sådan här brytningstid”.

21.48 Birgersson om hur han som första person någonsin blev inbjuden till två delar av samma World Economic Forum-möte.

”Det är kul att ha varit där, för det var fantastiskt att få träffa några av de viktigaste människorna i världen, och det är många som är väldigt bra, men det finns också många som är väldigt cyniska”.

23.40 Shortsen som chockade Vita huset.

”Det var varmt och jag hade shorts på mig, jag brukade ha det. Men då kommer en av arrangörerna och sliter upp dörren: ’But Sir, where is your business attire?’ ’This is my business attire”, sa jag och drog igen dörren.”

25.20 Jonas berättar om den galna tillväxtresan som Framfab gjorde, men också om vad som ledde till att han lämnade vd-posten.

”När jag var vd växte vi med lönsamhet alla kvartal utom två”.

”Tieto Enator hade det bästa budet, då hade vi kunnat göra det som jag ville – sälja konsultverksamheten till dem, men behålla Framfab Labs och Framfab Ventures, och ha tio miljarder i kassan och sedan jobba med att skapa företag. Men tyvärr blev det nedröstat, och det var vad jag ville göra, så då lämnade jag.”

30.12 Jonas Birgersson om varför han kallar IT-bubblan en finansiell bubbla, inte en teknik-bubbla.

”Börsen gick upp, börsen gick ner, men är det nån som säger att vi har mindre utbyggnad av fiber, använder datorer mindre, handlar mindre på nätet eller att Volvo konfigurerar färre bilar? Substansen fortsätter ju bara att utvecklas.”

31.40 Jonas om vad han gör idag inom Labs2, med Brics.

”Vi vill ha ett urbant operativsystem, sätta en standard. Varje person ska inte behöva knacka på och fråga om de får köra på din laddväg”.

40.08 Var befinner sig Sverige digitaliseringsmässigt idag?

”Tyvärr har vi tappat jättemycket. Men vi har fortfarande en bra startup-scen och vi har fortfarande väldigt bra teknikkunnande, det kommer fram nya, spännande, bra lösningar. Men det vi har blivit väldigt dåliga på är politisk ledning, ingen försöker ens svara på vad vi ska bli bra på”.

42.26 Detta är Jonas Birgersson mest stolt över, när han tittar tillbaka på sin karriär.

”Att faktiskt ge Volvo, Ikea och de andra lite försprång på det digitala, det har varit väldigt roligt att vara med om. Sedan, att bygga den här infrastrukturen med Bredbandsbolaget och se bolag som Klarna, Minecraft blomma upp och veta att förhoppningsvis har företagsledare och entreprenörer och anställda haft lite nytta av att de hade bredband hemma så att de fått ett intresse och kanske lärt sig lite på det.”

43.10 Jonas Birgerssons fem snabba favoriter.

44.18 Vad skulle Jonas ge för råd till studenter eller arbetssökande idag?

”Om du inte hittar rätt jobb, se om det går att hitta ett enkelt jobb för att finansiera din tid, och bygg det du tror på själv.”

45.05 Så går du tillväga om du vill veta mer om Jonas Birgersson och det han håller på med.

"Det var ett paradigmskifte och vi var en ny generation"

- Jonas Birgersson

Nyfiken på fler avsnitt?

Inga inlägg hittades

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  SVD Affärsbragd
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid finalist i SvD Affärsbragd

  1 dag sedan

  Consids grundare, Peter Hellgren och Henrik Sandell, fick flest röster när läsarna fick säga sitt i SvD Affärsbragd. Nu tar en jury vid och den 23 maj meddelas vem som vunnit den prestigefyllda utnämningen.

  Platsvarumärket Halmstad - Människor i Halmstad på uteservering
  Pressmeddelande, Sverige

  Nytt platsvarumärke breddar bilden av Halmstad

  2022-05-04

  Mer än sandstränder och Per Gessle – med sitt nya platsvarumärke breddar Halmstads kommun bilden av staden och positionerar sig på nytt.

  Consid till Norge
  Pressmeddelande, Sverige

  Nytt rekordresultat för Consid

  2022-04-28

  Consid fortsätter att växa i rekordfart. Under första kvartalet 2022 ökade omsättningen med nära 35 procent, till 514 Msek. Under samma period anställde Consid 140 konsulter, mer än dubbelst så många som under samma period 2021. 

  NKPG City
  Pressmeddelande, Sverige

  Norrköpings nya utseende klart

  2022-04-27

  Nu presenteras Citys nya utseende: NKPG City.

  Ladda fler