Lekande lätt när Quizrr växlar upp

Podd med Erika Wennerström, vd Quizrr.

Lyssna direkt

En podcast om hur digital utbildning kan skydda de mest utsatta.

Lekande lätt när Quizrr växlar upp

Med en lättillgänglig spelplattform och snabba frågequiz utbildas hundratusentals fabriksarbetare och chefer världen över i mänskliga rättigheter. När ny EU-lagstiftning ställer krav på företags sociala ansvarstagande, växer svenska edTech-undret Quizrr så att det knakar. I det här avsnittet av Digitala Influencerpodden hör ni Quizrrs vd Erika Wennerström förklara hur man får en knappt läskunnig kvinna i Bangladesh att ta föräldraledigt, hur man övertalar fabrikschefer i låglöneländer att utbilda sina arbetare i mänskliga rättigheter och hur man lyckas träna 5000 arbetare i månaden med hjälp av en digital plattform. Dessutom avslöjar Erika varför hon just kommit hem från en 48-timmars resa till Seattle.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.57 Detta är Quizzr.

”Vi är bolaget som utbildar den knappt läskunniga kvinnan i en textilfabrik i Bangladesh om att hon har 16 veckors betald föräldraledighet, vi är bolaget som utbildar migrantarbetaren vid gränskontrollen i Thailand om sina rättigheter, vi är bolaget som upplyser städaren på ditt närmaste köpcenter här i Stockholm, om rättvisa arbetsvillkor.”

2.53 Så funkar det.

”Det är en plattform som baserar sig på engagerande, enkla, korta filmer som man tittar på som fabriksarbetare ute på golven. Och sen svarar man på korta quizfrågor som validerar kunskapen och insikten om de här ämnena. Så det är en lättsam, engagerande metodik.”

4.02 Så började allt.

”Vi får gå tio år tillbaka i tiden, till Bangladesh. Där träffades företagets två grundare, journalisten Sofie Nordström och Jens Helmersson, som på den tiden jobbade på H&M. De såg att det fanns ett stort gap ute på fabrikerna kring det man brukar kalla code of conduct och compliance.”

6.47 Så övertygar man en leverantör eller arbetsgivare om att det är en bra idé att utbilda arbetare i sina rättigheter.

”Det finns så otroligt många fördelar som både varumärkena åtnjuter, men också fabrikscheferna. Det vi har kunnat validera är produktivitetsökning, engagemang bland de anställda men även relationen mellan anställda och management på fabrikerna.”

7.42 Så ser affärsmodellen ut.

”Vår arbetsmodell och affärsmodell är en förenklad saas-lösning där varumärkena engagerar sig med en plattformslicens som ger dem möjligheten att skala ut alla våra program i verksamheten, och sen har man träningslicenser för de fabriker som man kopplar på.”

8.47 Detta är fördelen med Quizrr jämfört med andra lösningar.

”Om man jämför vår digitala lösning med vanliga klassrumsträningar som är det vanliga alternativet, så ser man en 47-procentig kostnadsbesparing och en enorm flexibilitet i att kunna träna när man vill.”

9.49 Anpassas plattformen utifrån kund?

”Ja, vi gör små justeringar här och var, men i stora drag är det i princip samma träningar – framförallt när det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter, arbetsplatsvillkor, etisk rekrytering och så vidare.”

10.52 Ser appen likadan ut i Kina som i Mexiko?

”Ja i stora drag. Man laddar ner appen och så scannar man en QR-kod. Och den innehåller den träningen som är paketerad för din fabrik, för den rekryteringsagenturen du för närvarande sitter på, men i stora drag är det samma.”

11.51 Så många språk finns Quizrrs material på.

”26 språk har vi nu och vi adderar nya språk nästan varje vecka för att kunna vara en inkluderande plattform. Och inte alla människor kan läsa och skriva, så all utbildning är också inläst.”

13.02 Exempel på kunder har Quizrr.

”Sedan i mars i år är det publikt att vi jobbar med Apple i deras leverantörsled. Vi jobbar med Axel Johnson Gruppen med Axfood, både i Thailand och Kina. Sedan jobbar vi med andra spelare som HP.”

14.52 Så många har utbildats genom systemplattformen.

”Sedan starten har vi utbildat drygt 350 000 människor, i år har vi utbildat 75 000 personer, och vi taktar just nu 5000 per vecka.”

16.26 Så jobbar Quizrr med data.

”Alla interaktioner med vår plattform samlas in och anonymiseras. Det är en viktig fråga i det här landskapet där hämndaktioner faktiskt sker – det finns konsekvenser för de som gör sin röst hörd. Sedan har vi ett dashboard som visualiserar olika typer av information som är viktig för varumärket och fabriksägarna.”

18.20 Om Quizrrs särskilda fokus på migrantarbetare.

”En av de mest sårbara grupperna är migrantarbetare – och det är en global trend. Vi har utvecklat en unik metodik som handlar om att adressera migrantarbetarfrågorna, och som handlar om att utbilda människor preventivt, innan de lämnar landet.”

19.49 Om EU:s nya lagstiftning inom socialt ansvarstagande för företag.

”Det handlar om att identifiera företags påverkan både på miljö och människa. Man ska kunna validera och förbättra sitt arbete, och kunna redovisa vad man har gjort, hur man har gjort, när och varför. Det ställer stora krav på data och datans integritet.”

23.05 Allt tal om social hållbarhet till trots – trenden går ändå mot allt mer utsatta arbetare.

”Den ena orsaken till det är att sprickorna har blivit ännu större under pandemin som vi har gått igenom, där mycket av det fältarbete för att kontrollera efterlevnaden har varit helt förlamat.”

25.28 Erika Wennerströms fem snabba favoriter.

28.11 Därför har Erika nyss kommit hem från Seattle.

”Jag var där under knappt 48 timmar och gjorde ett ”lightning talk” som det kallas. 15 minuters scentid inför ”the big 5”: Microsoft, Google, Meta och många andra spänannde intressenter.”

28.44 Erika rekommenderar en gäst till kommande poddar.

29.40 Så följer du Quizrr och Erika Wennerström.

”Vi är bolaget som utbildar den knappt läskunniga kvinnan i en textilfabrik i Bangladesh om att hon har 16 veckors betald föräldraledighet, vi är bolaget som utbildar migrantarbetaren vid gränskontrollen i Thailand om sina rättigheter, vi är bolaget som upplyser städaren på ditt närmaste köpcenter här i Stockholm, om rättvisa arbetsvillkor.”

Erika Wennerström

Nyfiken på fler avsnitt?

Helena Fagraeus Lundström
7 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Havets Tesla – Helena Fagraeus Lundström, Chief Sustainability & Strategy Officer, X Shore

Digitala Influencer-podden om ett racersnabbt båtliv på havets villkor med Helena Fagraeus Lundström från X Shore.

Karin Zingmark, konsult och författare
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Ledarskap i alla kanaler – Karin Zingmark, konsult & författare

Digitala Influencer-podden om ledarskap i det digitala tidevarvet och kraften i att kommunicera på sociala medier.

Fredrik Grufvisare, vd Collabs
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Google för influencers – Fredrik Grufvisare, vd Collabs

Digitala Influencer-podden om om nya verktyg för en effektivare influencer marketing med Collabs vd.

Binette Seck, medgrundare Space Academy och Changers Tech
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Techdemokraten – Binette Seck, medgrundare Space Academy & Changers Tech

Digitala Influencer-podden om mångfald i techbranschen och om att visa i stället för att prata med Space Academys och Changers Techs medgrundare.

Carl Lindberg, Billogram
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Fakturerar mera i snålblåsten – Carl Lindberg, vice vd Billogram

Digitala Influencer-podden om fintech, fakturering och relationer med Billograms vice vd Carl Lindberg.

Linda U Johansson, futurist och föreläsare
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Metaverse förändrar allt – Linda U Johansson, futurist & föreläsare

Digitala Influencer-podden om nästa generations internet, VR och AR:s roll i metaverse och blockkedjans plats i det hela.

Alexander Norén, ekonomikommentator och techexpert, SVT
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Är techfesten över? – Alexander Norén, ekonomikommentator & techexpert SVT

Digitala Influencer-podden om tech-hype, bubblor och verkligt värde med Alexander Norén, ekonomikommentator och techexpert på SVT.

Erika Wennerström, vd Quizrr
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Lekande lätt när Quizrr växlar upp – Erika Wennerström, vd Quizrr

Digitala Influencer-podden om hur digital utbildning kan skydda de mest utsatta med Quizrrs vd Erika Wennerström.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Dalahäst
  Pressmeddelande

  Per Thulemark leder Consids expansion i Dalarna

  2022-11-30

  Per Thulemark, tidigare CIO på Leksands kommun, är etableringsansvarig när nordens snabbast växande it- och kommunikationsbolag, Consid, kommer till Dalarna. Etableringen innebära ett 40-tal nya jobb under de kommande två åren och ambitionen är att skapa nya hållbara arbetstillfällen i regionen.

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande

  Consid skriver prestigefullt avtal med Oslo kommune

  2022-11-23

  Sveriges ledande it- och kommunikations bolag Consid har på korttid efter sin expansion till Oslo redan hunnit göra sig ett namn på den norska marknaden. Företaget har vunnit ett eftertraktat avtal med Norges största arbetsgivare, Oslo Kommune. Ramavtalet sträcker sig över fyra år med ett totalt värde på 650 miljoner norska kronor.

  Hamburg
  Pressmeddelande

  Consid expanderar till Tyskland

  2022-11-22

  Consid, ett av Sveriges största it-företag, expanderar nu till Tyskland. Företaget siktar på att ha över 130 anställda före utgången 2024. Målsättningen är att bli störst i norra Europa inom fem år. 

  Dagens industri
  Consid i media, Pressmeddelande, Sverige

  Dagens industri om Consid: De är bäst i Sverige

  2022-11-17

  Hur väl arbetsgivare lever upp till sina medarbetares förväntningar är en viktig måttstock för trivsel. Årets lista över Sveriges bästa arbetsgivare toppas för andra året i rad av konsultbolaget Consid.

  Ladda fler