Podcast med Martin Althén, CIO på Securitas

Från säkerhetsvakter till datainsamlare

Podcast med Martin Althén, CIO på Securitas, om hur säkerhetssektorn digitaliseras, hur AI kan användas för att förutsäga säkerhetsincidenter och om hur 5G kommer att skaka om hela säkerhetsindustrin.

Securitas CIO om framtidens digitala säkerhetsbransch

I detta avsnitt av podden gästas vi av Martin Althén, CIO på Securitas. Han ska se till att Securitas går i bräschen för den digitala omvandlingen av säkerhetsbranschen, bland annat genom att dra nytta av de enorma mängder data som hundratusentals medarbetare samlar in. Han delar också med sig av sina bästa digitaliseringstips och förklarar varför han tror att 5G-utbyggnaden kommer att revolutionera hela säkerhetsbranschen.

Fotnot: En siffra över antal anställda i inslaget har hunnit bli gammal. Securitas har nyligen slutfört ett program där man dragit sig ur ett antal marknader för att fokusera på ökad lönsamhet. Som ett resultat är man nu ca 355 000 anställda i 47 länder.

Höjdpunkter från avsnittet:

2.05 Martin Althén om hur pandemin påverkat Securitas.

”I snitt kan man väl säga att vår verksamhet är ganska jämförbar med för ett år sedan, tillväxten har uteblivit men vår affärsmodell verkar vara ganska robust”.

4.05 Detta gör Securitas.

7.35 Martin om varför Securitas skapade hans tjänst och vad den innebär.

”Det är en bransch som ligger sent i digitaliseringskurvan, digitalisering som trend har inte påverkat branschen på ett tydligt sätt ännu”

10.00 Martin Althén pratar om varför han ser data som den nya oljan.

”Securitas Intelligence Services affärsidé är att utveckla nya, komplementära säkerhetstjänster baserade på den data som vi genererar i vår kärnaffär, kompletterat med kundspecifik data och öppen data på marknaden”.

”Jag kan inte betona nog hur viktig data är för vår affärsstrategi”.

11.10 Hänger lagstiftningen med i den snabba digitaliseringen av säkerhetsbranschen?

”Det händer spännande saker på lagstiftningssidan, det är väl bara en vecka sedan digitaliseringskommissionären i EU la fram förslag till en ny act för hur vi hanterar AI och den välkomnar jag väldigt mycket, för andemeningen från kommissionären är hur vi ska göra EU till en global hubb för ett ansvarsfullt användande av AI”.

13.25 Martin berättar om hur Securitas använder AI för att förutsäga säkerhetsincidenter.

”Vi har utvecklat en grundförmåga som vi kallar Risk Prediciton. Det innebär att larmtjänsterna och våra väktare samlar in och rapporterar information om säkerhetsrelaterade incidenter. Detta samkör vi i Sverige med demografidata och öppen data, i vissa fall även med data från slutkund, och så applicerar vi avancerade algoritmer på datan, för att göra riskbedömningar. När vi gjorde detta första gången förvånade vi nog nästan oss själva med hur starka samband vi fick fram”.

17.50 Martin Althén om varför han anser att 5G-utbyggnaden kommer att förändra hela säkerhetsindustrin.

”Om vi tittar i en lite närmare framtid har vi 5G-teknik installerad i offentlig och privat miljö, med multisensorer i rummet som registrerar allt från luftfuktighet till temperatur och ljud. Att då kunna tappa in på de sensorflödena och applicera säkerhetsrelaterade algoritmer på det, för att få ut säkerhetsrelaterade mönster, vänder upp och ner på den operativa modellen”.

21.05 Är detta ytterligare ett steg mot övervakningssamhället – är oron befogad?

”Till viss del är oron befogad, tekniken möjliggör mycket och vi som stor aktör har ett stort ansvar att fundera på om man nödvändigtvis ska göra allt man kan göra”.

”Vi håller just nu på med att sätta upp ett etiskt råd kring hur vi ska jobba med data och den teknik som är tillgänglig. Jag tror att det är viktigt att vi själva gör etiska bedömningar”.

24.00 Har man råd att vara etisk i den globala konkurrenssituation som råder?

25.00 Finns det risk att tekniken tar över väktarnas jobb?

”Det fanns en befogad historisk rädsla för det, kameror har minskat antalet väktare. Men den innebörden av teknik som jag har fört in, som är datadriven, där ser jag snarare att väktaren och de nya datadrivna tjänsterna kompletterar varandra, ju fler väktare desto bättre – jag får fler insamlingspunkter av data”.

26.50 Martin Althéns fem snabba favoriter.

28.45 Martin Althéns ger sitt bästa digitaliseringstips till företag.

29.00 Martins föreslår kommande poddgäster.

29.30 Så följer du Securitas och Martins framfart.

”Jag kan inte betona nog hur viktig data är för vår affärsstrategi

- Martin Althén, CIO på Securitas

Nyfiken på fler avsnitt?

Inga inlägg hittades

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Oslo
  Norge, Pressmeddelande, Sverige

  Rekordstart för Consid i Norge

  18 timmar sedan

  Etableringen av Consid i Norge har fått en rekordstart. På några få månader har företaget anställt ett 20-tal personer, skaffat nytt kontor och ingått avtal med ett 15-tal kunder.

  Isac Gunnarsson, studentambassadör i Karlstad, Diana Kalafs, rekryterare HR i Karlstad
  Pressmeddelande

  Consid Karlstad först att anställa studentambassadör

  23 timmar sedan

  It-konsultbolaget Consid växer i rekordfart. För att locka unga talanger till bolaget anställer Karlstadkontoret nu en studentambassadör.

  SVD Affärsbragd
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid finalist i SvD Affärsbragd

  2022-05-16

  Consids grundare, Peter Hellgren och Henrik Sandell, fick flest röster när läsarna fick säga sitt i SvD Affärsbragd. Nu tar en jury vid och den 23 maj meddelas vem som vunnit den prestigefyllda utnämningen.

  Platsvarumärket Halmstad - Människor i Halmstad på uteservering
  Pressmeddelande, Sverige

  Nytt platsvarumärke breddar bilden av Halmstad

  2022-05-04

  Mer än sandstränder och Per Gessle – med sitt nya platsvarumärke breddar Halmstads kommun bilden av staden och positionerar sig på nytt.

  Ladda fler