Molnrevolutionen

Eva Fors, Nordenchef Google Cloud

Lyssna direkt

En podcast om molnets möjligheter och intelligens som förändrar allt. Trevlig lyssning!

Molnrevolutionen

Med 28 år i techbranschen och erfarenhet från såväl storbolag som startups, har Eva Fors varit med om molnrevolutionen från start. Idag är hon Nordenchef på Google Cloud och laddar för att en ny molnregion i Sverige ska lyfta. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni Eva Fors tankar om de möjligheter som ryms i molnet, om de branscher som ligger i framkant i transitionen och om det massiva teknikskifte som väntar när molnet paras med artificiell intelligens.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.49 Detta gör man som Nordenchef på Google Cloud.

“Jag leder Google Clouds go-to-market. Vi har tagit allt som Google har gjort de senaste 24 åren, paketerat, kommersialiserat och så säljer vi det till företag och organisationer.”

2.32 Detta ryms inom begreppet ”molntjänster”.

”Det är en plattform för kapacitet. Och den är skalbar – det är det som är det underbara med molntjänster – skalbarheten och de ekonomiska fördelarna… Vi har också mer avancerade dataplattformar, en infrastrukturplattform, en samarbetsplattform och tjänster som machine learning och artificiell intelligens.”

3.19 Såg Eva molnutvecklingen framför sig när de första stegen började tas?

”Man har alltid en övertro på vad som kommer att hända de närmaste två åren, men man missar vad som händer på tio års tid. Jag skulle nog säga att där och då – nej – här och nu – ja.”

4.59 Detta är det häftigaste som sker med cloud just nu.

”Ett gott exempel och ett företag som vi jobbar väldigt nära med är Einride… Hur man skapar självkörande bilar, eldrivna fordon och att man har en AI- och ML-baserad plattform. Man revolutionerar en hel bransch med de här självstyrande fordonen.”

6.33 Dessa branscher ligger i framkant i molntransitionen.

”Media och telekom ligger i framkant och finansiella tjänster ligger långt fram. Tillverkande industri kan kanske rycka upp sig lite och se till att man förändrar sin verksamhet i grunden, inte bara applicera en liten chatbot på toppen, utan går ner i kärnsystemen.”

7.27 Så har ChatGPT påverkat Google och deras AI-lösningar.

”Vi har satt AI i första rummet ända sedan 2016…Vi är väldigt stolta över att grunden i mycket av det som träder fram i namn av AI i dag är något som vi och våra forskare har tagit fram… I de allra mest använda tjänsterna som vi har, som Chrome, Gmail och Search har vi inte alltid varit först, men vi har fått en enorm användarbas.”

9.12 Därför får Google sådant genomslag med sina tjänster, även om man inte är först.

”Jag tror att det är en kombination av att vi har ett starkt fundament i vår utvecklingsplattform – i teknologin. Det viktiga är att ha örat mot rälsen: Vad vill användarna ha? För någonstans är det till syvende och sist det som är det väsentliga.”

10.06 Är det bara fördelar med den snabba AI-utvecklingen?

”Man pratar mycket om ’responsible AI ’och jag tror att det är väldigt viktigt. Jag tror också att det är viktigt att vi kommer samman den akademiska världen, vi som representerar ett kommersiellt företag, och även våra reglerande institutioner. Vi måste ha en treenhet kring det där för att säkerställa att vi vidmakthåller integriteten.”

11.53 Detta särskiljer Google Cloud från andra i branschen.

”Vi har en oerhört kraftig dataplattform som också applicerar machine learning och AI-tjänster. Många gånger är det den plattformen som våra kunder börjar utnyttja via Google Cloud. Sedan tror vi på öppenhet. Vi ser att majoriteten av företagsorganisationer går på fler än en molnplattform, så öppenheten och multi-cloud-approachen är väldigt viktig.”

13.37 Så bygger man en företagskultur som är innovationsdrivande.

”Det viktiga är att innovation kan hända överallt i organisationen – det viktiga är att inte kapsla in innovation. Man kan inte ha ett ’innovation office’, man måste någonstans släppa loss kraften i organisationen… Vi (på Google) har vad vi kallar för ’20 per cent project’. Man kan ägna 20 % av sin tid till öppna, kreativa, innovativa idéer och tankar.”

15.30 Därför vill Google öppna en svensk molnregion.

”Det innebär att vi kommer att kunna köra Google Cloud-tjänster från Sverige. Det här gör vi av ett antal anledningar: Det finns ett antal regelverk där det krävs att data behandlas innanför ett lands gränser, det kan vi adressera med detta. Även latency – vissa industrier behöver ha väldigt låg latency och det kan vi leverera med det här.”

16.45 Kommer datacentret byggas i Dalarna, där Google har köpt mark?

”Vi har gjort vissa markarbeten. Om och när vi vill bygga någonting så är vi redo. Men i dagsläget är inget beslutat.”

17.09 Eva Fors Fem snabba favoriter.

20.38 Är svenskarna ett innovationsbenäget folk?

”Vi var först med hem-PC-revolutionen, sedan levde vi det på lite för länge och tyckte att vi var väldigt bra, vi tappade perspektivet så att folk kommer i kapp oss. Vi behöver vara lite mer alerta – även om vi gör en genombrytning, så måste vi fortfarande ha lite vidvinkelperspektiv. Det tycker jag att vi tappar bort ibland.”

21.50 Är elbristen ett hot mot ett alltmer molnbaserat samhälle?

”Jag skulle säga att det molnbaserade samhället gör att vi kan vara mycket mer effektiva i hur vi utnyttjar el. Vi har en otroligt hög andel grön el som vi nyttjar – ju mer molnbaserat, desto mer hållbara blir vi.”

22.18 Så viktig är hållbarhetsaspekten när Eva säljer in Google Cloud.

”Det är en otroligt viktig komponent i våra dialoger, där vi upplever att många kunder är beredda att betala högre peng för att kunna säkerställa att de kör grönt.”

24.10 Om moln och cybersäkerhet.

”Det går oerhört väl hand i hand. Cybersäkerhet är komplext och den säkerhetsplattform som du kan få via molntjänster är oslagbar… Det fanns en viss skepsis initialt – man upplevde det som lite esoteriskt när man inte kunde ta på sin server, Men nu, tack och lov, förstår man att det inte är säkert att ha egen lagring och egna servers, utan att man ska förlita sig på den kompetensen och erfarenheten som vi som molnleverantör har inom just säkerhet.”

25.00 Här är branschen om tio år.

”Jag tror att vi kommer att ha tagit sjumilakliv framåt inom just AI. Det kommer att transformera och revolutionera alla jobb och alla produkter… Jag tror att vi kommer att se revolutionerande genombrott inom såväl hälsovården som miljön.”

26.20 Hänger utbildning och lagstiftning med i utvecklingen?

”Nej, jag tycker inte att det hänger ihop. Jag ser bara på mina barns skola just nu: där har man gått över till att man ska lämna in uppgifterna skrivna för hand, för att undvika att man använder ChatGPT – vilket för mig är baklänges och knasigt. Vi måste investera i vår fortbildning och vi måste ha läroinstitutioner som förstår hur man vidareutbildar.”

27.37 Eva Fors rekommenderar en gäst till kommande poddar.

28.09 Så följer du Eva Fors och Google Cloud-utvecklingen.

“Jag leder Google Clouds go-to-market. Vi har tagit allt som Google har gjort de senaste 24 åren, paketerat, kommersialiserat och så säljer vi det till företag och organisationer.”

Eva Fors

Nyfiken på fler avsnitt?

Sofia Sirvell, Sandvik.
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digitaliseringen går under jorden – Sofia Sirvell, CDO Sandvik

Sandvikkoncernen tagit världstäten i racet mot industri 4.0. Lyssna till nytillträdda digitaliseringschefen Sofia Sirvell.

Mikael Jansson, vd, Manpower Group
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Hyr framtidens Manpower ut robotar? – Mikael Jansson, vd Manpower Group

Hyr framtidens Manpower ut robotar? Lyssna till Mikael Jansson, vd, Manpower Group.

Joakim Henriksson, vd Obos Sverige
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Hem för nytänkande – Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige

Lyssna till Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige, som pratar om långsiktighet och sänkta trösklar.

Nasim Bergman Farrokhnia, hälso- och sjukvårdschef, Microsoft Västeuropa.
4 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital brobyggare – Nasim Bergman Farrokhnia, hälso- och sjukvårdschef, Microsoft Västeuropa

Lyssna till Nasim Bergman Farrokhnia, hälso- och sjukvårdschef, Microsoft Västeuropa, som pratar om förebyggande vård med modern teknik.

Peder Apelgren, CDO, Clas Ohlson
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

100 år av distanshandel – Peder Apelgren, CDO, Clas Ohlson

En podcast om ett lyckligt äktenskap mellan fysiskt och digitalt. Lyssna till Peder Apelgren, CDO, Clas Ohlson.

Isabella Löwengrip, serieentreprenör och investerare
7 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Lagom mäktig – Isabella Löwengrip, serieentreprenör och investerare

En podcast om uppgång, fall och om att drömma lagom stort. Lyssna till Isabella Löwengrip.

Per Ljungberg, innovationschef Svensk Handel
5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Är nöden uppfinningarnas moder? – Per Ljungberg, innovationschef Svensk Handel

En podcast om E-handel och digital innovation. Lyssna till Per Ljungberg, innovationschef Svensk Handel.

5 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Vill få fler att upptäcka tech – Nastaran Baleng-Soultani, Space Academy

En podcast om kodar- och programmeringskurser. Lyssna till Nastaran Baleng-Soultani, medgrundare och chef Space Academy.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Consid i media, Pressmeddelande

  Fullsatt på Morning Talk by Consid

  2 dagar sedan

  Under fredagen arrangerades ytterligare ett Morning Talk by Consid, denna gång på temat AI. Consids nationella AI-expert, Patrik Zetterström, inledde med en omvärldsspaning och därefter diskuterades frågan i ett panelsamtal med representanter från olika branscher. Sörmlands Nyheter var med på plats och rapporterade.

  Pressmeddelande

  Fullsatt när åtta företag pitchade sina idéer på Perfect Pitch

  2023-06-01

  Consids vd och grundare Peter Hellgren var med i juryn när Perfect Pitch anordnades i Jönköping.

  Pressmeddelande

  Pride Month: HBTQIA+ rättigheter inom teknik

  2023-06-01

  Idag inleds Pride Month världen över till minne av Stonewall-upproret och i syfte att belysa hbtqia+ gemensamma kamp för lika rättigheter. I Linköping anordnar Sankt Kors och East Sweden Tech Women en frukostpanel i Ebbepark om inkludering i arbetslivet. I panelen finns bland andra Johanna Hjalmarsson, UX-designer på Consid.

  Människor som firar med konfetti
  Pressklipp, Pressmeddelande

  Consid nomineras till prestigefyllda Human Growth Award 2023

  2023-05-31

  Consid har nominerats till HR-branschens finaste pris, Human Growth Award. Consid är ett av 15 företag som nu har chansen att ta hem utmärkelsen för 2023.

  Ladda fler