Krypto for dummies

Podd med Andreas Kennemar, COO Safello

Lyssna direkt

Podd med Andreas Kennemar, COO på Safello, om kryptovalutans historia, energianvändning och gruvdrift.

Krypto for dummies

Han var med och startade Sveriges första bitcoingruva, där man under en period producerade var tredje bitcoin i världen. Men – högriskprojektens tid är förbi. I dag är Andreas Kennemar COO på kryptomäklaren Safello, där han ska vara med och göra handeln med kryptovalutor både trygg och tråkig. Följ med på ett avsnitt av Digitala Influencerpodden där vi borrar ner oss i vad kryptovalutor är, hur de funkar, varför de uppstod och om de är värda att köpa. Hör också Andreas berätta om sin tid som gruvbolagschef och förklara varför han tycker att bitcoin är bättre än julpynt.

Höjdpunkter från avsnittet:

1.53 I vilken kontext uppstod kryptovalutorna?

”Under bankkrisen 2008–2009 pumpades det in ofantliga mängder nya pengar i systemet. Det kanske inte märktes just då, men nånstans grodde det ett missnöje – kan man bara trycka nya pengar hursomhelst?”

3.49 Vad är kryptovalutor?

”Pengar är egentligen inte byggda för internet så som de ser ut i de vanliga systemen. Det här är en ny teknik som är byggd för internetåldern. Den är digital, den ägs inte av en stat eller ett företag, den är decentraliserad. Vem som helst har möjlighet att delta. Röstningsförfarandet om vad som ska ske, görs av datorer.”

5.50 Hur går det till att bryta bitcoin?

”Det är den digitala processen för att kunna hantera hur transaktionerna sker. Och för att ha en jämn distribution, så finns det fördefinierat i koden hur distributionen ska ske, i vilken takt och hur. Så man kan redan matematiskt räkna ut när brytningen kommer att upphöra.”

7.33 Hur mycket får man bryta i respektive gruva?

”Det finns ingen begränsning hur mycket man får bryta, men man är en del av ett större nätverk, så man har lika stor chans som alla andra, men ju mer datorkraft du tillför desto större möjlighet har du att lyckas ta del av den här utvinningen.”

8.05 Om kritiken mot energianvändningen för att utvinna bitcoins.

”Jag skulle vilja sätta relationerna. Tittar vi på statistik runt energiutnyttjande, så står bitcointillverkningen för ungefär 0,12 procent av energin som nyttjas i världen. Jämför vi med julgransbelysning, så används ungefär 202 terawattimmar per år. Bitcoin använder sig av 188 terawattimmar per år.”

10.27 Vad är Safello?

”Safello är en mäklare som ger en möjlighet att knyta ihop två ekosystem.”

11.44 Vad menas med sloganen ”make crypto boring?”

”Vi är ganska konservativa av oss. Vi vill att folk ska ta välavvägda, informerade beslut. Vi tycker att det är bättre att vara tråkiga istället för att vara längst fram och erbjuda det nyaste och häftigaste.”

12.43 Om volatiliteten

”Volatilitet uppstår ju delvis för att det fortfarande är ganska litet, det krävs inte så mycket för att det ska röra sig åt olika håll, det gör också att sådana som vill utnyttja volatilitet kan göra det under en period. Med tiden kommer det att stabilisera sig.”

14.40 Om illegala transaktioner

”En sak är säker i alla fall: illegala krafter söker sig oftast till det nya för att de hoppas att det här är det ingen som har provat än. Och så var det möjligtvis förut. Men idag är det omkring 0,5 procent som används för det illegala, inom kryptonätverken.”

15.46 Hur går det rent praktiskt till att köpa krypto hos Safello?

”Målsättningen är att du under 60 sekunder ska kunna köpa dina krypto. Du har din telefon, laddar ner Safellos app, du loggar in med ditt bank-id och så får du möjlighet att köpa två kryptovalutor i dagsläget och så får du möjlighet att betala med Swish, och sedan får du välja var du vill spara dina kryptomedel.”

17.26 Om problemet med individer som gick in tidigt men tappade bort lösenordet till sina bitcoinplånböcker.

”I slutet av 2012 behövde du vara ingenjör för att få ihop det här med lösenord. Alla har tyvärr inte lyckats klara av det. Idag finns möjligheten att få hjälp.”

18.55 Varför erbjuder Safello just Ethereum och bitcoin?

”Safello skulle inte erbjuda något som man inte trodde var legalt eller skulle innebära en fara för folk att investera i. Vi gör en ganska hård gallring. Istället för att erbjuda hela världen, gör vi den här rensningen.”

20.28 Hur tjänar Safello pengar?

”Vi tar en avgift för att köpa eller sälja.”

20.58 Om Andreas egen bitcoingruva och bolaget KnCMiner.

”Första gången vi släppte in ordrar för att köpa de här maskinerna som vi bestämt oss för att bygga hade vi kunder från 130 länder. Så vi var aldrig lokala utan globala från dag ett. Och i den här hetsjakten lyckades vi också vara först i världen med att producera i större skala och blev global nummer ett.”

24.36 Varför finns bolaget inte längre kvar?

”När man bryter krypto använder man sig av energi och det är den största kostnaden som kryptobrytare har. Det ser olika ut hur mycket energiskatt man betalar på olika platser i världen och vi hade konkurrenter som inte betalade skatt alls. Så vi hade uppemot 50 procent högre kostnader än vissa av våra konkurrenter.”

27.01 Andreas Kennemars Fem snabba favoriter.

28.00 Andreas Kennemar ger sitt bästa råd till den som är lite kryptosugen.

”Förstå vad det är du gör, ta väl informerade beslut och använd dig av bolag som vågar visa vad som finns bakom.”

28.47 Andreas tipsar om gäst till kommande poddar.

29.20 Så följer du Safello och Andreas Kennemars fortsatta framfart.

”Pengar är egentligen inte byggda för internet så som de ser ut i de vanliga systemen. Det här är en ny teknik som är byggd för internetåldern. Den är digital, den ägs inte av en stat eller ett företag, den är decentraliserad. Vem som helst har möjlighet att delta.”

- Andreas Kennemar, COO Safello

Nyfiken på fler avsnitt?

Peter Hellgren, DIP
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Folkhemmet 4.0 – Peter Hellgren, Consid

Digitala Influencer-podden med Peter Hellgren, vd och grundare, Consid, om boken Folkhemmet 4.0.

Johan Henrikson, vd och grundare, Freja eID
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

ID-idé gör succé – Johan Henrikson, Freja eID

Digitala Influencer-podden med Freja eID:s vd och grundare Johan Henrikson, om identitet som produkt.

Johan Schauman, Skatteverket
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Digital skattjakt – Johan Schauman, Skatteverket

Digitala Influencer-podden med Johan Schauman, chef för digital samutveckling, Skatteverket, om att värna välfärdssystem utan att bygga ett kontrollsamhälle.

UTVECKLA avsnitt 36, Gabriella Åkesson, Stream Lead
2 min lästid
podd:
UTVECKLA

Stream lead med Gabriella Åkesson, stream lead och javautvecklare på Consid

Podd, UTVECKLA, om stream lead med Gabriella Åkesson, som är just stream lead och javautvecklare på Consid.

Cecilia Ryegård, vd och grundare, Foodchain by Blockchain
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Räkmackan i blockkedjan – Cecilia Ryegård, Foodchain by Blockchain

Digitala Influencer-podden med Cecilia Ryegård, vd och grundare, för Foodchain by Blockchain, om tekniken som löser ett globalt problem.

Rachel Bråthén, yoga girl, digitala influencer-podden
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Snällhetsimperiet – Rachel Bråthén, Yoga Girl

Digitala Influencer-podden med Yoga Girl Rachel Bråthén, om att bygga en karriär på instagram men vägra vara influencer.

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Kompetensbristen – sanning eller myt? – Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer

Digitala Influencer-podden med Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, om vår tids stora ödesfråga: kompetensförsörjningen.

Kristine Ulander, DIGG
6 min lästid
podd:
Digitala influencer-podden

Delad data – dubbel glädje – Kristine Ulander, DIGG

Digitala Influencer-podden med Kristine Ulander, strateg på DIGG, om kopplingen mellan datadelning och tillväxt.

Ladda fler

Har du förslag på en digital influencer till podden?

Tipsa oss gärna i formuläret!

  Senaste nytt på Consid

  Drönare
  Pressmeddelande, Sverige

  En drönarpilots berättelse om kriget i Ukraina

  2022-06-30

  Oleksandr Radzikhovskiy, drönarpilot, ledde och samordnade en stor del av drönaraktiviteten i Kiev under Ukrainakrigets tre första månader. Han kommer till Consids samtal i Almedalen för att rapportera om kriget inifrån.

  Folkhemmet 4.0 – en bok om det digitala språnget
  Pressmeddelande, Sverige

  Säljsuccé för Folkhemmet 4.0

  2022-06-21

  "Folkhemmet 4.0 - Digitaliseringen förändrar allt" av Peter Hellgren har sålt bäst av alla böcker om digitalisering på Bokus.com den senaste veckan. Ser man till alla ämnen inom samhälle hamnar boken på 13:e plats. 

  Almedalen
  Pressmeddelande, Sverige

  Consid i Almedalen

  2022-06-16

  Consid finns på plats under Almedalen 2022. Peter Hellgren, vd för Consid, deltar i ett stort antal seminarier och företaget arrangerar också samtal i samverkan med Mötesplats Jönköpings län. 

  Södertälje
  Pressmeddelande, Södertälje, Sverige

  Rekordetablering i Södertälje

  2022-06-10

  Consids expansion till Södertälje blev en succé. Efter bara fyra månader har kontoret redan ett tio-tal anställda och ytterligare ett tiotal på väg in.

  Ladda fler